Interviu realizat cu Conf. Univ. Dr. Cristian Surcel, Președintele Congresului ROMURO 2023
Stimate domnule doctor, sunteți președintele din acest an al Congresului ROMURO, care a ajuns la impresionanta ediție cu numărul XXXIX. Căror factori se datorează această longevitate a principalului eveniment medical pe care îl organizează Asociația din care faceți parte?
Suntem o Asociație unită, cu obiective clare, la îndeplinirea cărora lucrăm toți, de ani buni. Suntem o Asociație cu istorie, dar avem și prezent și viitor. Cred că relațiile pe care le-am creat între membrii ARU reprezintă cheia succesului pentru această longevitate. Întotdeauna mi-a plăcul proverbul acela african: ‘’Dacă vrei să ajungi repede aleargă singur, daca vrei să ajungi departe aleargă împreună cu alții’’. Noi ținem aproape unii de alții și am ajuns departe.
Care sunt principalele teme ce vor fi abordate în cadrul lucrărilor? Există noutăți notabile față de edițiile ultimilor ani?
Topica propusă ‘’Aspecte clinico-terapeutice ale patologiei urologice’’ este doar o umbrelă sub care se regăsesc toate aspectele activităților noastre ca urologi. Avem ambiția să aducem în discuție la acest congres toate subspecialitățile urologice, care sunt cel putin 13, astfel încât fiecare membru ARU să se regăsească prin temele propuse. Încă de la început Societatea noastră a încercat prin ROMURO să combine parametrii educaționali cu cercetarea și inovația. Avem de toate în congresul acesta, avem lasere, roboți, chirurgie dechisă și endoscopie și laparoscopie, lucrări ce acoperă toată gama de proceduri medico-chirurgicale specifice specialității noastre. Congresul a fost gândit și organizat astfel încât să aducă un câștig profesional pentru fiecare membru și avem toate motivele să credem că va fi o reușită.
Predecesorul dumneavoastră la președinția ROMURO aprecia că Urologia este considerată cea mai tehnicizată specialitate medicală, poate cu excepția chirurgiei robotice. Cum apreciați că evoluează an de an accesul colegilor dumneavoastră la tehnologie tot mai performantă, având în vedere costurile considerabile și bugetele care nu sunt ajustabile în timp real pentru a face față prețurilor în creștere?
Este adevarat, suntem o specialitate extrem de tehnologizată. În general, prima specialitate în care se dezvoltă tehnologiile cu aplicație medicală este Urologia. Când vine vorba despre accesul la tehnică, discuția este mai nuanțată. Noi susținem tinerii urologi să se supraspecializeze în toate procedurile chirurgicale care ne stau la dispoziție. Avem această deschidere și asta se va vedea la Congresul ROMURO, unde vor fi sesiuni de hands-on, în care avem și roboți cu care tinerii specialiști se pot familiariza cu tot ce înseamnă proceduri bazale urologice. Dar, tehologie nu înseamnă numai robot, înseamna și proceduri de endoscopie, de chirurgie deschisă, chiar de laparoscopie; cumva încercăm să acoperim toate aceste segmente ale Urologiei la Congres. Este adevărat că unele proceduri cu tehnică de vârf nu le sunt accesibile nici medicilor, nici pacienților la spitalele publice, ceea ce reprezintă o mare problemă, dar cred în continuare că dacă ești un chirurg foarte bun pe chirurgie deschisă sau un chirurg eminent pe laparoscopie, cumva rezultatele sunt superpozabile peste cele pe care ți le oferă tehnologia înaltă. Conteaza calitatea chirurgului, calitatea spitalului în care lucrează și nu cred ca pacienții au de suferit din cauza asta. Pe viitor se impune totuși o dotare superioară a spitalelor publice, pentru că rezidenții se pregătesc acolo și este de dorit ca aceștia să aiba acces cât mai devreme în cariera lor la tehnologii de ultimă generație.
Interesul viitorilor medici pentru specialitatea urologie este tot mai substanțial de la an la an și numărul colegilor dumneavoastră din ARU este în creștere constantă. Apreciați că atractivitatea este dată de elementul tehnic sau răspunde unor nevoi în creștere privind serviciile oferite de urologi?
Putem spune că Urologia este cea mai importantă specialitate chirurgicală prin faptul că este cea mai solicitată. O treime dintre pacienții chirurgicali ni se adresează nouă, iar celelalte două treimi sunt împărțite de alte nouă specialități chirurgicale. Evident că interesul viitorilor medici este condiționat de acest rezervor uriaș de pacienți, dar și de varietatea foarte mare de subspecialități ale urologiei, deasemenea de varietatea de patologii, de la incontinența urinară la disfuncții erectile, de la infecții urinare până la adenomul de prostată și, nu în ultimul rând, de numeroasele tipuri de cancer care afectează aparatul urogenital și contribuie drastic la reducerea calității vieții pacientului. Fără îndoială că și componenta tehologică este foarte atractivă pentru medicii în formare, dar aș spune că Urologia este aleasă întâi de toate pentru că este o specializare de ordinul 1, care pe lângă latura chirurgicală foarte avansată are și una medicală. Aceasta permite colegilor mei care nu pot de la începutul carierei să lucreze într-un spital mare cu patologie chirurgicală, să consulte pacienți la cabinet, în așteptarea unui eventual loc vacant într-o unitate spitalicească. Una peste alta, este o specialitate care îți oferă toată gama de patologie, medicală și chirurgicală avansată, iar tinerii medici sunt atrași de aceasta varietate.
Cu multe mulțumiri pentru timpul acordat, propunem să vă adresați la final colegilor dumneavoastră, care vor participa direct sau vor urmări de la distanță lucrările ROMURO din acest an.
Mă bucur să îmi reîntâlnesc colegii an de an și sunt nerabdator să le adresez un calduros „Bine ați venit!“ la lucrările ROMURO 2023. Ediția aceasta vine cu multe noutăți, de la schimbarea locației, anul acesta am ales Poiana Brasov, până la introducerea de noi sesiuni hands-on, inclusiv de robotică. Așteptăm un număr mare de participanți, sperăm ca toți cei prezenți să fie cât mai activi, să pună întrebări, să se bucure de reuniunea colegială, de lucrările prezentate și de tot ce oferă un asemenea eveniment.