Importanța consultației preventive pentru corectarea pozițiilor vicioase și deficiențelor asociate

Author

Publicat la data de 26-03-2024

Postura – o provocare a zilelor noastre. Problemele create de o postură vicioasă se reflectă asupra tuturor sistemelor corpului. Postura vicioasă nu este doar un aspect estetic, ea impactând fiecare sistem al corpului, ducând la diverse patologii.

Este adevărat că de multe ori principalul motiv al consultației pleacă de la durere sau faptul că postura nu este armonioasă. Aceste aspecte nu sunt noi, dar perioada pandemiei le-a accentuat sau le-a pus în prim plan.
Medicul de familie este primul specialist implicat în prevenirea și corectarea pozițiilor vicioase, cu corelarea dintre postură și problemele sistemelor vizual, auditiv, stomatognat, visceral/abdominal și musculoscheletal.
Toate aceste disfuncții se pot depista printr-o evaluare posturală globală, în care sunt examinați cu ajutorul unor teste simple principalii analizatori sau prin diverse softuri de analiză posturală instrumentală și computerizată.
Când vorbim despre evaluarea posturii, folosim o serie de teste pentru a ne asigura că totul este aliniat așa cum ar trebui. Începem cu o privire de ansamblu – de la cap la picioare, observând asimetriile corpului. Ne uităm la linia maxilarului, la poziția umerilor, la aliniamentul șoldurilor și până la glezne.

Evaluarea somato funcțională cuprinde teste care verifică poziția bazinului, a membrelor inferioare, nivelul mobilității articulare și forța musculară.
Dar nu ne oprim aici! Facem teste vizuale, deoarece vederea este esențială în menținerea unei posturi armonioase.
Analizăm și sistemul vestibular care ne ajută să observăm mai bine partea de coordonare și echilibrul.
Și nu uităm de gură, unde verificăm aliniamentul danturii și simetria articulației mandibulare.
Prin toate aceste teste, obținem o imagine completă a posturii și identificăm orice zonă care ar putea avea nevoie de atenție.
Aceste teste ne oferă informații despre postură, dar bineînțeles și despre problemele asociate.
Este important să ne indreptăm atenția către poziția capului la pacienții cu dureri cervicale, cefalee, instabilitate, migrene. De cele mai multe ori acestă simptomatologie este cauzată de dezechilibre ale principalilor analizatori din zona capului (ochi, urechi, gură).
Pozițiile vicioase ale trunchiului/coloanei vertebrale sunt reprezentate de deviații în diverse planuri precum cifoza, lordoza și scolioza. Aceste deviații pot fi ușor vizualizate, testate și confirmate de un examen radiologic. Toate aceste semne văzute din timp se pot ameliora și corecta cu ajutorul tratamentelor prescrise de medicii specialiști și de echipa de recuperare medicală. Cu ajutorul kinetoterapiei postura poate fi una armonioasă. De exemplu, în cazul disfuncțiilor sistemului vizual se lucrează prin exerciții specifice de oculomotricitate.
Disfuncțiile aparatului stomatognat se ameliorează purtând activatori bucali și tehnici de terapie manuală.
Dezechilibrele sistemului vesibular, de genul laterodeviațiilor, lipsei de echilibru și lipsei de coordonare se lucrează prin exerciții de recuperare și reeducare pe plan instabil.
Disfuncțiile de la nivelul sistemului musculoscheletal se corectează cu ajutorul kinetoterapiei, terapiei Schroth, tehnicilor osteopatice și de terapie manuală.
Dezechilibrele viscerale se atenuează cu ajutorul gimnasticii hipopresive, gimnasticii respiratorii, terapie viscerală și al dietei.
În concluzie, integrarea evaluărilor posturale detaliate în abordarea medicilor de familie îmbunătățește semnificativ managementul stării de sănătate a pacienților. Această abordare permite identificarea și corectarea timpurie a disfuncțiilor care, nesemnalate, pot duce la probleme cronice, afectând calitatea vieții. Punând accentul pe prevenție și intervenție precoce, medicii pot contribui la promovarea unui stil de viață sănătos, prevenind dezvoltarea deficiențelor asociate cu o postură vicioasă.
Astfel, evaluarea posturală devine un pilon central în oferirea unei îngrijiri holistice, subliniind angajamentul față de bunăstarea pe termen lung a pacienților.
www.kinetoconsult.ro
Echipa Kineto Consult

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.