Hepatita cronică virală C – de la dezbateri și scrieri la proiecte care au salvat vieți!

Authors

Publicat la data de 11-05-2023
Categoria: Boli Infecțioase

Descoperirea fundamentală a virusului hepatitei C în 1989 a dus la câștigarea Premiului Nobel pentru Medicină din anul 2020. Această realizare a ghidat toți pașii în identificarea elementelor virusului, în vederea dezvoltării tratamentului și creșterii soluțiilor de screening, care au încetinit expunerea la virus. Tratamentul infecției a început în urmă cu aproximativ 20 de ani cu interferon-alfa (IFN-α), ulterior cu interferon pegilat și ribavirină, scheme terapeutice cu reacții adverse care de multe ori impuneau oprirea terapiei.

În prezent, tratamentul hepatitei cronice virale C (HCV) se bazează pe agenți antivirali cu acțiune directă (DAA), cu care majoritatea pacienților pot fi vindecați.
Când vorbim despre viitorul HCV, putem spune că avem șansa eradicării bolii, având în vedere toate progresele realizate în ultimii ani și toate opțiunile pe care le avem pentru vindecarea tuturor genotipurilor de infecție cu VHC.
Sumarizând caracteristicile istorice virusului, evoluția acțiunilor de tratament și screening, a lacunelor și etapelor realizate până în anul 2020 pentru atingerea țintei internaționale de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) de eliminare a acestei probleme până în anul 2030, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova a considerat că poate contribui major în obținerea dezideratului OMS mai sus menționat.
Astfel, o echipă multidisciplinară formată din medici gastroenterologi, infecționiști, farmaciști (prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, prof. univ. dr. Mircea Diculescu, prof. univ. dr. Costin Streba, conf. univ. dr. Carmen Oancea, șef lucrări dr. Bogdan Ungureanu, șef lucrări dr. Nicolae Florescu, as. univ. dr. Mihai Sacerdoțianu, as. univ. dr. Anca Duduveche), rezidenți gastroenterologi, asistenți medicali, sub coordonarea științifică a prof. univ. dr. Dan Ionuț Gheonea a început să se implice activ în procesul complex de eliminare a HCV.

Cum au debutat proiectele?
Conceptul de micro-eliminare a părut să fie în multe țări cheia succesului. Ținta micro-eliminării este reprezentată de creșterea numărului de persoane din grupuri defavorizate care se testează prin folosirea testelor rapide. În cele din urmă, micro-eliminarea va duce la macro-eliminare. Succesul programelor de screening constă în reducerea problemei globale a infecției cu virusul hepatitic C, realizată prin intervenții preventive și control, depistare, însoțite de evaluare adecvată, tratament și monitorizare, toate acestea adaptate local și regional.
Din acest considerent, dar și datorită necesităților mai sus menționate, în luna septembrie 2020 au luat naștere în Oltenia proiectele de micro-eliminare coordonate de către Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova.
Primul proiect a reprezentat și implementarea unicului proiect național de micro-eliminare în mediul urban. Acesta a luat naștere în orașul Orșova, unde patru medici de familie au acceptat să se implice în testarea rapidă a propriilor pacienți și nu numai. Testul utilizat pentru screening este Anti-HCV TEST WB/S/P. Astfel, au fost testate 3025 de persoane, dintre care 37 au avut prezenți anticorpii anti-HCV, rezultând o prevalență de 1,22%.

Ce ne-a determinat să continuăm?
Având în vedere succesul înregistrat în derularea acestui prim proiect de screening, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova a decis continuarea acestor inițiative. Beneficiile implementării regionale a acestor proiecte sunt enorm de multe și cu implicații dintre cele mai profunde: existența liantului medic de familie – specialist gastroenterolog/infecționist dat de desfășurarea activității în aceeași regiune, distanța relativ scurtă pentru continuarea investigațiilor în cazul pacienților depistați pozitiv, posibilitatea tratării multidisciplinare a pacienților, salvarea vieții pacienților care nu știau că sunt infectați.

Pandemia Covid-19 ne-a pus în imposibilitatea de a mai acorda serviciile medicale obișnuite, iar în acea perioadă reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie din Craiova au considerat că mai mult ca oricând trebuie să atragă atenția asupra afecțiunilor cronice care pot duce la deces. Emoțiile din timpul pandemiei aduceau cu ele pericolul ignorării altor probleme de sănătate foarte grave.
Astfel, screeningul angajaților din fabricile mari din regiunea Oltenia ni s-a părut o soluție foarte bună pentru a nu expune persoanele testate la contacte suplimentare cu asistența medicală din cabinele medicilor de familie sau din spitale.
Patru fabrici mari (Ford Craiova, Bordnetze Drobeta-Turnu Severin, Fabrica de celuloză Severin, Dacia Mioveni) și Complexul Energetic Oltenia (CEO) ni s-au alăturat și am reușit împreună cu medicii și asistenții medicali din aceste unități să testăm peste 25.000 de persoane, cu obținerea unor date statistice extrem de importante în stabilirea oricărei strategii de sănătate publică cu privire la eliminarea HCV în viitor în România. Variabilitatea acestor date, de la prevalențe scăzute în mediile urbane (0,5% în Uzina Ford Craiova) până la valori mult mai mari (aproximativ 2% în punctele de screening din CEO situate în zone rurale îndepărtate de centrele de diagnostic) ne-a învățat încă o dată că experiența din teren aduce diferențe notabile în sistemul de sănătate.
Datorită echipei formate, a căpătării unei experiențe de neînlocuit în desfășurarea acestor proiecte, dar și a propriei noastre evoluții, proiectele au continuat. Fiecare proiect, fiecare obstacol ne-a învățat să ne adaptăm, să anticipăm, să avem soluția.
Astfel, am reușit implementarea unor astfel de proiecte de screening în rândul medicilor de familie din zonele rurale din Gorj, Caraș și Vâlcea, dar și a unor campanii de conștientizare ce s-au bucurat de o largă popularitate în regiune și la nivel național.

28 iulie 2021 – Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor Virale
Un alt exemplu în acest sens îl reprezintă campania realizată cu ocazia Săptămânii Europene a Testării 2022 intitulată: Toate drumurile duc la testarea VHC, campanie desfășurată în Aeroportul Internațional Craiova, în gara și autogările din Craiova. În cadrul acestui proiect, toți călătorii au putut beneficia de testare gratuită. Un serviciu medical gratuit și rapid pus la dispoziția oamenilor într-un cadru total la îndemâna acestora.

O inițiativă de succes a fost alăturarea noastră în campania Din grijă pentru tine în cadrul căreia timp de o săptămână în interiorul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova peste 3000 de persoane au beneficiat de investigații medicale gratuite. Aici, pe lângă testarea rapidă anti-VHC, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova a mai pus la dispoziția persoanelor ce au aderat la ideea acestei campanii și alte investigații gratuite: screening pentru cancerul colorectal, ecografii mamare, ecografii abdominale, consultații reumatologice, ginecologice și urologice.

Bariere și soluții identificate
Cele mai importante bariere de menționat ar fi: nivelul scăzut de educație sanitară în zonele rurale, întrucât acestea au reprezentat un obiectiv al nostru în desfășurarea proiectelor de screening, frica de COVID în perioada pandemiei, reticența oamenilor față de proiecte puse la dispoziție gratuit, neîncrederea survenită în sistemul de sănătate de-a lungul timpului.
Soluțiile au fost cele care ne-au determinat să credem că putem schimba ceva în bine. Acestea au fost reprezentate de: facilitarea accesului la voucherele de analize prin intermediul medicilor de familie sau al personalului implicat în testare, acordarea de suport în identificarea laboratoarelor de analize din zonă, organizarea în detaliu a zilelor programate pentru consultația de specialitate: mijloace de transport, amplasare, acces rapid în unitățile medicale. O singură zi pentru consultație, ecografie, interpretarea analizelor și inițierea tratamentului antiviral. Poate cel mai important aspect de menționat este acela că proiectele noastre nu s-au oprit la testarea rapidă, ci au presupus continuarea investigațiilor pentru confirmarea/infirmarea diagnosticului, dar și oferirea tratamentului necesar vindecării.

Ce ne propunem?
Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova și-a conștientizat și pus în practică, în ultimii 4 ani mai mult ca oricând, rolul educațional intra-comunitar dincolo de cel educațional în rândul studenților. Mărturiile pacienților vindecați, reacțiile pozitive primite din rândul medicilor de familie, a conducerilor întreprinderilor, dar cel mai important conștientizarea că schimbarea majoră în sistemul de sănătate din România vine de acolo de unde pornește însăși formarea profesioniștilor din acest domeniu, ne determină să continuăm.
De asemenea, multiplele articole științifice și teze de doctorat elaborate pornind de la implementarea și baza de date a acestor proiecte reprezintă pentru UMF Craiova un stimul în continuarea și diversificarea acestora.
Suntem în plină desfășurare a unui screening de depistare a infecției virale C în paralel cu proiectul de screening pentru cancerul colorectal ROCCAS 2 (proiect desfășurat tot de către UMF Craiova) în județul Olt. Pregătim și sperăm să ne bucurăm de susținerea partenerilor care ne-au ajutat și în proiectele mai sus menționate alte două proiecte: unul de testare gratuită concomitent cu ROCCAS 2 în județul Mehedinți (proiect ce va viza exclusiv mediul rural) și o altă campanie de conștientizare care să marcheze Săptămâna Europeană a Testării 2023, în cadrul căreia vom avea ca partener Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.