„Implantul cohlear este marea revoluție în Otologie deoarece integrarea socială este extraordinară!“

Author

Publicat la data de 05-07-2023
Categoria: Otorinolaringologie

Interviu realizat cu Doamna Conf. Univ. Dr. Adriana Neagoș, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade“  din Târgu Mureș, Președinte Conferință OTO 2023

Stimată Doamnă Conf. Univ. Dr. Adriana NEAGOȘ, sunteți Președintele Conferinței OTO în cadrul Conferinței Naționale de Otorinolaringologie și Chirurgie Cervico-Facială cu Participare Internațională & A 3-a Conferință a Asociației de Otologie și Otoneurologie al Țărilor Mării Negre, ce vor avea loc în perioada 7-10 Iunie 2023, la Sovata. Care sunt noutățile Conferinței?
Prima noutate este că se organizează pentru prima dată în România o conferință specială de Otologie și Otoneurologie a Țărilor Mării Negre.
A doua noutate constă în faptul că sunt organizate împreună cele două Conferințe deoarece reprezentăm un singur centru universitar respectiv o singură clinică, Clinica de ORL Târgu Mureș și vor fi invitați cca 30 de speakeri străini nu numai din jurul Mării Negre ci și din întreaga Europă dar și din SUA.

Otorinolaringologia este o specialitate în continuă dezvoltare. Care sunt tendințele actuale în această specialitate?
Otorinolaringologia este o specialitate foarte vastă și se ocupă începând de la patologia inflamatorie, terminându-se cu patologia tumorală. În aria de analiză sunt cuprinse multe organe: nas, sinusurile paranazale, cavitatea bucală, faringele, orofaringele, hipofaringele, laringele, cervicalul, urechea la care se adaugă extinderea spre baza de craniu atât pentru partea de Rinologie cât și pentru partea de Otologie. Interdisciplinaritatea este foarte importantă în ORL. Tendințele actuale din punct de vedere chirurgical sunt extinderile către baza de craniu și multidisciplinaritatea din acest domeniu. În ceea ce privește aspectul tumoral, sunt noutăți legate de onco team, respectiv de diagnosticul și implementarea cât mai precoce a tratamentelor țintite în patologia tumorală din sfera ORL și nu numai. Amintim și terapiile moleculare în patologia alergică. Chirurgia endoscopică, microchirurgia, chirurgia endoscopică otică, încep să prindă contur în România. Printre prezentările științifice de înaltă ținută academică, se va înscrie și una de chirurgie robotică în ceea ce privește implantul cohlear.

Cât de importantă este abordarea multidisciplinară a patologiei apneei somnului și în ce constă aportul medicului ORL-ist în cadrul echipei?
Apneea de somn are un caracter interdisciplinar și multidisciplinar datorită mecanismelor de producere a apneei în timpul somnului. Există apnee de tip obstructiv, central și mixt. Rolul ORL-ist-ului este în înțelegerea fiziopatologiei apneei de tip obstructiv. Medicii ORL-iști joacă un rol important în stabilirea diagnosticului, ei fiind cei care cunosc exact calea aeriană superioară care are cea mai mare capacitate de colabare. La nivel internațional, centrele de somnologie, cuprind și pneumologi. În unele țări, în cadrul clinicilor de ORL, există departamente de somnologie iar ORL-iștii pot determina diagnosticul și trata dacă se cunoaște polisomnografia și interpretarea polisomnografică, pot diagnostica deoarece evaluează gradul de colabare al căii aeriene superioare prin metode de examinare fibroscopică atât în perioada de veghe cât și în perioada de somn iar dacă diagnosticarea are loc din timp, pot trata apneea ușoară, apneea moderată, ronhopatia sau snoringul cronic, sindromul de rezistență al căii aeriene superioare și nu în ultimul rând apneea severă.
ORL-iștii contribuie la diagnosticarea patologiei de somn și mai ales a patologiei obstructive de somn, cărora li se alătură cardiologii, pneumologiii, chirurgia oro-maxilo-facială, endocrinologii și nu în ultimul rând neurologii. Apneea de somn prin mecanismele pe care le generează, determină modificări la nivel cardiovascular, endocrin și inclusiv diabetul. Așadar, tulburările de somn stau la baza tulburărilor metabolice iar conlucrarea interdisciplinară joacă un rol foarte important. În România, inițiatorul somnologiei a fost domnul Prof. Mihălțan Florin care a înființat Societatea de Somnologie în cadrul Societății Române de Pneumologie (SRP) și totodată a introdus competența în somn. Competența în somn este foarte importantă deoarece la șoferii profesioniști nu poate fi efectuată evaluarea și nici indicația terapeutică decât dacă există competență în somn pe care o conferă Pneumologia. Deobicei, pneumologii, solicită consultul ORL-ist-ului înainte de a implementa terapia CPAP. În concluzie, apneea de somn este un aport interdisciplinar.

Tehnologia a evoluat foarte mult în domeniul ORL-ului. Cum ajută inteligența artificială în depistarea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor O.R.L. atât la copii cât și la adulți?
Chirurgia robotică se aplică foarte bine pentru chirurgia bazei de limbă, chirurgia hipofaringelui dar și în chirurgia implantului cohlear, la nivel mondial. Chirurgia endoscopică și chirurgia minim invazivă râmân de elecție pentru tumori extinse dar cu anumite riscuri în desfășurare, comparativ cu chirurgia clasică. Practic, toate sunt implementate datorită tehnologiei dar și pentru creșterea calității vieții pacienților, pentru recuperare rapidă postoperator și reintegrare imediată în activitățile cotidiene. Robotul și sistemele de navigație sunt conduse de om dar ele nu înlocuiesc capacitățile intelectuale și abilitățile chirurgului, ele conferă un confort și o siguranță mai mare medicului chirurg. În ceea ce privește metodele de diagnostic moderne, cum ar fi, posibilitățile de diagnostic endoscopice, endoscopie de contact, acestea vin în sprijinul medicului dar și a pacientului, în primul rând. Este necesar să existe o corelație clară între chirurgul ORL-ist și aparatura modernă de diagnostic și tratament. Nu se poate folosi imagistica în scopul 100% al diagnosticului, trebuie efectuată o corelație cu datele clinice iar Semiologia medicală râmâne totuși cea care stă la bază iar pasul numărul doi, desigur este chirurgia.

Puteți, vă rog, să ne vorbiți despre un caz deosebit pe care l-ați tratat cu succes mai recent?
Am realizat un implant cohlear la o pacientă cu un chist arahnoidian și cu hipoacuzie. În prezent este la activarea implantului și este foarte mulțumită.

Ce ne puteți spune, vă rog, despre implantarea cohleară atât la copii cât și la adulți?
Implantul cohlear atât la copii cât și la adulți este marea revoluție în otologie deoarece integrarea socială este extraordinară. Mai ales la copii, diagnosticarea cât mai precoce și implantarea cât mai repede conduc la rezultate spectaculoase.
Problemele referitoare la implantarea cohleară sunt legate de diagnostic și de medicii din teritoriu care trebuie să fie informați despre ceea ce înseamnă implantul cohlear și indicațiile lui terapeutice. Dacă se acționează târziu, la copii se pune problema reabilitării auditiv-verbale iar la adulți, rezultatele sunt extraordinare după implantarea cohleară.
În încheiere, un gând din partea dumneavoastră adresat tuturor participanților la Conferințe și nu numai.
În primul rând, să faci ceea ce îți place iar dacă ești un medic care își respectă cu onestitate meseria, rezultatele nu întârzie să apară. În al doilea rând, indiferent unde profesezi, ca și medic ORL-ist, există posibilități de diagnostic și tratament ținând cont de tehnologiile moderne, chiar dacă nu le practici, dar știi unde să trimiți un pacient în funcție de situație.
Instruirea este un lucru esențial!

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.