Labioplastia

Author

Publicat la data de 23-05-2023

Labioplastia este intervenția pentru corecția labiilor mici și se recomandă atunci când, din cauza dimensiunilor acestora se resimte disconfort funcțional (mers, cycling etc) sau sexual. Intervenția constă în excizia unei porțiuni din labia mică, urmând una din tehnicile chirurgicale cea mai potritivă dorințelor și constituției pacientei.

Labioplastia se poate adresa, de asemenea corecției labiilor mari, atunci când acestea sunt slab dezvoltate sau prezintă dimensiuni prea mari. Intervențiile constau fie în umplerea acestora cu grăsime proprie, fie în excizia unei portiuni din acestea.
Intervenția este solicitată de femeile aflate între 20-40 ani, însă nu există restricții de vârstă.
Pacienta are indicație pentru această intervenție dacă:

  • Are disconfort în timpul activităților fizice (jenă, durere) datorat dimensiunilor labiilor mici;
  • are un disconfort atunci când poartă costum de baie sau îmbrăcăminte mulată;
  • are un disconfort în timpul actului sexual (durere, iritație sau tumefiere) dat de dimensiunile labiilor mici;
  • dorește să îmbunătățiți aspectului zonei genitale, datorat unor asimetrii sau a dimensiunilor exagerate ale labilor mici

Nu există niciun ideal de frumusețe, vulva fiecărei femei este unică, iar diferențele constituționale sunt așa de variate încât foarte greu se găsesc două paciente la fel.
Deși există clasificări ale labiilor (mici) hipertrofiate, care pot merge de la proeminența acestora de 2 cm până la peste 6 cm, „normalul” este dat doar de confortul dumneavostră.

Cum vă pregătiți pentru intervenție?
Deși orice intervenție chirurgicală este un motiv de stress pentru oricine, indic mereu pacienților să încerce să se odihnească cu o seară înainte de intervenție. Pacienta trebuie să ajungă cu o oră înainte de intervenția programată; pentru a avea suficient timp să răspund întrebărilor care pot apărea între timp și a pune la punct toate detaliile postoperatorii. Zona intimă se va toaleta și epila preoperator.

Complicații postopertorii
Acestea pot însoți orice manevră medicală, însă există o statistică ridicată pentru anumite complicații specifice acestei operații. Deși în număr extrem de redus, cele mai frecvente complicații în labioplastie sunt: dehiscența și hematomul.
Ambele complicații se rezolvă în cele din urmă, fără a lăsa nicio sechelă; singurul discomfort constă doar în prelungirea timpului de recuperare.
Mucoasa este un țesut cu o rată mare de vindecare, astfel că cicatrizarea se face fără a se observa nici o marcă postoperatorie.
Alte posibile complicații asociate labioplastiei: sângerarea, infecția, scăderea sensibilității labiale, cicatrici hipertrofice, durere în timpul actului sexual, hipercorecție/hipocorecție.

Cum se desfășoară intervenția?
Intervenția se poate desfășura cu anestezie locală, dar și cu sedare sau anestezie generală. În cazul anesteziei locale, se va aplica inițial cremă anestezică, ce scade disconfortul resimțit în momentul efectuării anesteziei locale. Nu există o tehnică chirurgicală perfectă! Labioplastia poate fi efectuată printr-o multitudine de tehnici chirurgicale, pentru a obține rezultatele estetice și funcționale dorite.

Printre tehnicile chirurgicale pe care le folosesc se găsește:

  • metoda exciziei mucosei ce proemină în exteriorul labiilor mari. Este ideală pentru femeile cu labii mici alungite și subțiri, hiperpigmentate la extremitate. (“Edge excision”)
  • excizie a mucoasei în forma de “V”, ce include porțiunea cea mai proemimentă a labiei mici. Această metodă menține un aspect mai anatomic al labilor („Wedge excision”)
  • excizia unei porțiunii superficiale (dezepidermizare) din labia mică, în vederea reducerii dimensiunilor, însă cu păstrarea unui aspect anatomic.
  • excizia mucoasei ce proemină la nivelul clitorisului.

Recomandări postoperatorii

  • Primele 3-5 zile sunt cele mai neplăcute, atunci când este atins un maxim al inflamației, manifestată prin edem și durere; chiar și zona situată în dreptul sau deasupra clitorisului poate fi umflată, iar aspectul foarte umflat o să vă alarmeze – este normal! Pe măsură ce edemul se resoarbe o să apară asimetrii între labile mici- este normal!
  • Pacienta primește tratament: antibiotic, antimicotic, AINS, protector gastric;
  • Este posibil să găsiți mici picături de sânge pe comprese în primele zile – este normal!
  • Este posibil ca pacienta să resimită usturime în momentul în care urinează. Pentru a diminua acest discomfort, atunci când urineaza,pacienta poate aplica apă termală (spray) pe incizii, astfel încât să se producă diluarea acesteia și scăderea discomfortului.
  • Se va igieniza zona genitală după fiecare urinare/defecare: toaleta cu șervețele intime, uscarea zonei și tamponarea cu o compresă.
  • Se lasă zona cât de mult posibil fără slip și aplicați ulei cu vitamina A și E
  • În momentul mersului, pacienta o să resimtă disconfort, astfel că este indicat să își ia câteva zile libere (minim 3).
  • Nu va purta lenjerie sau pantaloni mulați în prima săptămână. Această recomandare se poate prelungi în funcție de cum se simte pacienta (edem, jenă la mers).
  • Activitate sexuală vaginală este indicat să înceapă la 4 săptămâni postoperator. Pentru că zona este încă sensibilă, iar fricțiunea și aportul mare de sânge în momentul stimulării sexuale pot determina sângerare și edem.
  • Corpul fiecărei femei este unic și etapele de recuperare pot varia.

Labioplastia este o intervenție care nu mai este considerată tabu, fiecare femeie este stăpână pe corpul său, iar prezența unor labii mari pot afecta calitatea cotidiană a vieții. Îmi place să vorbesc cu pacientele mele despre motivele care le-au determinat să se gândească la această intervenție și pentru a pune în balanță dorințele lor, așteptările postoperatorii și complicațiile care pot apărea. Este o intervenție care se adresează unei zone a corpului cu mare impact emoțional pentru pacientă, iar siguranța fizică și emoțională trebuie să fie maximă.
www.drberbecarzeca.ro
facebook: dr.Cristina Berbecar Zeca

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.