Longevitate și anti-aging. Rolul suplimentelor alimentare în meținerea funcției cardiace

Author

Publicat la data de 25-11-2022
Categoria: Farmacie

Coenzima Q10 (ubidecarenona sau ubiquinona) este o substanță asemănătoare vitaminelor al cărei principal rol este acela de a facilita producția de ATP prin participarea în lanțul de transport al electronilor din membrana mitocondrială. În plus, funcționează ca antioxidant, protejând moleculele și celulele de deteriorarea oxidativă. Este singurul antioxidant liposolubil care poate fi sintetizat în celule1,2. Cu rol de cofactor în transportul de electroni și ca antioxidant, Coenzima Q10 (CoQ10) există într-o formă oxidată (ubiquinona) și respectiv redusă (ubiquinol).

Ubiquinolul este forma oxidată (antioxidantă) a moleculei. Coenzima Q10 este prezentă în fiecare celulă vie a corpului, cu excepția globulelor roșii. Concentrarea ei este cea mai ridicată în inimă, ficat, rinichi și țesutul muscular3.
Coenzima Q10 din alimente și suplimente nutritive are o biodisponibilitate scăzută cauzată de greutatea moleculară mare și solubilitatea slabă în apă a acesteia4.
Materia primă de Coenzima Q10 este o pulbere cristalină. Cristalele de CoQ10 nu pot fi absorbite ca atare în intestinul uman ci trebuie încălzite până undeva deasupra punctului de topire care este de 480C pentru a fi dizolvate.
La temperatura camerei, în interiorul capsulelor, moleculele de Coenzima Q10 dizolvate în ulei se recristalizează. Temperatura corpului însă este suficient de mare pentru a dizolva CoQ10 în momentul în care capsulele conținând coenzimă sunt ingerate.
Natura și compoziția uleiurilor utilizate ca matrice pentru solubilizarea CoQ10- și procesele brevetate de încălzire și răcire- sunt esențiale pentru biodisponibilitatea îmbunătățită a CoQ104 astfel încât în Bio-Quinona® Q10 cristalele de Coenzima Q10 să fie dizolvate complet în stomac și intestinul subțire. Solubilitatea superioară  a acestui produs a fost demonstrată într-un studiu dublu-orb încrucișat care a analizat biodisponibilitatea diferitelor formulări de CoQ10 la 14 participanți sănătoși cu vârste între 18 și 33 de ani4.
Coenzima Q10 joacă un rol central în celule în timpul producției de energie (ATP). În plus, Q10 în forma sa redusă, ubiquinol, funcționează ca un antioxidant în aproape același mod ca vitamina E și diferite carotenoide. De asemenea Coenzima Q10 are proprietăți de stabilizare a membranei și proprietăți antiinflamatorii.
Anumite sisteme enzimatice transformă CoQ10 din forma de ubiquinonă în forma de ubiquinol pentru a proteja celulele împotriva stresului oxidativ. Printre ele amintim glutation peroxidaza, NAD(P)H dehidrogenaza, tioredoxin reductaza (care este o selenoenzimă). Prin urmare, CoQ10 are nevoie de prezența seleniului pentru a fi transformată în forma sa activă (forma redusă, ubiquinol). Acesta a fost și unul dintre motivele pentru care s-a inițiat realizarea studiului KiSel-105.
La acest studiu a participat o cohortă de vârstnici care trăiesc în orașul Kisa, având vârsta medie de 78 de ani. A fost un studiu prospectiv, randomizat dublu-orb, s-a desfășurat în perioada 2003- 2010 și a fost publicat de Alehagen și col. în Jurnalul Internațional de Cardiologie în 20125. Participanții la acest studiu au primit timp de 4 ani un preparat organic de drojdie îmbogățit cu seleniu (2×100 ᶙg SelenoPrecise®) și Coenzima Q10 (2×100 mg Bio-Quinon® Q10) sau placebo. 443 de persoane au fost înscrise în studiu; 221 au fost randomizate în grupul cu tratamentul activ, iar 222 au fost randomizate în grupul placebo. Pe parcursul urmăririi de 5,2 ani, 86 de participanți au murit și 129 de participanți s-au retras. Astfel, 228 de participanți au finalizat studiul, 124 în grupul cu tratament activ și 104 în grupul placebo5.
Suplimentarea nu a avut un efect semnificativ asupra mortalității de toate cauzele: 16,2% în grupul placebo versus 12,7% în grupul de tratament activ (p=0,29). Cu toate acestea, mortalitatea cardiovasculară a fost redusă semnificativ: 12,6% în grupul placebo versus 5,9% în grupul de tratament activ (p=0,015)5.
Nivelurile de proteină NT-proBNP din sânge sunt utilizate pentru screeningul și/sau diagnosticul insuficienței cardiace congestive acute (ICC) și poate fi un indicator util pentru a stabili prognosticul în insuficiența cardiacă, deoarece nivelurile sunt de obicei mai mari la pacienţii cu disfuncție ventriculară stângă severă. Nivelurile de NT-proBNP au fost semnificativ mai scăzute în grupul de tratament activ atât la 24 (p=0,048) cât și la 48 (p=0,014) de luni de tratament5.
Efectul cardio-protector al celor patru ani de suplimentare cu Coenzima Q10 (Bio-Quinon® Q10) și drojdie cu conținut ridicat de seleniu (SelenoPrecise®) nu s-a limitat la perioada de intervenție, ci a persistat în perioada de urmărire.
Un studiu de urmărire a vârstnicilor care au participat la studiul KiSel-10 a arătat că efectele benefice ale administrării combinate de seleniu și CoQ10 asupra sănătății inimii prin reducerea semnificativă a mortalității cardiovasculare a persistat la 12 ani după suplimentare6. Cercetătorii au emis ipoteza că efectul protector al suplimentării timp de patru ani cu CoQ10 și drojdia cu seleniu au persistat datorită unuia sau mai multor dintre următoarele mecanisme6:
• stres oxidativ redus
• fibroza cardiacă redusă
• reducerea inflamaţiei
Acest studiu de urmăririe a demonstrat interrelaţia biologică dintre seleniu şi Coenzima Q10, a subliniat avantajul utilizării combinate a acestor substanțe dacă există deficienţe nutriționale în populaţia țintă7 și a fost asociat cu o mortalitate cardiovasculară redusă care a persistat după 10 şi 12 ani în grupul care a primit tratament activ şi în subgrupele cu diabet, hipertensiune arterială și boală cardiacă ischemică sau cu deteriorarea funcției cardiace6,8.

Bibliografie

  1. Ernster L, Forsmark-Andrée P. Ubiquinol – an Endogenous Antioxidant in Aerobic Organisms. Clin Investig 1993 71 S60-5
  2. Turunen M, Olsson J, Dallner G: Metabolism and function of coenzyme Q.; Biochim Biophys Acta 2004 1660, no. 1-2, pp. 171-99.
  3. Karlsson J, Diamant B, Theorell H, Folkers K: Ubiquinone and Alpha-Tocopherol in Plasma; Means of Translocation or Depot.; Clin investig 1993 71, pp. S84-91
  4. López-Lluch G, del Pozo-Cruz J, Sánchez-Cuesta A, Cortés-Rodríguez AB, Navas P,Bioavailability of coenzyme Q10 supplements depends on carrier lipids and solubilization Nutrients 2019 57 133-40
  5. Alehagen U, Johansson P et al. Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation: A 5 year prospective randomized double – blind placebo – controlled tria among eldery Swedish citizens. Int J Cardiol 2013; 167:1860-1866
  6. Alehagen U, Aaseth J et al. Still reduced cardiovascular mortality 12 years after supplimentation with selenium and coenzyme Q10 for four years: A validation of previous 10-year follow-up results of a prospective randomized double blind placebo-controlled trial in eldery. Plos ONE 2018; https://doi.org/10.1371/journal.phone.0193120
  7. Alehagen U, aaseth j: Selenium and coenzyme Q10 interrelationship in cardiovascular diseases – Aclinician s point of view.; J Trace Elem Med Biol 2014
  8. Alehagen U, Aaseth J, Johansson P Reduced Cardiovascular Mortality 10 Years after,Supplementation with Selenium and Coenzyme Q10 for Four Years: FollowUp Results of a Prospective Randomized Double- Blind Placebo-Controlled Trial PLoS One 2015 10(12) e0141641
Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.