„Este important ca cercetarea științifică să reprezinte o preocupare continuă!”

Author

Publicat la data de 03-03-2025
Categoria: Pediatrie

SRPed este o societate medicală puternică, cu o remarcabilă implicare în procesul de educare şi formare al medicilor. Cu ocazia Conferinței Naționale de Pediatrie – Ghiduri și Protocoale în Pediatrie – care se desfășoară în perioada 2-5 aprilie la București, stăm de vorbă cu doamna Prof. Univ. Dr. Oana Cristina Mărginean, Medic primar Pediatrie, Medic specialist Gastroenterologie, Endoscopie digestivă și Ultrasonografie abdominală pediatrică, Vicepreședinte al SRPed.

Ce tematică și subiecte de actualitate vor fi abordate în cadrul acestui prestigios eveniment?
Conferința Națională a Societății Române de Pediatrie „Ghiduri și Protocoale în Pediatrie” din acest an are un program extrem de variat care să acopere practic toată patologia pediatrică.
Evenimentul abordează teme de mare actualitate în domeniul alergologiei și imunologiei, cardiologiei, hemato-oncologiei, gastroenterologiei, nefrologiei, pneumologiei, diabetologiei și endocrinologiei pediatrice, neurologiei pediatrice, dar și teme legate de patologie chirurgicală pediatrică. Continuăm, de asemeni, cu includerea în program a unei secțiuni dedicate urgențelor majore în pediatrie.

În același timp, este pregătită o nouă ediție a “Protocoalelor de Diagnostic și Tratament în Pediatrie”, cu cele mai noi informații în cele mai importante patologii ale copilului. Informațiile utile, cu aplicabilitate clinică, sunt prezentate atât pe înțelesul specialiștilor în domeniu cât și al rezidenților, oferind date preţioase pentru diagnosticul precoce şi tratamentul adecvat privind majoritatea afecţiunilor din cadrul patologiei pediatrice.

Este o tradiție ca în primăvara fiecărui an, lideri de opinie din domeniul pediatriei și nu numai, să susțină prelegeri, mese rotunde, simpozioane. Ce invitați aveți anul acesta?
Colaborarea strânsă dintre Societatea Română de Pediatrie și alte societăți academice naționale și internaționale ne-au permis să realizăm proiecte comune în care să promovăm cele mai recente informații și descoperiri științifice medicale destinate patologiei copilului. Lectorii care s-au alăturat acestui proiect provin din toate centrele universitare de medicină din țară, precum și de la alte facultăți de medicină. Personalitățile de marcă, recunoscute atât la nivel național cât și internațional vor oferi participanților prelegeri extrem de interesante.

Conduceți Secția Clinică de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, instruiți și coordonați medici și viitori medici pediatri. Care ar trebui să fie calitățile unui pediatru, pe lângă profesionalism?
Medicul pediatru devine un veritabil membru al familiei în care copilul s-a născut și crește pentru a deveni un adult sănătos. Pediatrul trebuie să aibă abilități excelente în a comunica cu părinții și aparținătorii, să afle cât mai multe informații despre copilul pe care îl examinează, dar să dea dovadă de o empatie deosebită vis-a-vis de suferința copilului, de devotament în tot ceea ce face. Copilul este un pacient dificil și depinde de modul în care medicul înțelege suferința acestuia, reușește să stabilească un diagnostic corect și să aleagă cea mai bună atitudine terapeutică pentru a-l vindeca.

Un subiect important în practica pediatrică se dovedește a fi mortalitatea infantilă. Cum stă România la acest capitol? Din punctul dumneavoastră de vedere, care ar putea fi cauzele?
Conform unor statistici, România se află pe locul doi în topul țărilor cu o rată mare a mortalității infantile. Lipsa screeningului adecvat în timpul vieții intrauterine, faptul că mamele nu sunt informate și monitorizate adecvat, lipsa aparaturii performante în unele spitale precum și un deficit de medici neonatologi, duc la complicații, sarcini cu probleme, feți malformați și chiar risc de decese neonatale.

Vă rugăm să ne comunicați ce proiecte aveți în acest an, atât ca Vicepreședinte SRPED cât și ca profesor universitar?
O preocupare permanentă pentru conducerea Societății Române de Pediatrie o reprezintă susținerea rezidenților pediatri și a tinerilor medici în dezvoltarea profesională și de cercetare științifică. Facilităm acestora accesul la școlile de vară de pediatrie, oferim burse, premii pentru cercetare științifică. Este important ca cercetarea științifică să reprezinte o preocupare continuă iar pentru aceasta desfășurăm granturi de cercetare care vizează domenii de larg interes.

Pot enumera câteva proiecte

  • Softis-Ped – Softskills for Children’s Health, Proiect Erasmus Plus – proiect internațional
  • Elaborarea unui ghid inovator de diagnostic al copilului obez prin evaluare genetică, antropometrică, de bioimpedanță și ecografică – proiect național
  • Innovative skills for nursing

Aprofundarea tehnologiilor noi, de vârf în domeniul pediatriei și al gastroenterologiei pediatrice este o preocupare constantă a mea, precum și cercetarea în domeniul pediatriei rămâne o portiță deschisă în viitor, pentru a putea îmbogăți diagnosticul, tratamentul și sănătatea micilor pacienți.
Deasemeni, aș dori să precizez că, în perioada 24-27 septembrie, la Centrul Internațional de Conferințe Sinaia, se va desfășura cel de-al XVII-lea Congres Naţional de Pediatrie, cu participare internațională, unde vor fi abordate subiecte de mare interes de către personalități remarcabile din lumea medicală.

Doresc tuturor participanților la aceste prestigioase evenimente să dobândească noi informații în domeniu, să își îmbunătățească abilitățile diagnostice și terapeutice. Mult succes!

 

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.