Micro-TESE (extracția microchirurgicală a spermatozoizilor din testicul sub microscop)

Author

Publicat la data de 31-05-2024
Categoria: Urologie

Micro-TESE este o procedură folosită de către medicii chirurgi urologi/andrologi în scopul tratării infertilității de factor masculin, ce presupune prelevarea unei mostre de țesut testicular cu ajutorul unui microscop de putere mare. Este utilizată pentru a obține spermatozoizi de cea mai bună calitate, pentru a extrage un număr suficient de spermatozoizi capabili să fertilizeze ovulul în cadrul tehnicilor de reproducere umană asistată și, nu în ultimul rând, de a reduce cât mai mult posibil gradul de lezare la nivelul organelor reproducătoare masculine.

Deoarece există la unii pacienți o producție locală de spermatozoizi care pot fi extrași și utilizați, localizările exacte ale acestor zone sunt dificil de realizat prin tehnici convenționale; această metodă ușurează identificarea lor. Microscopul folosit în cadrul micro-TESE are o putere de magnificare de 40x mai mare decât unul obșnuit, ajutând la identificarea micilor diferențe în diametrul tubilor seminiferi și ușurând selectarea celor care produc spermatozoizi.
Începând de la prima utilizare a procedurii în 1999 și până în prezent, micro-TESE a ajuns să devină gold standard în cazul infertilității cauzate de azoospermie, dar și în alte situații de spermogramă cu modificari semnificative (pacienți cu obstrucție a canalului deferent de cauză chirurgicală – vasectomie sau infecțioasă, absența canalului deferent – genă a fibrozei chistice), demonstrând beneficii semnificative față de metodele standard de prelevare a spermatozoizilor. Alți candidați potriviți pentru procedură sunt pacienții care se prezintă cu un nivel de testosteron seric normal și alte teste care indică faptul că testiculele nu produc cantități suficiente de spermatozoizi sau acei bărbați care rămân azoospermici în pofida tratamentului, iar nivelul de testosteron se păstrează normal cel puțin 4 luni.

Principalul beneficiu menționat de literatura de specialitate este cea mai mare rată de succes comparativ cu metodele convenționale, respectiv de până 60% (pacienți ce prezintă regiuni producătoare de spermatozoizi), cu cea mai mica rată de leziuni testiculare. Astfel, pierderea de țesut testicular este de până la 70 ori mai mică prin această metodă comparativ cu multi-biopsierea, minimizând atât trauma locală, cât și efectele producției de testosteron.
Un alt beneficiu al micro-TESE, conform studiilor, este că structura vasculară a capsulei care învelește țesutul testicular poate fi observată mai clar cu un microscop, permițând incizia fără a deteriora vasele care susțin testiculele. Prin urmare, o rată de succes de 50% a fost obținută în recoltarea spermatozoizilor cu ajutorul său de la bărbați cu sindromul Klinefelter. Micro-TESE are, de asemenea, o rată mare de succes în recoltarea spermatozoizilor la bărbații cu azoospermie secundară orhitei oreionului, la bărbații care au suferit operații de orhiopexie sau la bărbații cu sindrom numai de celule Sertoli.
Nu este indicată în cazul bărbaților cu producție normală de spermatozoizi, dar cu absența lor în ejaculat ca urmarea unei obstrucții, deoarece producția normală de spermatozoizi poate avea loc în orice regiune din testicule, iar folosirea microscopiei este irelevantă.
Preoperator, se impune evaluarea istoricului medical al pacientului, un examen clinic general și măsurarea funcțiilor vitale. Pacientul trebuie să se afle în repaus alimentar cu o noapte înainte.
Intervenția se realizează sub anestezie generală și presupune incizarea secțiunii mediene a scrotului (2-3 cm) și prelevarea unei mici mostre de țesut testicular cu tubi seminiferi. Sunt situații în care se poate impune și incizarea celui de-al doilea testicul. Țesutul prelevat, respectiv tubii seminiferi, va fi evaluat de către biolog; în cazul identificării de spermatozoizi viabili (cu motilitate și morfologie optime), aceștia pot fi conservați pentru a fi utilizați ulterior în cadrul FIV sau ICSI. Durata totală se încadrează la maxim 2 ore; sunt folosite suturi resorbabile. Nu este necesară internarea pacientului.

Posibilele complicații includ: riscuri asociate anesteziei, hemoragie, infecție testiculară sau cutanată, durere sau disconfort și, în cazuri rare, leziuni permanente la nivel testicular.
Durata de recuperare a pacientului este de obicei de câteva săptămâni. Trebuie evitat exercițiul fizic intens și ridicarea greutăților și se recomandă purtarea de lenjerie intimă de compresie timp de o săptămână. Este indicată aplicarea locală de gheață și de antiinflamatoare nesteroidiene sau analgezice. Raportul sexual / masturbarea trebuie evitat timp de 7-10 zile postoperator.
În cazul în care nu sunt prelevați suficienți spermatozoizi viabili, respectiv toți spermatozoizii viabili sunt folosiți în procesul FIV, se poate impune repetarea micro-TESE la interval de cel puțin 6 luni. Rata de succes în cazul repetării procedurii poate ajunge până la 45%; în situația prelevării unui număr mic de spermatozoizi viabili în prima prelevare, această rată atinge doar 7-10%. Conform unui studiu, 18.4% dintre bărbații cu un eșec al primei intervenții au avut o probabilitate de prelevare a spermatozoizilor cu repetarea procedurii. Cazurile de succes au prezentat volume testiculare mai mici decât cei cu o a doua încercare eșuată. Atrofia testiculară severă nu a reprezentat o contraindicație pentru al doilea micro-TESE.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.