În perioada 6-9 martie, la Centrul de Conferințe Poiana Brașov, se desfășoară Congresul Național al AREPMF, o editie aniversară, și anume împlinirea a 10 ani de activitate! Cu această ocazie, stăm de vorbă cu doamna Dr. Raluca Ghionaru, Președintele AREPMF.
Vă rugăm să ne comunicați ce teme științifice abordați la această ediție aniversară a evenimentului, precum și ce speakeri de marcă aveți ca invitați.
Ca în fiecare an, Congresul Național AREPMF deschide seria manifestărilor științifice dedicate practicii medicului de familie. Și această ediție, cea de-a zecea, ca și cele anterioare, se va desfășura sub titlul: Tradiție și modernism în practica medicului de familie. Medicina este o știință în continuă metamorfoză, un domeniu cu descoperiri științifice frecvente, așa că medicul este nevoit să țină pasul cu toate aceste transformări. Vom porni de la teme clasice de îngrijire a pacienților: intervenții preventive, algoritmi de diagnostic și tratament, modularea stilului de viață, sănătatea psihică și le vom aduce în prezent. În cadrul Congresului sunt invitați lectori din țară și de peste hotare, profesioniști care formează generații de medici și care stabilesc direcții de dezvolate și de practică medicală: Prof. Dr. Hania Szajewska, Prof. Dr. Paolo Manzonni, Prof. Dr. Eugene Leibowitz, Prof. Dr. Cristian Apetrei, Prof. Dr. Coriolan Ulmeanu, Prof. Dr. Doina Pleșca, Prof. Dr. Sorin Man sunt prezenți alături de noi în Congres alături de mulți alți lideri de opinie în domeniu.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cum a evoluat medicina copilului în această perioadă?
Urmând evoluția generală a medicinei, îngrijirile dedicate copilului se centrează pe pacient, luând în considerare toate aspectele care pot influența o decizie terapeutică: socioeconomic, cultural și educațional, fizic și psihic, emoțional. Intervențiile medicale se doresc a fi în prezent minim invazive, pentru a asigura confortul micului pacient și o complianță crescută la tratament. Dotarea medicală tehnică, dar și “parteneriatul” cu inteligența artificială sunt adaptate la caracteristicile fizice și de dezvoltare ale copilului.
Ce programe educaționale pentru pacienți veți desfășura anul acesta? Dar pentru medici?
Anul acesta continuăm câteva dintre proiectele deja devenite tradiționale: întâlnirile cu caracter științific încep cu Congresul Național, urmat de Școala de vară AREPMF și de Conferința Națională Zilele AREPMF. Vom marca Săptămâna Europeană a Vaccinării, Săptămâna Mondială a Alăptării și vom continua proiectul Școala Familiei Mele, dedicat populației generale.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cât de importantă este vaccinarea, începând chiar din primele zile de viață? Prevenția rămâne unul dintre subiectele importante abordate de AREPMF?
Pe parcursul ultimului an, AREPMF a dezvoltat câteva proiecte care să contribuie la creșterea aderenței la vaccinare. Acestea au fost destinate atât profesioniștilor în sănătate, cât și populației generale.
Proiectul ProtectLifeRo început în 2023 cu lansarea Îndreptarului de vaccinare în cabinetul medicului de familie, ediția a doua, a continuat în prima parte a anului 2024 cu varianta digitală (e-book) a acestui volum, atât în limba română, cât și în limba engleză, ambele fiind disponibile pentru consultare pe pagina oficială a Asociației www.arepmf.ro. De asemenea, tot în cadrul acestui proiect ne-am îndreptat atenția către educația pentru sănătate a populației, prin realizarea unor scurte filme informative despre bolile infecțioase prevenibile prin vaccinare, care pot fi vizionate liber de publicul larg. Pentru a facilita accesul pacienților refugiați la aceste informații, aceste filme au fost subtitrate în limba ucraineană. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Biroului din România al Organizației Mondiale a Sănătății.
La sfârșitul anului trecut am adus din nou în discuție prevenția bolilor infecțioase, de data aceasta cu accent pe patologia respiratorie, prin Proiectul „Prevenția Bolilor Respiratorii: O abordare integrată în îngrijirea medicală”, care a cuprins două evenimente online (webinarii) dedicate medicilor și o întâlnire față în față cu jurnaliști și bloggeri din domeniul medical, pe care i-am invitat să ni se alăture în transmiterea unor mesaje cheie de încurajare a vaccinării.
Anul acesta am reluat deja activitatea educațională printr-un parteneriat cu Societatea Română de Medicină Preventivă, în cadrul unui eveniment medical online adresat medicilor, farmaciștilor și asistenților medicali și având ca temă vaccinarea pe parcursul sarcinii.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cum a fost anul 2024 pentru medicii de familie? Ce progrese s-au făcut în valorizarea profesiei medicale?
Anul 2024 a început abrupt pentru medicina de familie, în pericol de a reveni la subfinanțare și destabilizare a activității praxisurilor. Aceasta în condițiile în care am putea spune că medicina de familie este „în prag de pensionare”, tot mai mulți dintre colegii noștri apropiindu-se de finalul activității profesionale. Din păcate, pentru o lungă perioadă de timp, medicina de familie nu a reprezentat o opțiune pentru tinerii medici. Finanțarea insuficientă și inconstantă, legislația fluctuantă, birocrația excesivă, reprezintă tot atâtea minusuri de care absolvenții facultăților de medicină țin cont atunci când își aleg drumul în carieră. Tocmai de aceea este importantă încurajarea tinerilor medici să caute să cunoască mai bine specificul medicinei de familie, prin accesul la stagii de pregătire în cabinetele medicilor de familie. De asemenea, este importantă dezvoltarea unor parteneriate cu autoritățile locale pentru sprijinirea lor la început de activitate și politici sanitare care să faciliteze preluarea praxisurilor de medici la început de drum. Cred că mai sunt încă pași de făcut până la recunoașterea reale a importanței activității pe care o desfășoară medicul de familie, până la câștigarea statutului de bază a sistemului medical și până la valorizarea corectă a acestei specialități.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |