„Înregistrăm la fiecare 6 secunde un deces cauzat de diabet și complicațiile sale“

Author

Publicat la data de 08-03-2023

Filtrul care se face azi în cadrul oricărui consult medical include întrebarea dacă pacientul are diabet zaharat. „Prof. Radulian: Acesta este awareness-ul tot mai puternic în rândul medicilor din orice specialitate în ceea ce privește riscul diabetului și a complicațiilor pe care acesta  le produce“. 

Profesorul universitar dr. Gabriela Radulian, a publicat în 2017 un tratat medical în două volume cu titlul ”Managementul nutrițional în diabetul zaharat dar și în alte patologii”, o lucrare de referință în domeniu, deosebit de bine documentată, care supune atenției lumii medicale în modul cel mai imperativ importanța nutriției în ceea ce înseamnă alimentația omului sănătos în diferite etape ale vieții, dar mai ales ceea ce înseamnă terapia medicală nutrițională. Dr. Radulian: ”Practic, vorbim despre management nutrițional în diferite patologii. Ne confruntăm nu doar cu o epidemie de diabet dar și o adevărată epidemie de obezitate. Aceasta, la modul cel mai evident, generează riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 2, care, din păcate în ultimii ani, pe fondul obezității, apare chiar și la copii”.
Doamna profesor dr. Gabriela Radulian, Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a acceptat un interviu pentru ediția Medical Market – Diabet 2023, în care ne dezvăluie câteva din proiectele pe care le-a planificat pentru acest an la nivel de societate.

Ce însemnă azi boala de diabet, doamnă profesor dr. Gabriela Radulian?
Diabetul zaharat a devenit astăzi o importantă problemă de sănătate publică, ținând cont de numărul foarte mare de persoane cu diabet la nivel global, asociind totodată și o mortalitate crescută, în general de cauză cardiovasculară. Federația Internațională de Diabet, atrage atenția că la fiecare 6 secunde undeva în lume se înregistrează un deces al unei persoane cu diabet zaharat, în special din cauza patologiilor cardiovasculare asociate.

Cum reușiți să vă descurcați într-o specialitate medicală cu cazuistică atât de complexă și gravă?
Din punctul de vedere al abordării specialității noastre medicale, Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, pentru mine această specialitate este unică, pentru că înglobează  patologiile metabolice, dar si contextul nutrițional asociat are un rol deosebit de important. În ultimii ani am vorbit foarte mult despre optimizarea stilului de viață ca măsură esențială de prevenție a bolilor cronice netransmisibile. În aceste condiții, vorbim de fapt despre o nutriție echilibrată, dar și de evitarea sau combaterea sedentarismului. De ce spuneam că specialitatea pe care mi-am ales-o este unică? Pentru că această componentă nutrițională se regăsește doar în specialitatea noastră! Iar dezechilibrele nutriționale sunt prezente în peste 80% din totalul patologiilor existente. Și atunci, vorbim despre corelația directă cu modificările metabolice, care în acest context devine esențială. Pentru că nutriția este nu numai o componentă a unui stil de viață sănătos dar este și o etapă pe care ar trebui să o parcurgă toți medicii, indiferent de specialitate, deoarece în contextul managementului unei boli, terapia medicală nutrițională este importanta.

Doamnă profesor, aveți aproape 30 de ani ca medic diabetolog, deci o vastă experiență. Cum vă descurcați la confluența cu tinerele generații de studenți și rezidenți pe care îi instruiți?
Întotdeauna, am căutat să sprijin foarte mult tânăra generație de medici diabetologi. Fie că vorbim despre studenții de medicină, fie că vorbim de medicii rezidenți în specialitatea noastră, am dorit ca aceștia să devină medici mai buni decât mine și de aceea am investit în tineri. Am sprijinit prezența lor la manifestări științifice, i-am încurajat pe cei care au demonstrat anumită aplecare către cercetarea științifică și am încercat de asemenea să le transmit cât mai multe lucruri în ceea ce înseamnă activitatea clinică, modul în care trebuie să abordezi  managementul persoanelor cu diabet zaharat. Formarea profesională a unui medic este extrem de complexă. Întotdeauna tinerii mei asistenți universitari au avut o relație deschisă și mult mai apropiată cu studenții la medicină, putând transmite exact ceea ce așteaptă aceștia în cadrul orelor de curs și de practică din clinica noastră. În plus, trebuie să mai spun și faptul că tinerii mei doctoranzi, dacă își doresc să aibă și o carieră didactică, îi voi sprijini fără rezerve pentru că de fapt acești tineri medici în specialitatea Diabet, Nutriție și Boli Metabolice vor duce mai departe Scoala Românească de Diabetologie.

Ce vă doriți să realizați în noua calitate de președinte SRDNBM?
Scopul Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice este acela de a contribui la creșterea continuă a nivelului profesional și științific al membrilor săi, având ca urmare îmbunătățirea continuă a calității îngrijirii acordate persoanelor cu diabet zaharat. Vorbim despre îmbunătățirea serviciilor medicale de specialitate, despre sporirea calității și eficienței actului medical în beneficiul persoanelor cu  diabet zaharat, dar și a celor cu alte afecțiuni nutriționale sau boli metabolice.
De asemenea, la nivel de Societate ne dorim foarte mult să organizăm și să promovăm desfășurarea unor manifestări științifice de specialitate și facilitarea accesului la informațiile medico-profesionale. Aici putem puncta proiectele de viitor ale SRDNBM pentru 2023. Vorbim de organizarea celui de-al 49-lea Congres al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, cea mai amplă manifestare a diabetologiei românești, care se va desfășura în perioada 21-24 mai. Practic, ediția congresului din acest an urmează o nouă strategie de dezvoltare a Societății, și anume propune o nouă abordare a diabetului zaharat dar și a afecțiunilor metabolice și nutriționale prin noua platformă 2023, respectiv Medicina Metabolică și Nutrițională. La Congresul din acest an, în cadrul acestei platforme mesajul este ”Tradiție și Inovație”.

De ce acest mesaj?
Pentru că știința medicală după cum știm evoluează rapid iar noi trebuie să fim permanent atenți la tot ce este nou din punct de vedere științific, terapeutic sau vizând tehnologiile avansate din diabet. Doar așa putem vorbi despre cea mai bună calitate a serviciilor medicale, fiind ancorați în realitățile actuale, fiind la curent cu ce este mai nou în domeniu și bineînțeles punând în centrul activității noastre pacientul cu diabet zaharat. În cadrul Congresului de anul acesta vom promova și colaborarea interdisciplinară prin includerea în cadrul programului științific a unor sesiuni cu societăți medicale partenere, cum ar fi Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Medicină Internă, Societatea Română de Endocrinologie sau Societatea Națională de Medicină de Familie.  

Ce alte manifestări științifice veți mai organiza la nivel de SRDNBM în acest an?
În afară de Congresul National aflat la a 49-a ediție vom mai organiza la nivelul Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice cursuri care sunt oferite colegilor noștri pentru a sprijini nevoia de dezvoltare profesională în specialitatea noastră și actualizarea cunoștințelor medicale. Aici vorbim de promovarea prin aceste cursuri a celor mai noi date științifice în rândul medicilor diabetologi, dar si din alte specialitati. Temele acestor cursuri vizează principalele aspecte teoretice și practice ale Medicinei Metabolice și Nutriționale. Cursurile au fost programate si se vor desfășura pe parcursul acestui an.

La un asemenea curs am reușit și eu să mă loghez și să urmăresc câteva prezentări, ca partener media
A fost chiar primul Curs din acest program, care s-a desfășurat în data de 23 februarie 2023, cu titlul ”Noi perspective asupra complicațiilor diabetului zaharat”. A fost un Curs coordonat de Dl. Prof. dr. Bogdan Mihai de la U.M.F. „Gr. T. Popa” din Iași. Temele acestor cursuri sunt extrem de interesante, iar coordonatorii de curs sunt colegi diabetologi din centre universitare din întreaga țară. Ca o concluzie la acest prim curs, doresc să subliniez în primul rând interesul deosebit față de temele din curs și participarea extraordinară. Simultan au urmărit permanent cursul peste 1000 de medici, ceea ce spune foarte mult și demonstrează totodată calitatea înformațiilor medicale prezentate de lectori, precum și interesul din partea auditoriului. Acesta a constat nu numai din medici diabetologi dar și medici de familie, cardiologi, nefrologi, interniști, neurologi, oftalmologi, deci practic abordând complicațiile diabetului în acea echipă multidisciplinară de care vorbim permanent. Calitatea informațiilor științifice a fost la cel mai înalt nivel. Doresc să felicit pe toți lectorii care au realizat aceste prezentări în cadrul primului Curs al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, subliniind totodată și importanța implicării în ceea ce înseamnă managementul diabetului zaharat de tip 2, centrat pe pacient, într-o abordare holistică multidisciplinară. Interesul pentru acest prim Curs al Societății Române de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a fost uriaș, iar succesul pe măsură.

Vă felicit pentru succesul Cursului care ar trebui să se resfrângă în succesul tratamentului diabetului!
Trebuie să ne gândim că pornim de la dezideratul legat de îmbunătățirea serviciilor medicale de specialitate. În acest context, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice trebuie să rămână o comunitate puternică, valoroasă și împreună cu toți membrii săi să ne dedicăm în îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat și în creșterea calității vieții acestora.

Dă share la acest articol

Un raspuns la “„Înregistrăm la fiecare 6 secunde un deces cauzat de diabet și complicațiile sale“”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.