Este pregătită o nouă ediție a „Protocoalelor de Diagnostic și Tratament în Pediatrie“

Author

Publicat la data de 06-03-2024
Categoria: Pediatrie

Interviu realizat cu doamna Prof. Univ. Dr. Oana Cristina Mărginean, Medic primar pediatru, Medic specialist gastroenterologie, endoscopie digestivă și ultrasonografie abdominală pediatrică, Vicepreședinte al SRPed

Stimată doamnă Prof. Univ. Dr. Oana Cristina Mărginean, în calitate de Vicepreședinte al SRPed, vă rugăm să ne comunicați cu ce noutăți ne întâmpină Conferința Națională a Societății Române de Pediatrie anul acesta?
Conferința Națională a Societății Române de Pediatrie din acest an abordează teme de mare actualitate în domeniul alergologiei și imunologiei, cardiologiei, hemato-oncologiei, gastroenterologiei, nefrologiei, pneumologiei, diabetologiei și endocrinologiei pediatrice, neurologiei pediatrice, dar și de chirurgie pediatrică.
În același timp, este pregătită o nouă ediție a „Protocoalelor de Diagnostic și Tratament în Pediatrie”, cu cele mai noi informații în cele mai importante patologii ale copilului. Informațiile utile, cu aplicabilitate clinică, sunt prezentate atât pe înțelesul specialiștilor în domeniu cât și al rezidenților, oferind date preţioase pentru diagnosticul precoce şi tratamentul adecvat privind majoritatea afecţiunilor din cadrul patologiei pediatrice.

Sunteți și medic specialist în gastroenterologie, endoscopie digestivă și ultrasonografie abdominală la copil, coordonatoare a programului de atestare în Gastroenterologia Pediatrică. Care este interesul medicilor rezidenți în a opta pentru studiul gastroenterologiei pediatrice?
Ca și performanțe în gastroenterologia pediatrică încercăm să ne apropiem tot mai mult de performanțele și curricula Uniunii Europene, protocoalele și ghidurile aplicate în România fiind aceleași cu cele din străinătate. Pot spune că există un interes al rezidenților pentru specialitățile din domeniul pediatriei dar nu în egală măsură ca pentru cele consacrate. Pentru aceste specialități, precum cea de Gastroenterologie pediatrică, nu se obțin note foarte mari la rezidențiat. O să mă întrebați de ce? Și am să vă răspund că, în momentul de față, nu toate unitățile medicale cu secții de pediatrie din țară scot la concurs posturi de Gastroenterologie pediatrică, deși ar fi necesar, mai ales în orașele reședință de județ. În consecință, majoritatea rezidenților aleg întâi specialitatea Pediatrie și abia apoi, ca a doua specialitate, aleg gastroenterologia pediatrică. În plus, toate specialitățile derivate din pediatrie nu sunt recunoscute la nivelul UE. De aceea interesul este ceva mai scăzut pentru aceste specialități. Există însă o preocupare în acest sens la nivelul UE de recunoaștere a acestei specialități și speram că lucrurile se vor schimba.

Dinamica educației medicale este într-o continuă schimbare datorită tehnologiei. Care sunt provocările în calitate de dascăl (Prorector – învățământ clinic și postuniversitar al UMFST Tg. Mureș)?
Dinamica educației medicale este într-o schimbare permanentă, precum și piața muncii este într-o modificare permanentă; au apărut microcertificările. De aceea la nivelul UMFST Tg. Mureș apar programe noi de educație atât la nivel de licență, cât și la nivel de master, cu creșterea continuă a ofertei educaționale. În cadrul universității avem și un proces dinamic de reformă curriculară, de implementare a unor metode inovative de predare și evaluare la nivelul tuturor programelor de studii, o activitate centrată pe student. Datorită domnului Rector, activitățile în universitate sunt într-o continuă dezvoltare, sunt foarte intense și toate cadrele didactice sunt activ implicate în acest proces. Am implementat evaluarea standardizată digitală a studenților pentru evaluarea teoretică și dorim să implementăm, de asemenea, o modalitate de evaluare standardizată a activității la stagiile clinice. Deasemeni, în ultimii ani, au fost introduse metode moderne de învățare la patul bolnavului prin examinări cu ecografe portabile efectuate de către studenți, sub îndrumarea cadrelor didactice.

Vă rugăm să ne comunicați ce proiecte doriți să dezvoltați în acest an?
Sunt implicată în numeroase proiecte de dezvoltare a disciplinei de pediatrie printre care aș enumera conferințele Pediatru.ro, organizarea unor conferințe cu participare internațională, participarea la numeroase conferințe naționale și internaționale. Deasemeni, aș dori să menționez implicarea în pregătirea medicilor rezidenți prin participarea la școlile de vară în vederea instruirii acestora, în elaborarea unor ghiduri și protocoale.
Pe plan universitar, am în derulare un proiect de dezvoltare a curriculei pentru nursing., dar coordonez și procesul de reformă curriculară la nivel de universitate, de implementare a metodelor standardizate de evaluare a studenților, programele de pregătire și coordonare a rezidenților.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.