Identificarea polimorfismului rs35705950 al genei MUC5B și importanța diagnostică

Authors

Publicat la data de 25-10-2023
Categoria: Reumatologie

Gena MUC5B (Fig. 1) este situată pe cromozomul 11 (chr11:1,223, 066-1,262,172 (GRCh38/hg38)), aceasta codificând mucina 5B, membru a familiei mucinelor și componentă a secrețiilor mucoase, contribuind major la proprietățile lubrifiante ale salivei, mucusului pulmonar normal și a celui cervical. Expresia acestei gene a fost găsită ca fiind supraexprimată în unele boli: în mucoasa sinusală a rinosinuzitei cronice (CRS), CRS a polipozei nazale, boala pulmonară cronică obstructivă, precum și în boala gastrică asociată H. pylori.
Poliartrita reumatoidă,boala pulmonară interstițială (AR-BPI) și fibroza pulmonară idiopatică (FPI) au similitudini în ceea ce privește tabloul clinic, autoimunitatea și susceptibilitatea genetică. BPI și FPI au factori de risc similari, precum sexul masculin, vârsta înaintată și fumatul. În AR-BPI, pneumonia interstițială obișnuită, care este un model patologic al FPI, este subtipul cel mai frecvent. Deoarece anticorpul peptid ciclic anticitrulinat (anti-CCP) este asociat atât cu FPI, cât și cu AR-BPI, dă naștere la autoimunitate comună, corelată cu agregatele limfoide din plămânul pacienților cu FPI. În plus, AR-ILD și FPI au mai multe gene de susceptibilitate comune printre care și gena MUC5B, telomeraza, reverstranscriptaza și proteina C surfactant (SFTPC).
Deși AR are o frecvență mai crescută în cazul femeilor, AR-BPI apare mai frecvent la bărbați. Debutul bolii pulmonare are loc de obicei în a cincea până la a șasea decadă de viață. Factorii de risc suplimentari asociați cu AR-BPI sunt reprezentați de instoricul de fumător, seropozitivitatea pentru anticorpii factorilor reumatoizi sau anti-CCP, precum și nivelul de activitate a bolii reumatoide (Fig. 2).
Cea mai frecventă manifestare a artritei reumatoide care vizează teritoriile extraarticulare este reprezentată de afectarea plămânilor, fiind întâlnită la peste 60% dintre pacienții diagnosticați cu artrită reumatoidă. Afectarea parenchimului pulmonar va determina manifestări asemănătoare bolii pulmonare interstițiale (BPI) sau nodulilor reumatoizi; poate afecta pleura, rezultând în inflamație pleurală și/sau revărsare; poate afecta căile respiratorii mici și mari (cricoaritenoidită, bronșiolită constrictivă sau foliculară și bronșiectazie) sau vasculatura pulmonară (vasculită și hipertensiune pulmonară).
O variantă comună în regiunea promotorului genei MUC5B a fost identificată ca fiind cel mai frecvent factor de risc genetic pentru fibroza pulmonară sporadică și familiară, deși rolul său în dezvoltarea bolii rămâne speculativ. Mai mult, alela T mutantă a fost asociată și cu fibroza pulmonară în azbestoză, pneumonia de hipersensibilitate cronică și artrita reumatoidă – boală pulmonară interstițială.
Fibroza pulmonară idiopatică reprezintă o boală fatală, rezultat al interacțiunilor complexe dintre factorii genetici și mediu, are opțiuni limitate de tratament. Identificarea polimorfismului promotorului MUC5B și a altor variante genetice comune explică aproximativ o treime din riscul de apariție a bolii, fiind cel mai pertinent, corelat și confirmat factor de risc genetic pentru fibroza pulmonară. Rolul său pare a fi dual, atât protector, cât și predictiv, fiind probabil implicat în patogeneza bolii printr-o modulare a expresiei MUC5B în bronhiile terminale.
În fibroza pulmonară idiopatică frecvența purtătorilor alelei de risc rs 35705950 T variază de la 54% la 67% la nivelul populației americane și europene, fiind cunoscută ca fiind cea mai puternică variantă de risc, determinând o creștere a fibrozei pulmonare idiopatice sporadice și familiale de până la 8,3 și respectiv 6,2 ori. În cazul artritei reumatoide – boală pulmonară interstițială, variază de la 13,5 la 32,6%, crescând riscul de 3,1 ori pentru dezvoltarea patologiei.
Din punct de vedere al impactului asupra calității vieții, AR-BPI este asociată cu morbiditate și mortalitate crescute. Manifestările pulmonare sunt în general consecutive debutului artritei reumatoide, acestea se pot manifesta, mai rar, premergător apariției simptomatologiei caracteristice AR.
Dintre polimorfismele identificate în patologia reumatoidă sau pulmonară, polimorfismul rs35705950 este unul dintre variantele de risc des întâlnite în artrita reumatoidă – boală pulmonară interstițială.
Seibold et al. au utilizat secvențierea genomului și au demonstrat că alela (T) a polimorfismului genei MUC5B pe 11p15 (rs35705950) a fost prezentă în 38% din subiecții cu fibroză pulmonară și la 34% dintre subiecții cu pneumonie interstițială familială. Biondini et al. au studiat și ei importanța polimorfismului rs35705950 pe un lot de 88 pacienți cu fibroză pulmonară și tratament antifibrotic, urmăriți pe o perioadă de 5 ani și au subliniat importanța testării genetice a acestui polimorfism. Pacienții cu fibroză pulmonară și tratament antifibrotic care sunt purtători în stare homozigotă sau heterozigotă a polimorfismului rs35705950 au o rată de supraviețuire mai mare, testarea genetică fiind de mare importanță în managementul acestor pacienți.
Identificarea polimorfismului rs35705950 se realizează în Laboratorul Praxis prin tehnica RT-PCR, folosind primeri specifici pentru acesta, cu rezultate în 15 zile lucrătoare. Testarea genetică a acestui polimorfism poate ajuta clinicienii în managementul pacienților cu patologie reumatoidă sau pulmonară precum artrita reumatoidă și fibroza pulmonară.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.