Importanţa posturii în performanţa sportivilor

Author

Publicat la data de 18-07-2023
Categoria: Medicină Sportivă

The Importance of Posture for Athletic Performance

Pentru a realiza mișcările necesare diferitelor sporturi, un atlet își schimbă postura frecvent. Aceasta este statică sau dinamică, cel mai frecvent dinamică. Pentru o deplasare mult mai rapidă, sau pentru a menține o poziție cât mai mult timp, postura sportivilor trebuie să fie cât mai corectă. Postura este starea de echilibru a musculaturii și a scheletului, care protejează structurile corpului împotriva traumatismelor sau a deformărilor progresive.

O postură corectă ajută la realizarea mișcărilor într-un mod eficient, oferind astfel sportivului șansa de a se mișca repede și de a conserva energie. O postură greșită poate produce mișcări ineficente, ceea ce înseamnă că atletul va fi nevoit să se miște mai mult pentru a compensa problemele de postură. Problemele de postură pot duce la un consum de energie suplimentar, timp crescut sau chiar apariția unor accidentări, iar aceste lucruri pot face diferența între câștig și înfrângere.
Corpul trebuie întotdeauna să se adapteze la mediul înconjurător pentru a menține o postură corectă. La sportivii tineri, în perioada de dezvoltare este important să fim conștienți de expunerea prelungită la mișcări asimetrice sau la același tip de exercitii. Gimnaștii sunt un exemplu de sportivi de vârste fragede care practică sport intensiv de la 4-5 ani. Postura lor este una lordotică, deoarece este practicată frecvent în cadrul exercițiilor. Flexia exagerată a coloanei lombare va duce în timp la lombalgii, lucru mai des întâlnit la gimnaste.

Impactul antrenamentului asupra posturii
Este cunoscut faptul că performanța motrică depinde de antrenament (aspecte cantitative și calitative), precum și de predispozițiile naturale individuale (calități psihologice și fiziologice adaptate la aspectele specifice ale unui anumit sport). Deși se știe, de asemenea, că antrenamentul influențează aptitudinile posturale ale sportivilor, se cunosc puține lucruri despre influența predispozițiilor naturale individuale asupra aptitudinilor posturale, iar acest lucru merită să fie studiat.
În cazul în care predispozițiile naturale individuale pot afecta abilitățile posturale, acestea ar putea acționa asupra componentelor senzoriale centrale și/sau motorii ale funcției posturale. La nivel senzorial, propriocepția emanată de membrele inferioare și superioare ar fi mai precisă la sportivii profesioniști decât la sportivii amatori. Potrivit unor autori, acest rezultat ilustrează faptul că volumul de antrenament nu ar avea un impact asupra propriocepției, dar predispozițiile individuale ar determina acuratețea acesteia. Chiar dacă se impune prudența, se poate postula că volumul de antrenament nu ar fi fundamental pentru randamentul propriocepției.
Potențialul sportivului de a-și spori abilitățile posturale în urma antrenamentului poate fi definit prin termenul „antrenabilitate posturală”. Aptitudinile posturale pot fi inițial (în mod natural) scăzute sau ridicate la sportivi, indiferent de nivelul lor inițial, unii sportivi continuă să progreseze, în timp ce alții stagnează. Prin urmare, capacitatea de antrenament postural diferă de la un sportiv la altul. Pe baza acestor observații practice, care pleaca de la antrenori (date nepublicate), indiferent de predispozițiile naturale inițiale sunt dificil de identificat subiecții care pot face progrese mari.

Efectele posturii asupra performanței sportive și a sănătății generale
Îmbunătățirea funcției organelor
Menținerea unei posturi bune este importantă, deoarece organele interne se situează astfel pe poziții care le permit funcționarea optimă. De exemplu, la persoanele cu o postură lordotică a coloanei, intestinele sunt deplasate din poziția lor obișnuită și apasă pe peretele abdominal, interferând cu eficiența cu care organul își îndeplinește sarcinile. Acest lucru are efecte uriașe asupra livrării resurselor energetice și va afecta durata în care se poate efectua exercițiul fizic.
Un alt exemplu este dat de cifoză. Cavitatea toracică devine mai îngustă, ceea ce duce la reducerea volumelor pulmonare .Evident, acest lucru este în detrimentul performanței sportive.

Beneficiile circulației
Corpul nostru are sisteme pentru a livra în mod optim substanțele nutritive, dar atunci când sunt obstrucționate de o postură incorectă, aceste sisteme sunt modificate în mod negativ.

O postură incorectă duce la modele de mișcare ineficiente
A avea un trunchi puternic este crucial pentru mișcarea eficientă a membrelor. Luați ca exemplu alergarea. Un atlet cu un trunchi slab nu va putea avea o propulsie la fel de puternică, ceea ce îl face în general, mai lent. De asemenea, mișcările de rotație vor fi probabil prezente în locul mișcării drepte înainte/înapoi, făcând ca întreaga mișcare să fie ineficientă.

Fig1 Analiză Baropodometrică-statică. Se poate observa deplasarea centrului de greutate în procente și diferitele culori care reprezintă presiunea exercitată pe sol de către pacient (roșu este presiunea cea mai mare, în ordine descrescatoare galben, verde, albastru).

Prevenirea accidentărilor
O postură necorespunzătoare poate duce de asemenea, la o tensiune și un efort suplimentar în unele ligamente și mușchi, lucru ce se datorează mișcărilor suplimentare efectuate. Această tensiune suplimentară duce adesea la o tehnică deficitară și uneori țesutul este solicitat dincolo de limitele sale, ceea ce duce la accidentări. Nu ai cum să îți dovedești calitățile de sportiv stând pe margine și neperformând.

Metode de evaluare a posturii
O metodă foarte bună de evaluare a posturii este analiza baropodometrică (fig1), asociată cu evaluarea somatometrică și somatoscopică a sportivului. Analiza baropodometrică ne permite să observăm cele mai mici deficite posturale. Aceasta constă dintr-o probă statică și una dinamică. Sportivul va sta și va merge pe o platforma cu senzori de presiune. Putem observa astfel deplasarea centrului de greutate, rularea tălpii pe sol și punctele de presiune exagerate. Toate acestea devin informații excelente pentru o prevenție cât mai corectă sau un tratament foarte precis, țintit pe cauză nu pe simptomatologie. Din experiența mea de peste 10 ani cu platforma de baropodometrie pot spune că o mare parte dintre pacienții care se prezintă în cabinet iși găsesc metoda de tratament după îndelungi căutări. Analiza baropodometrică poate oferi informații pentru un antrenament mai corect, pentru sedințe de kinetoterapie țintite, pentru folosirea corectă și utilă a unor orteze plantare.
De asemenea, există Testul de analiză a mișcării (M.A.T.), un test de evaluare biomecanică bidimensională (2D), efectuat de medici pentru a prezice riscul de accidentare a membrelor inferioare. Acesta contribuie la evaluarea stării pacientului în vederea întoarcerii la antrenamente după accidentări, reducând riscul de reaccidentare.
Testul a fost dezvoltat pentru evaluarea tiparelor de mișcare la pacienții cu leziuni ale membrelor inferioare, în special cele care implică genunchiul (de exemplu ligamentul încrucișat anterior (ACL), ruptură sau sindromul femuro-patelar). Acesta mai este recomandat și pentru evaluarea tiparelor motorii la pacienții cu probleme de șold, gleznă, spate și musculare. Mai mult, este indicat pentru evaluarea sportivilor sănătoși, pentru a ajuta la stabilirea unui program corect de prevenție.
Atunci când asociem analiza baropodometrică sau analiza MAT cu evaluarea somatometrică și somatoscopică putem oferi un plan de antrenament personalizat și descoperi cauza unor accidentări frecvente, sau a unor dureri care nu își găsesc explicația prin alte investigații medicale.

Concluzii:
O postură bună este importantă pentru sportivi pentru a crește performanța în sport, reducând în același timp riscul de accidentare atât în medii statice, cât și dinamice. Postura poate face diferența între câștig și înfrângere pentru sportivi și trebuie tratată cu la fel de mult respect ca orice alta componenta a antrenamentului.
În cele din urmă, antrenamentul trebuie să îmbunătățească postura și echilibrul, nu să le inhibe. Când te poți mișca bine și eficient în sală și pe teren, îți sporesti capacitatea sportivă atunci când contează.
Medicul de Medicină Sportivă trebuie să se folosească de toate instrumentele pentru a descoperi modificările de postură care nu sunt în beneficiul atletului, să lucreze în strânsă legătură cu kinetoterapeutul, osteopatul și întreg staff-ul, pentru a oferi șansa sportivului să atingă cele mai înalte performanțe. Medicina personalizată, focusată pe individ, este cea care face diferența .

Bibliografia:

  1. www.sportsperformancebulletin.com/injuries-health/endurance-health–lifestyle/components-of-posture-and-its-importance-for-athletes
  2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6603331/
  3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7353649/
  4. https://simplifaster.com/articles/athlete-posture-sports-performance/
  5. https://sleddogdevelopment.com/blogposts/030-posture-athletic-performance
  6. https://sleddogdevelopment.com/blogposts/030-posture-athletic-performance
  7. www.clnsmedia.com/the-importance-of-good-posture-in-competitive-sports/
Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.