Interviu realizat cu domnul Prof. Dr. Daniel Mureșan, președintele Societății Române de Obstetrică și Ginecologie
Stimate domnule profesor, care sunt principalele obiective avute în vedere anul acesta de SOGR prin conferința anuală și prin toate evenimentele conexe ce se vor derula sub egida Organizației dumneavoastră? Avem în vedere și Congresul Național de Medicină Fetală si Neonatologie, programat în luna mai.
În acest an SOGR organizează conferințe pe teme de actualitate care se vor derula numai în format fizic, deoarece în acest mod comunicarea și schimburile de experiențe între toți partenerii implicați este optimă. Prima dintre aceste manifestări va fi Congresul Național de Medicină Fetală și Neonatală care se va desfășura în perioada 11-13 mai la București și care va reuni medici obstetricieni, medici specializați în medicină materno-fetală și neonatologi din țară, precum și personalități științifice din Europa, Israel și SUA. Scopul acestui Congres este de a face cunoscute cele mai noi metode de diagnostic ale patologiilor care pot afecta evoluția sarcinii și a nou-născutului precum si metode moderne de tratament. Congresul va fi precedat de un curs, deasemenea vor exista și sesiuni practice de reanimare neo-natală. Se va mai discuta și pe marginea aspectelor medico-sociale ale diagnosticului prenatal, ale nașterii premature, ale epidemiei de diabet și obezitate precum și al accesului la contracepție pentru adolescente și femei aparținând unor grupuri defavorizate.
Pe măsură ce ne distanțăm de anii pandemiei tabloul se clarifică probabil tot mai mult în ce privește unele abordări care au făcut mai dificilă relația medic-pacient și au redus adresabilitatea la cabinetele colegilor dumneavoastră de specialitate. Sunt avute în vedere strategii pentru ca o posibilă viitoare criză să fie traversată cu mai puține sincope? Vor exista discuții între Organizația pe care o coordonați și administrațiile de nivel local și national?
Pandemia de Covid a adus disrupții majore în viața noastră și inevitabil a afectat relația medic-pacient. Din fericire, în specialitatea de obstetrică și ginecologie, aceste modificări au fost minime, deoarece activitatea de urmărire a sarcinii, asistența la naștere și asistența nou-născutului nu au fost nici un moment întrerupte. Sigur, au fost reduse, pentru a răspunde riscului epidemiologic pentru mamă și nou-născut, vizitele în spitale ale membrilor familiilor, dar majoritatea acestor restricții au fost deja depășite în mare parte. În această perioadă au existat tot timpul discuții și sincronizări cu Ministerul Sănătății si Direcțiile de Sănătate Publică locale care au permis adaptarea activității noastre la etapa epidemiei. Doresc să menționez implicarea SOGR împreună cu Ministerul Sănătății în campania de vaccinare anti-Covid a gravidelor. Vaccinarea gravidelor a făcut ca formele clinice de Covid la gravide să fie mai ușoare, si să le putem trata mai eficient, cu efecte mai puțin grave asupra mamei și fătului. Din punct de vedere al comunicării medic-pacient situația a fost mai dificilă datorită utilizării mijloacelor de protecție, a timpului mai scurt alocat interacțiunii directe din rațiuni epidemiologice și evident datorită stării de stres atât al pacienților cât si al personalului medical. Pentru a depăși aceste probleme am dezvoltat comunicarea digitala, prin care medicii au informat frecvent familia despre starea mamei si a nou-născutului.
‘’Cel mai puternic argument pentru interdisciplinaritate este chiar faptul că viaţa nu este împărţită pe discipline’’ spunea J. Moffet, fără să știe cât de potrivită este această cugetare pentru activitatea dedicată sănătății. Cum apreciați că poate fi îmbunătățită colaborarea cu colegii dumneavoastră din alte specialități medicale, de la medicul de familie până la specialistul din imagistica medicală?
În ziua de azi medicina de precizie nu mai este apanajul unei singure specialități și necesită o colaborare între mai multe discipline. Obstetricienii trebuie să dețină cunoștințe din multe domenii conexe: imagistică, genetică, neonatologie, medicină internă, diabet… Pentru cazurile complexe se formează Comisii Prenatale care aduc împreună medici din specialitățile implicate pentru a putea alege cea mai bună conduită terapeutică. Este de asemenea foarte importantă colaborarea cu medicii de familie care asigură urmărirea sarcinilor fiziologice și care trebuie să știe când și unde să îndrume gravidele în cazul apariției unei anomalii. Pentru acest scop SOGR și societățile care o compun organizează anual conferințe și cursuri de formare interdisciplinare. Ghidurile pe care SOGR le realizează sunt de asemenea concepute împreună cu colegii din specialitățile implicate.
Semnalele din mai multe țări membre UE în ce privește reducerea alarmantă a fertilitatii par să fi fost recepționate și de autoritățile române. Va avea în vedere actuala conducere SOGR o ajustare periodică a Ghidului de bune practici în infertilitate lansat acum 3 ani? Programul Național de Fertilizare in Vitro și Embriotransfer are nevoie de un feed-back permanent din partea colegilor dumneavoastră de specialitate și nu putem decât spera că factorii responsabili vor ține cont de acesta.
Scăderea natalității în țările dezvoltate are cauze complexe: medicale, sociale și economice. Ghidul de bune practici în infertilitate vine atât cu metode moderne și eficiente de tratare a infertilității dar, poate la fel de important , vine cu recomandări privind un stil de viață sănătos pentru cuplurile tinere. Acestea au nevoie și de ajutorul nostru pentru a evita pe cât posibil situațiile dificile din punct de vedere medical, emoțional și economic. Lansarea Programelor naționale de fertilizare in vitro și embriotransfer va permite multor cupluri infertile să beneficieze de aceste tratamente complexe și scumpe. Considerăm că este la fel de importantă crearea unui Registru National în care aceste proceduri să fie raportate, atât de către unitățile de stat cât și de cele private, pentru a avea o imagine clară a tehnicilor folosite și a rezultatelor obținute.
Creșterea incidenței de cancer de col uterin, a ratei decesului neonatal și decesului matern fac necesare adevărate campanii de conștientizare atât în rândul colegilor dumneavoastră medici cât și al publicului larg. Aveți în vedere astfel de campanii, capabile să sporească adresabilitatea la cabinetele specialiștilor de obstetrică-ginecologie?
Campaniile de conștientizare privind detecția în stadii precoce a cancerului de col uterin si a cancerului de sân au o derulare permanentă, mai ales că încep să se implementeze programe regionale și naționale de screening. Aceste campanii de comunicare au loc prin intermediul personalului medical, prin intermediul mass media clasice și prin canalele social media pentru a ajunge la cât mai multe femei. Un rol deosebit îl au și aici medicii de familie care cunosc pacienții și cărora, cu ocazia vizitelor periodice, le pot face recomandări atât pentru participarea la campaniile de depistare cât și pentru vaccinarea anti HPV a adolescentelor.
Decesul matern si neonatal reprezintă complicații majore ale practicii obstetricale și neonatale. Pentru a le preveni am implementat strategii de recunoaștere precoce a situațiilor cu potențial de evoluție nefavorabilă și de trimitere rapidă a lor către maternitățile de nivel III. Atât maternitațile cât și secțiile de neonatologie sunt dotate cu aparatură performantă iar noi ne ocupăm de perfecționarea profesională a medicilor și asistentelor prin participarea la cursuri și congrese.
Ca o continuare a ideii precedente, credeți că ar fi necesară o suplimentare a programelor naționale de sănătate, care să asigure fonduri capabile să mute și mai mult centrul de greutate al activității dumneavoastră în direcția prevenției?
Sigur, metodele de prevenție sunt întotdeauna preferabile. Primul pas trebuie să fie reprezentat de educația pentru sănătatea reproductivă, care trebuie începută din școală. De asemenea, activitatea de prevenție efectuată de medicii de familie este foarte eficientă și aici poate ar fi locul unei finanțări suplimentare. Considerăm importantă și revigorarea cabinetelor de planificare familială și contracepție, cărora să li se aloce fonduri suplimentare destinate unei activități educative adresate atât populației în general cât mai ales adolescentelor și femeilor din grupurile vulnerabile. Ideal, programele de sănătate existente trebuie să fie permanent funcționale și să cuprindă toată populația feminină. Un exemplu de program revigorat este cel de vaccinare anti HPV a adolescentelor, pentru prevenția cancerului de col uterin. Acesta a avut un debut dificil, dar a ajuns azi în urma unei campanii de informare eficientă să țină greu pasul cu cererea de vaccinare.
Vă rugăm să încheiați cu câteva cuvinte adresate direct tuturor membrilor SOGR, care vor participa la viitoarele acțiuni organizate de Societatea pe care o coordonați.
În acest an SOGR are în plan mai multe activități prin care dorim să creștem calitatea actului medical și să putem oferi pacientelor noastre soluții mai moderne și mai sigure pentru toate aspectele vieții. Astfel, organizăm Congresul de Medicină Fetală și Neonatală în mai, organizăm în luna iunie Congresul de HPV și de Endometrioză (o patologie frecventă, incomplet cunoscută și incomplet tratată) și în luna septembrie se va derula Congresul de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie.
Pentru rezidenți organizăm în luna iulie a doua ediție a școlii de vară, în care avem pregătite activități bogate: cursuri, programe de hands-on, ateliere de simulare în histeroscopie și FIV.
Îi îndemn pe colegii mei să urmărească site-ul SOGR – www.sogr.ro – prin care ținem permanent legătura între membrii societății și unde avem postate toate aceste activități, precum și cele mai interesante activități internaționale de profil.
Îi invit pe colegii din țară să participe la cât mai multe dintre activitățile organizate. Acestea ne ofera, pe lângă bucuria de a ne întâlni periodic, oportunitatea de a schimba experiențe și de a învăța unii de la alții, pentru ca în final să putem oferi pacientelor noastre cele mai bune și mai moderne îngrijiri medicale.