Inteligența artificială – o moașă modernă

Author

Publicat la data de 02-06-2023

Inteligența artificială (artificial intelligence, AI) este un instrument puternic capabil să ajute pacienți din toate specialitățile, inclusiv domeniile obstetricii, de la preconcepție până la naștere. Practic, AI transformă lumea. Iar medicina nu face excepție, este un domeniu în care AI ar putea ajuta profesioniștii din domeniul sănătății și pacienții acestora, inclusiv în ceea ce privește preconcepția, fertilitatea și sarcina. Pentru obstetricieni și specialiștii în infertilitate, AI poate oferi avantaje considerabile, contribuind la sarcini mai sănătoase, rezultate mai bune și nașteri mai sigure.

AI, preconcepție și fertilitate
Ce ar putea face AI pentru cineva care vrea să conceapă? AI este deja bine implicată în mai multe domenii de reproducere umană, iar procedurile de reproducere umană asistată nu fac excepție AI poate ajuta la identificarea embrionilor viabili și sănătoși. Un studiu din 2022 publicat în Current Opinion in Obstetrics and Gynecology a afirmat că AI poate fi folosită cu succes pentru a selecta embrionii cu potențial bun de implantare și cu genetică adecvată. De asemenea, AI poate prezice dezvoltarea ulterioară a embrionului și astfel poate fi utilizată pentru creșterea ratei de obținere a sarcinii și a nașterilor cu feți normali.
AI poate fi folosită în diferite moduri în tratamentul infertilității. AI poate fi folosită în modelarea predictivă pentru a analiza datele pacientelor și pentru a prezice probabilitatea de succes pentru diferite tratamente adresate infertilității. Prin analiza imaginilor dezvoltării embrionare, AI ajută la identificarea celor mai buni embrioni pentru implantare, în urma analizei, obținute în cadrul procedurilor de fertilizare in vitro (FIV). AI poate fi folosită cu succes pentru a crea planuri de tratament personalizate, în funcție de caracteristicile individuale și istoricul medical. AI este eficientă pentru a monitoriza efectele tratamentelor de fertilitate. AI îmbunătățește eficiența procesului de investigații prin automatizarea anumitor proceduri, precum programarea consultațiilor sau comandarea de teste. În cercetarea clinică, AI poate fi folosită pentru analiza cuantumului mare de date din studiile clinice în scopul identificării de modele și perspective care ar putea eficientiza tratamentele pentru infertilitate.
Toate aceste aplicații sunt la început și, deși există un număr important de centre care lucrează la aceste aspecte, niciunul dintre ele nu reprezintă încă standard de îngrijire. Totuși, datele obținute sunt încurajatoare cu privire la rolul esențial pe care AI îl va juca în viitorul îngrijirii fertilității.

Călătorind în sarcină cu ajutorul inteligenței artificiale
În pofida progresului în diagnosticul medicinii prenatale, totuși, o mare parte din malformațiile majore rămân nedetectate, iar îngrijirea standard în estimarea rezultatului nașterii se bazează pe monitorizarea clinică „oarbă” a travaliului. Literatura publicată privind utilizarea AI sugerează îmbunătățiri semnificative în aceste domenii.
Împreună cu buna mea prietenă și partener de cercetare, Smaranda Belciug, am cercetat și explorat beneficiile utilizării inteligenței artificiale în monitorizarea sarcinii, travaliului și lehuziei. În monografia „Sarcina cu inteligență artificială: o călătorie de 9 luni și jumătate de la preconcepție la naștere”, publicată la prestigioasa editură Springer-Nature, 2022, am ilustrat modul în care datele AI ar putea ajuta furnizorii de asistență medicală într-o varietate de situații, cum ar fi identificarea structurilor anatomice normale ale fătului, semnelor de afecțiuni congenitale, determinarea riscului de naștere prematură sau diagnosticarea caracteristicilor mecanismului travaliului, precum poziția și progresia craniului fetal în canalul de naștere. Am descoperit astfel multe studii și aplicații prin care inteligența artificială poate alerta în timp real furnizorii de asistență medicală dacă sunt detectate semne îngrijorătoare în timpul monitorizării sarcinii și travaliului.
În cursul cercetării noastre din cadrul proiectului PARADISE https://www.paradise-pce.ro/ descoperim pas cu pas cum detecția structurilor fetale poate fi realizată cu succes de rețele neuronale specializate și astfel poate reprezenta un veritabil ”second oppinion” care ajută permanent imagistul în timpul scanării. Urmărirea sarcinilor cu inteligență artificială poate ajuta la obținerea unor rezultate superioare evaluării clinice, cu privire la prezicerea riscurilor și la evitarea complicațiilor în timpul travaliului (Abimbola Famuyide, Clinica Mayo. din Rochester, Minnesota). Algoritmul poate funcționa în timp real, ceea ce înseamnă că fiecare introducere de noi date în timpul travaliului recalculează automat riscul nașterii. În cadrul proiectului multinațional intercontinental ISLANDS, centrul din Craiova se numără printre principalii participanți care ajută la dezvoltarea unor metode de AI care să determine automat poziția și progresia craniului fetal în timpul travaliului, în raport cu bazinul matern (https://doi.org/10.1002/uog.23739).

Provocări și beneficii ale utilizării inteligenței artificiale în domeniul sănătății
Inteligența artificială nu va înlocui profesioniștii din domeniul medical. În schimb, medicii și întregul sistem medical ar putea beneficia de îmbunătățirea rezultatelor, reducerea volumului de muncă și reducerea costurilor de asistență medicală.
Există provocări care sunt inerente tuturor tehnicilor noi propuse pentru practica generală, aspect care nu ocolește utilizarea inteligenței artificiale. În general, este dificil pentru medici să accepte schimbări majore în practica lor generală. Implementarea noilor abordări AI poate depăși aceste probleme dacă aceste abordări își vor demonstra superioritatea prin date clare publicate în jurnale semnificative. Pentru astfel de concluzii AI necesită o cantitate mare de date care să ofere rezultatele scontate și să verifice eficacitatea noilor tehnici IT. În plus, pentru ca noile tehnici să funcționeze, ele trebuie implementate cu o pregătire extinsă a furnizorilor de servicii medicale și cu investiții în echipamente și software.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.