“Ne dorim să arătăm că există radiologie intervențională în România”

Author

Publicat la data de 25-10-2022
Categoria: Interviu

În perioada 30 martie-1 aprilie 2023 se va desfășura la Iași cea de-a doua ediție a Simpozionului Regional Multidisciplinar de Tehnici Minim Invazive. Cu această ocazie stăm de vorbă cu Dr. Mihai Crețeanu, medic radiolog supraspecializat în radiologie intervențională.

Vă rugăm sa ne descrieți în cateva cuvinte activitatea dvs.
Activitatea desfășurată zi de zi constă în radiologie intervențională vasculară, atât arterială cât și patologie venoasă, în ultimul timp dezvoltându-se spre latura non-vasculară, tehnici de ablație prin radiofrecvența nodurilor tiroidiene în cadrul Spitalului Județean Suceava, precum și în Spitalul Arcadia din Iași. De peste 10 ani în radiologia intervențională, am asistat și am luat parte la schimbări în tot ceea ce înseamnă materiale din ce în ce mai performante pentru a trata pacienții până la nivelul vaselor de sânge de câțiva milimetri, atât la nivel cerebral, cât și la nivel periferic.

Considerați necesară multidisciplinaritatea în profesia dvs?
Nicio zi nu se aseamănă cu cealaltă și niciun pacient cu celălalt. Am reușit să formez echipe multidisciplinare în cardul cărora decizia metodei de tratament și a momentului aplicării tratamentului minim invaziv, se ia în echipă. Acest lucru reprezintă o adevărată provocare atât în mediul public, cât și în mediul privat, în special în cazurile de accident vascular cerebral ischemic sau accident vascular cerebral hemoragic de cauză anevrismală, cazuri în care timpul este cel mai important factor în luarea unei decizii. Cu speranța actului medical bine făcut, echipa se mobilizează imediat și acționează spre a duce procedura la final.

Cum se va desfășura Simpozionul Regional de Tehnici Minim Invazive? Ce teme vor intra în discuție și ce invitați aveți?
Dacă în 2019 la organizarea primei ediții se încerca așezarea lucrurilor pe un făgaș al deschiderii de noi oportunități de tratament endovascular la Suceava, pandemia și perioada celor doi ani în care unele activități au fost puse on hold, ne-au adus în acest moment în care suntem nerăbdători și entuziasmați de organizarea celei de-a doua edițiii a evenimentului. Ne dorim să arătăm că există radiologie intervențională în România, să creăm noi oportunități pentru colegii radiologi care doresc să pășească către această supraspecializare, dar nu în ultimul rând să detaliem procedura colegilor din specialitățile conexe care au aproape în fiecare zi nevoie de noi, atât ca diagnostic cât și ca terapii minim invazive. Simpozionul se va desfășura pe parcursul a trei zile. În prima zi va fi o sesiune de uro-genito-intervențional, în cadrul căreia vom ataca patologia arterială din sfera urologică și ginecologică, cât și  patologia venoasă. Vom avea parte și de o sesiune de terapie a durerii foarte interesantă, cu tehnici minim invazive, venind ca tratament al durerii acute sau cronice. În cadrul celei de-a doua zile, vor fi 2 sesiuni în care se vor prezența cazuri „live în a box”, „panel discussion”. Oaspeții din străinătate ne vor împărtăși atât din experiența neuro-intervențională, cât și în noile tehnci minim invazive de tratament arterial în periferie. Cea de-a treia zi va fi dedicată tratamentului minim invaziv al patologiei tiroidiene, minim invaziv prin proceduri ablative dar şi sesiuni dedicate asistenţilor şi rezidenţilor. Vom pregăti multe alte surprize atât științifice, cât și bineînțeles, de ordin social, mult așteptate după această perioadă în care nu ne-am putut întâlni.”
Dintre personalitățile din domeniu care și-au arătat disponibilitatea pentru evenimentul nostru, se află dr. Roberto Valcalvi, dr. Fabrizio Fanelli din Italia, prof. dr. Alessandra Biondi , prof. dr. Christophe Cognard, dr. Georgios Angelopoulos, dr. Anne Christine Januel din Franța , Prof. Dr. Christoph Binkert din Elveția, Dr. Robert Morgan din Marea Britanie,  și prof. dr. Tudor Jovin din SUA. De asemenea, vor fi prezenți și  dr. Cristian Mihalea – colegul nostru care își desfășoară activitatea la Paris și dr. Horațiu Coman – chirurg vascular la Cluj Napoca.
În sprijinul simpozionului nostru, avem Societatea Europeană de Cardiologie şi Radiologie Intervențională  (CIRSE), Academia De Ştiinţe Medicale în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. De asemenea, Spitalul Județean „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava ne va ajuta cu partea logistică de filmare a cazurilor „live in a box”.
Lansăm colegilor, pe această cale, invitația de a participa la Simpozionul Regional Multidisciplinar de Tehnici Minim Invazive, ediţia a doua, eveniment ştiințific menit să contribuie, prin dialog profesional, la perfecţionarea portofoliului nostru de cunoștințe.
Vă aşteptăm cu drag să ne fiți alături şi vă invităm să ne urmăriţi pe https://simpozion-snrir.ro/ !

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.