Chirurgia estetică a căpătat notorietate în România începând cu anii 2000. În ultimii 10 ani, numărul intervențiilor chirurgicale și al procedurilor non-invazive de chirurgie estetică a explodat, lider de piață fiind de departe plastiile cutanate cu acid hialuronic și toxină botulinică și intervențiile chirurgicale de augumentare mamară și rinoplastie.
Fie că este vorba de modele preluate din estetica hollywoodiană sau autohtonă, pacientele și pacienții apelează la chirurgul plastician în mare parte pentru operații elective. Există însă și o latură mai puțin cunoscută a chirurgiei estetice, pe care nici măcar o parte din corpul medical nu o are în vedere. Vorbim aici despre intervențiile estetice mai puțin accesate de către pacienți în țara noastră, cu scop dual, atât estetic cât și corectiv post-sechelar și anume implantul testicular, implantul de gambă și implantul mandibular.
Sigur că putem discuta despre operații la cerere, cu impact estetic sporit în cazul celor 3 tipuri de intervenții menționate mai sus, dar acestea se adresează cu siguranță unei palete mai largi de pacienți, care pe lângă implicația estetică, își doresc intervențiile în urma unor situații patologice prin care au trecut.
Implantul testicular
Intervenția chirurgicală de implant testicular are loc, de obicei, pentru a corecta un defect rezultat în urma unei situații patologice și anume absența sau atrofia congenitală a unui testicul sau absența post-chirurgicală a unui testicul în urma unei orhite, a unei patologii oncologice sau traumatice la acest nivel. Pacienții în general suferă din punct de vedere psiho-social și își doresc foarte mult să revină la normalitate.
Anterior intervenției chirurgicale, alegerea implantului siliconic se face de comun acord cu pacientul, paleta acestor implanturi fiind destul de limitată, în funcție de dimensiuni. Forma acestora este ovoidală, evident, având de obicei la unul dintre poli un por prin care implantul se poate fixa cu suturi la structurile adiacente. De asemenea, implantul are la polul superior o zonă mai îngroșată, care poate fi asimilată aproximativ cu structura epididimului.
Intervenția chirurgicală se desfășoară de obicei, sub rahianestezie, durează maxim 1 oră și constă în crearea buzunarului scrotal de partea afectată, prin secționarea stratului tegumentar parietal și a tunicii vaginale, fără intersectarea în vreun fel cu zona rafeului median. După introducerea implantului, acesta se va fixa în poziție și se vor reface structurile scrotale. După intervenție, pacientul va sta 24h în unitatea spitalicească și va reveni la controale regulate, până la extragerea firelor, la 10-14 zile. Spre deosebire de implanturile mamare, nu există o recomandare clară de înlocuire periodică a implanturilor, din experiența personală și a echipei Dr. Nițescu (dr. Nițescu Cristian – peste 25 de ani de experiență în chirurgia estetică), pacienții neavând acuze legate de aspectul și structura implantului în decursul timpului.
Implantul de gambă
Intervenția chirurgicală de implant de gambă fie el uni- sau bilateral se adresează în general persoanelor cu hipotrofie a musculaturii gastrocnemiene. Fie că vorbim despre o hipotrofie congenitală, genu varum sau patologie traumatică la nivelul gambelor, pacienții pot suferi diferite deformări cu impact psiho-emoțional major. De obicei, pacienții încearcă să își augumenteze masa musculară, dacă au posibilitatea, prin exerciții fizice, dar de cele mai multe ori eșuează din cauza insuficienței masei musculare striate de la nivel gastrocnemian.
Implanturile gambiere se aleg în funcție de formă, fiind de obicei disponibile în forma ovoidală, alungită la capete, simetric sau sub formă asimetrică, cu un pol mai plin (cel superior) și unul mai subțire (cel inferior). Diferențele în cadrul aceleiași forme se fac bineînțeles în funcție de mărime. Pacienta se va măsura întotdeauna în picioare și va fi pusă să încordeze musculatura gambieră. Nu se va merge niciodată prea mult nici spre zona tendonului Ahilian și nici spre fosa poplitee. Se identifică cu usurință zonele de origine ale musculaturii gambiere și se practică desenul pre operator astfel încât implantul să fie plasat supraiacent zonei mediale.
Intervenția chirurgicală se desfășoară, de obicei, sub rahianestezie, durează între 1 și 2 ore în funcție de necesitatea uni – sau bilaterală a implanturilor. Se practică o incizie la nivelul pliului popliteu, pe regiunea mediană sau imediat subiacent acestuia, de circa 3,5-4 cm. Se practică o disecție anatomică și se identifică fascia superficială. Se continuă traseul de disecție în unghi de 45 grade orientat inferior, astfel încât să se identifice și fascia profundă. Se evită intersectarea structurilor nervoase și vasculare și anume a nervului cutanat sural și a venei safene mici. Există riscul și este nevoie să fie acordată mare atenție în identificarea corectă a celor 2 fascii, superficială și profundă, întrucât plasarea implantului este obligatoriu a se face sub fascia profundă. Se practică disecția atentă a spațiului subfascial cu un instrument bont, alungit, cu o paleta rotundă la capătul distal, special pentru disecția acestei zone, planul fiind atraumatic din punct de vedere al elementelor nobile.
Se plasează implantul în buzunarul astfel creat. Se sutureaza fasciile, existând o scară dinspre inferior spre superior a zonelor închise, dinspre fascia profundă spre fascia superficială și tegument, ce permite ermetizarea și previne extruzia implantului. Post-chirurgical, pacienta va purta contenție compresiv-elastică timp de 30 de zile, continuu în primele 15 zile.
Implantul mandibular
Implantul mandibular este o intervenție chirurgicală estetică, efectuată de obicei din considerente strict legate de aspectul fizic. Există însă și persoane cu retrognatism, pe care nu doresc să îl corecteze prin intervenții chirurgicale dificile din sfera chirurgiei oro-maxilo-faciale și care își doresc totuși o îmbunătățire din punct de vedere estetic.
Implantul mandibular este de obicei de 2 tipuri, semicircular, astfel încât augumentează mai mult din zona corpului mandibular, înspre ramurile mandibulare și semiovoidal, care augumentează mai mult zona centrală a corpului mandibular. Se aleg implanturile în funcție de configurația și dorința pacientului și dimensiunile mandibulei acestuia.
Intervenția chirurgicală se practică de obicei sub anestezie generală și durează aproximativ 1 ora. Se practică o incizie submentonieră, astfel încât să fie ascunsă din punct de vedere estetic. Se practică disecția anatomică până la nivel submuscular, osos. Se plasează implantul adiacent osului mandibular și se fixează în poziție prin suturi plasate strâns în musculatura supraiacentă. Post-chirurgical se poartă contenție elastică, reprezentată de o cagulă chirurgicală timp de 15 zile.
Dr. Nițescu Bogdan efectuează intervențiile de chirurgie estetică împreună cu dr. Nițescu Cristian, în cadrul echipei dr. Nițescu, la Royal Hospital București.