Despre noutățile și tendințele în medicina anti-aging, stăm de vorbă cu Dr. Bogdan Dimitrie Niculae, Președinte Anti-Aging Medicine, Corrective Dermatology and Aesthetic Medicine Congress
Vă rugăm să ne prezentați în câteva cuvinte evenimentul de anul acesta.
Al XV-lea Congres Anti-Aging Medicine, Corrective Dermatology and Aesthetic Medicine îşi propune să continue succesul şi interesul acordat acestui domeniu aflat într-o dezvoltare continuă la nivel mondial şi național.
Această ediție aduce informații actuale privind aparatura de generație nouă, produse noi aprobate în România și mai ales, prin tematica bogată, are rolul de a informa medicii participanți cu privire la noile tipuri de tratamente estetice, cu ultimele tehnologii în medicina anti-aging, care fac nu numai prevenție, tratarea îmbătrânirii, cât si reverse-aging, care este cel mai nou trend din acest domeniu.
Ca și tematică, se vor discuta subiecte cum ar fi:
-Noi tehnici în remodelarea corporală post-natală.
-Noile molecule și tendințe în reverse-aging și prevenirea îmbătrânirii. Tendința anului 2023, în domeniul medicinei estetice este reverse-aging-ul, anume telomerii și cum aceștia ne influențează vârsta. Shai Efrati, directorul Centrului Sagol pentru Medicină Hiperbară din Tel Aviv a realizat un studiu concentrat pe lungimea telomerilor, capacele de la capetele cromozomilor noștri, care se scurtează cu fiecare diviziune celulară. Telomerii mai scurți sunt asociați cu moartea celulară. „Ele funcționează ca ceasuri biologice”, spune Daniel Belsky, profesor de epidemiologie care cercetează markerii biologici ai îmbătrânirii la Universitatea Columbia. La sfârșitul studiului, echipa lui Efrati a analizat mostre de țesut de la participanții lor și, într-adevăr, au găsit telomeri mai lungi și mai puține celule muribunde. Spa-urile și clinicile folosesc aceste rezultate pentru a susține că HBOT „inversează îmbătrânirea”. Reverse-aging-ul este un subiect pe care Harvard University, prin profesorul de genetica David Sinclaire îl abordează pe larg, existând studii care demonstrează efectiv că poate exista nu numai prevenire cât și reverse-aging, estimându-se că în maxim 15 ani vor exista tratamente care sa ne întinerească și la nivel celular.
-Ecografia dermatologică, un subiect de real interes pentru medicii dermatologi care pot vizualiza potențiale cancere de piele, alunițe, keratoze, sau alte leziuni, in vivo, fără examen histo-patologic al pielii.
-Lansarea de noi fillere dermice, noi tehnici de injectare a acestora.
-Polinucleotidele. Noi soluții pentru menținerea unui aspect tânăr al pielii.
-Relevanța purității în tratamentele cu toxină botulinică. Noi toxine botulinice aprobate pe piața din România, atât în estetică, cât și în hiperhidroză.
Doresc să subliniez că, în cadrul acestui eveniment, vom avea lansarea Programului European Erasmus DIGI4ME făcut în colaborare cu 6 universități europene, program gratuit pentru medicii și personalul sanitar. (digi4me.eu)
Ce provocări întalnim în această specialitate?
Putem vorbi de provocări din mai multe puncte de vedere: ale pacientului și ale medicului.
Protocoalele medicale ale anilor 2023 trebuie să înglobeze particularitățile fiecarui individ atât din punct de vedere medical, cât și socio-profesional pentru ca integrarea la locul de munca să fie rapidă, post-procedură. Abordarea trebuie să se facă atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere al rejuvenării organelor interne, îmbătrânirea fiind atât internă cât și externă. O abordare care include doar aspectul exterior al individului, fără a aborda și tratamentele anti-aging interne este o abordare învechită, noi prin aceste evenimente integrăm mai multe specialități medicale, tocmai pentru a aduce beneficii globale pacienților noștri.
O provocare permanentă este ca medicul să se pregătească continuu, să participe la congrese și workshop-uri, mai ales din SUA, UK, Israel, Italia, Franța, acolo unde aceste evenimente promovează în special aparatura și tehnicile de tratament bazate pe dovezi științifice și clinice.
Medicina fără know-how și fără aparatură de ultimă generație este o medicină grea, ce nu poate da rezultate spectaculoase. Balanța între educație și aparatura performantă trebuie sa fie perfectă pentru că numai astfel pot beneficia pacienții noștri de protocoale moderne, cu rezultate de lungă durată.
Care sunt avantajele tratamentelor cu laser?
În primul rând, sunt tratamente non-invazive. Fiecare laser, în funcție de lungimea de undă pe care o folosește, acționează pe diferite părți ale pielii. Putem trata astăzi atât leziunile pigmentare, cât și cele vasculare.
Astfel, putem aduce îmbunătățiri asupra aspectului pielii, a laxității cât și să rejuvenăm non-agresiv. Avantajul laserului față de variantele injectabile în rejuvenare este că putem stimula diversele procese naturale ale pielii pentru a produce o întinerire fără a avea riscurile care apar în injectările cu acid hiualuronic sau botox.
Din punctul nostru de vedere, laserele ca și tratamente sunt mai lente în a-si dovedi eficacitatea față de fillere, dar nu au complicațiile și efectele secundare ce le au injectabilele, de la afecțiuni vasculare până la orbire.