Este necesară colonoscopia la pacienții cu sindrom de intestin iritabil?

Author

Publicat la data de 16-04-2024
Categoria: Gastroenterologie

Sindromul de intestin iritabil afectează semnificativ calitatea vieții pacienților, care deja sunt împovărați de teste multiple, majoritatea inutile, de pierderea timpului cu pregătirea pentru investigații, de efectele semnificative legate de sedare și de costurile financiare directe. Cu toate acestea, sunt mulți pacienți cu sindrom de intestin iritabil care, în loc să se concentreze pe controlul simptomelor reale, continuă să fie preocupați de condiția medicală, pe care o consideră potențial gravă, sau chiar fatală. În prezentările clinice, asemănările cu o serie de boli organice precum boala Crohn, colita ulcerativă, boala celiacă dar mai ales teama de cancer care nu poate fi depășită, mulți pacienți dar și medici, apelează la teste invazive pentru a exclude o boală organică, înainte de a confirma un diagnostic de sindrom de intestin iritabil. În lipsa unor teste diagnostice noninvazive, care să ofere un diagnostic fiabil și reproductibil al sindromului de intestin iritabil, cu un raport de probabilitate pozitiv suficient de mare și o valoare de probabilitate negativă suficient de scăzută, colonoscopia rămâne una dintre explorările cele mai solicitate.

Opinia pacienților despre colonoscopie în sindromul de intestin iritabil
Raportat la explorarea colonoscopică, atitudinea pacienților cu sindrom de intestin iritabil este mult influențată de rezultatul investigației. Pentru un pacient o colonoscopie negativă, fără evidența unei afecțiuni organice, pe lângă certificarea diagnosticului de sindrom de intestin iritabil generează și un impact pozitiv asupra calității vieții și a gradului de satisfacție. În plus, contribuie la evitarea expunerii la investigații și riscuri suplimentare, precum și la economisirea resurselor corespunzătoare cerințelor standard de management non-invaziv al sindromului de intestin iritabil. Pentru un pacient o colonoscopie pozitivă pentru diferite tipuri de leziuni nonmaligne asociate sindromului de intestin iritabil, precum polipii sau diverticulii, generează neîncredere în certitudinea diagnosticului și insatisfacție față de serviciile medicale.

Opinia medicală despre colonoscopie în sindromul de intestin iritabil
În mod tradițional, diagnosticul unei boli este realizat prin obiectivarea anomaliilor anatomice sau funcționale. Sindromul de intestin iritabil este o condiţie medicală în care se încearcă să se schimbe paradigma diagnosticului de la una de diagnostic prin excludere, la un proces de diagnostic proactiv, bazat pe un sistem de încadrare a simptomelor. În absența unor markeri biologici specifici, sindromul de intestin iritabil este confirmat ca o tulburare funcțională numai după ce bolile organice gastro-intestinale au fost excluse printr-o serie exhaustivă de teste diagnostice. În multe cazuri, aceaste evaluări includ colonoscopia, care este una dintre cele mai costisitoare investigații diagnostice.
În practica clinică curentă, majoritatea doctorilor tind să stabilească diagnosticul de sindrom de intestin iritabil după experiența personală, conturată pe o serie de teorii informale şi opinii despre ce este această afecțiune și nu după definițiile științifice de manual sau preluate din ghiduri. Acest tip de experiență clinică nu generează o atitudine unitară a medicilor implicați în managementul pacienților cu sindrom de intestin iritabil. Spre exemplu, un medic generalist care are nevoie de un suport informațional în conformitate cu standardele de diagnostic pentru sindromul de intestin iritabil, recomandă frecvent colonoscopia, în timp ce un clinician este înclinat să considere că simptomele pacientului sunt previzibile sau foarte probabile pentru un diagnostic cauzat de schimbări anatomice și nu de o tulburare funcțională. Specialistul în gastroenterologie pare a fi mai prudent și reflectează mai mult cu privire la orientarea asupra tipului de management invaziv sau noninvaziv la caz.

Pro și contra colonoscopiei în sindromul de intestin iritabil
Susţinătorii investigației afirmă că o colonoscopie normală, fără leziuni, poate oferi asigurări de certitudine pentru diagnosticul de sindrom de intestin iritabil, contribuind ulterior la scăderea utilizării resurselor sau extinderea investigațiilor diagnostice, precum și la îmbunătăţirea satisfacţiei și calității vieții pacienților.
Oponenții investigației, pornesc de la considerentul că pre-testarea prin colonoscopie pentru simptome asemănătoare cancerului colorectal, bolilor inflamatorii intestinale, diareei infecțioase este cu o probabilitatea mai mică de 1% pentru diagnostice alternative. De altfel, colonoscopia în foarte puține cazuri modifică diagnosticul inițial, iar un diagnostic cert de sindrom de intestin iritabil este rareori revizuit în timp.
Având în vedere că explorarea rareori se dovește a fi utilă, recomandarea de a efectua colonoscopia în sindromul de intestin iritabil la un minim necesar ar trebui contrabalansată de eforturile de transfer a resurselor (financiare, profesionale) în zone unde este mai multă nevoie, cum ar fi screeningul pentru cancerul colo-rectal.

Colonoscopia modelează profilul de complianță și aderență a pacienților cu sindrom de intestin iritabil?
Pacientul cu sindrom de intestin iritabil este cu un profil de complianță și aderență care se raportează la impactul pe care boala îl are asupra calității vieții. Pacienţii complianți sunt cei care își acceptă diagnosticul de sindrom de intestin iritabil, respectă recomandările stabilite de medicii lor, nu sunt tentați de a solicita investigaţii suplimentare, colonoscopia nu reprezintă o preocupare sau o prioritate, au un grad de satisfacție bun și acceptă faptul că vor fi zile bune și zile rele.
Pacienţii mai puțin complianți, percep sindromul de intestin iritabil ca o boală cu impact negativ asupra calităţii vieţii, sunt nemulțumiți de persistența simptomatologiei și de eficiența suboptimală a tratamentului, încât sunt tentați spre investigații suplimentare. În ceea ce privește colonoscopia, în multe situații investigația devine o prioritate, în special pentru pacienții care nu acceptă ideea că nu este nimic rău sau că nu sunt în dezavantaj.
În concluzie, dacă la colonoscopie este puțin probabil să se descopere diagnostice alternative, să se detecteze leziuni incidente importante din punct de vedere clinic sau să liniștească pacientul, atunci se pare că nu există niciun motiv științific pentru o recomandare curentă de a efectua această procedură, în special la pacienții tineri, care prezintă simptome tipice de sindrom de intestin iritabil.

Bibliografie

  1. Mahadeva S. Improving adherence towards bowel preparation for colonoscopy. JGH Open. 2023 Sep 23;7(9):597-598.
  2. Amber J. Tresca, Colonoscopy and Irritable Bowel Syndrome (IBS): What to Know. Updated on February 28, 2024 https://www.verywellhealth.com/colonoscopy-irritable-bowel-syndrome-8558879
  3. Black CJ, Ford AC. Rational investigations in irritable bowel syndrome. Frontline Gastroenterol. 2019 Jun 6;11(2):140-147.
  4. Du X, Allwood G, Webberley KM, Inderjeeth AJ, Osseiran A, Marshall BJ. Noninvasive Diagnosis of Irritable Bowel Syndrome via Bowel Sound Features: Proof of Concept. Clin Transl Gastroenterol. 2019 Mar;10(3):e00017.
  5. Otto S. Lin, Colonoscopy in irritable bowel syndrome: whom are we reassuring? Gastrointestinal Endoscopy Volume 62, No. 6 : 2005:900-902.
  6. Spiegel BM, Gralnek IM, Bolus R, Chang L, Dulai GS, Naliboff B, Mayer EA. Is a negative colonoscopy associated with reassurance or improved health-related quality of life in irritable bowel syndrome? Gastrointest Endosc. 2005 Dec;62(6):892-9.
Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.