Malnutriția – una dintre cele mai mari provocări globale pentru sănătate

Author

Publicat la data de 21-04-2023
Categoria: Medicina de Familie

Malnutriția este o maladie care se referă la deficiențe sau excese în aportul de nutrienți, dezechilibrul nutrienților esențiali sau utilizarea defectuasă a nutrienților. Termenul de malnutriție se referă atât la subnutriție, cât și la excesul de greutate și obezitate, dar și la bolile netransmisibile legate de alimentație (boli infecțioase, diareea, etc.). Avem de-a face, de fapt, cu un cerc vicios: infecțiile agravează malnutriția, în timp ce alimentația deficitară crește gravitatea bolilor infecțioase.

Termenul de malnutriție se referă la 3 grupuri largi de afecțiuni:

  • subnutriția, care include pierderea (greutate scăzută pentru înălțime), pipernicie (înălțime scăzută pentru vârstă) și subpondere (greutate mică pentru vârstă);
  • malnutriție legată de micronutrienți, care include deficiențe de micronutrienți (lipsa de vitamine și minerale importante) sau exces de micronutrienți;
  • excesul de greutate, obezitatea și bolile netransmisibile legate de alimentație (cum ar fi boli de inimă, accidentele vasculare cerebral, diabetul și unele tipuri de cancer).

Femeile, sugarii, copiii și adolescenții prezintă cel mai mare risc de malnutriție. Optimizarea alimentației timpurii în viață, începând chiar de la momentul concepției până la a doua zi de la nașterea copilului, asigură cel mai bun început posibil în viață, cu beneficii pe termen lung.
Conform OMS, la nivel global, în 2020, s-a estimat că 149 de milioane de copii sub 5 ani erau prea scunzi pentru vârstă, 45 de milioane erau prea slabi pentru înălțime și 38,9 milioane erau supraponderali sau obezi.
La nivel mondial, aproximativ 45% dintre decesele în rândul copiilor sub 5 ani sunt legate de subnutriție. Acestea apar mai ales în țările cu venituri mici și medii. În același timp, în aceleași țări, ratele de supraponderalitate și obezitate în copilărie sunt în creștere.
După gradul de severitate, malnutriția poate varia de la deficit de micronutrienți și proteine (forme ușoare), până la forme severe: malnutriții proteice (Kwarsiorkor) sau protein-calorice (marasmus).
Subnutriția este un anumit tip de malnutriție ce se caracterizează prin epuizarea energiei (caloriilor), rezultând din aportul insuficient de alimente pe o perioadă lungă de timp.
Copiii prea slabi pentru înăltime indică adesea o pierdere recentă și severă în greuate, deși deficitul poate persista și o perioadă lungă de timp. Acest deficit apare de obicei atunci când o persoană nu a avut alimente de calitate și cantitate adecvată și/sau a avut boli frecvente sau prelungite, fiind este asociată cu un risc mai mare de deces dacă nu este tratată corespunzător.
Există și cazurile în care copiii sunt prea scunzi pentru vârsta pe care o au. Acesta este rezultatul subnutriției cronice sau recurente, asociată de obicei cu sărăcia, sănătatea și alimentația maternă precară, boli frecvente și/sau hrănire și îngrijire necorespunzătoare la începutul vieții, ceea ce va împiedica copiii să-și atingă potențialul fizic și cognitiv.
Micronutrienții permit organismului să producă enzime, hormoni și alte substanțe care sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea corespunzătoare. Iodul, vitamina A și fierul sunt cele mai importante din punct de vedere al sănătății publice globale; deficiența acestora reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea și dezvoltarea populațiilor din întreaga lume, în special a copiilor și femeilor însărcinate, din țările cu venituri mici.
Sărăcia amplifică riscul de malnutriție. Oamenii săraci au mai multe șanse de a fi afectați de diferite forme de malnutriție.
Malnutriția crește costurile de menținere a sănătății, reduce productivitatea și încetinește creșterea economică, cu efecte grave și de durată pentru indivizi și familiile lor, pentru comunități și pentru țări.

Sursa: Malnutrition (who.int)
Fact sheets – Malnutrition (who.int)

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.