Noua legendă a Castelului Bran: Managementul Sângelui Pacientului în Europa Centrală și de Est

Author

Publicat la data de 24-05-2024
Categoria: Stiri

Pe 16 mai, Castelul Bran a fost gazda unui eveniment crucial pentru sănătatea publică din Europa Centrală și de Est. Fundația Patient Blood Management (PBM) și Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă (SRATI) au răspuns apelului pentru raționalizarea cererii și ofertei de produse sanguine în regiune, ajungând la un consens privind gestionarea durabilă a sângelui.

Specialiști din Europa Centrală și de Est s-au reunit pentru a îmbunătăți standardele de îngrijire a pacienților și a reduce necesitatea transfuziilor sanguine. Aceștia au stabilit noi măsuri pentru a echilibra cererea și oferta de produse derivate din sânge, esențiale pentru pacienții aflați în nevoie.

Cu semnarea declarației de consens, Castelul Bran devine simbolul unei noi legende: managementul optim al sângelui pacientului în Europa Centrală și de Est.

Conceptul PBM, susținut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), este tot mai adoptat de comunitățile medicale din întreaga lume, devenind un standard de excelență pentru spitalele care aspiră la cele mai înalte standarde de îngrijire.

Reuniunea a inclus 26 de reprezentanți din cele 10 țări membre ale Comitetului Director PBM (Austria, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Croația, Germania, România, Serbia, Slovacia, Ungaria), în contextul desfășurării la Sinaia al celui de-al 50-lea Congres al Societății Române de Anestezie – Terapie Intensivă (15-19 mai a.c.).

Prof. Kai Zacharowski, ML, FRCA, FESAIC
Fondator și CEO al Fundației Patient Blood Management
Director al Departamentului de Anesteziologie, Terapie Intensivă și Terapie a Durerii din cadrul Spitalului Universitar Frankfurt, Germania

Mă bucur să fiu aici și să pot anunța o realizare importantă pentru Programul de Management al Sângelui Pacientului (Patient Blood Management – PBM): în ziua de 16 mai, am semnat o declarație ce stabilește 6 direcții esențiale în practica clinică zilnică pentru acest program, având ca scop reducerea morbidității și mortalității asociate pacienților din anestezie-terapie intensivă. Declarația a fost semnată împreună cu societățile de anestezie-terapie intensivă din 10 țări: Austria, Republica Cehă, Croația, Germania, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

În 2010, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a încurajat toate statele membre să implementeze programe de PBM folosind strategii combinate multiple pentru a crește și a păstra volumul de eritrocite autologe și pentru a minimiza transfuziile de celule roșii (RBC) alogene. Principiile principale sunt detectarea timpurie și tratamentul adecvat al anemiei, precum și concepte multidisciplinare concepute pentru a menține concentrația de hemoglobină, pentru a optimiza hemostaza sângelui și pentru a minimiza pierderile de sânge. Pacienții chirurgicali ar putea beneficia în principal de PBM, deoarece atât anemia preexistentă, cât și cea dobândită în spital pot fi adesea observate, acestea putând fi altfel asociate cu morbiditate, mortalitate și transfuzie de celule roșii (RBC) alogene crescute.

Unul din patru oameni la nivel global, adică aproximativ 2 miliarde de persoane, suferă de anemie, iar pacienții anemici care ajung la operație au un prognostic mai prost, cu un risc crescut de mortalitate și morbiditate, ca de exmplu afectarea funcției renale; jumătate dintre aceștia au un deficit de fier care poate fi corectat înainte de efectuarea operației. Programul nostru își propune să sprijine depistarea precoce și corectarea anemiei prin deficit de fier.

Din punct de vedere al costurilor, studiile arată că implementarea unui program PBM în spitale poate aduce economii de aproximativ 1 milion de euro la fiecare 1000 de paturi într-un an, fără a menționa beneficiile și costurile indirecte.

Există o lipsă de informare corectă și la timp asupra avantajelor pe care gestionarea sângelui pacienților le aduce. Mass- media are un rol esențial în diseminarea informațiilor și mobilizarea resurselor necesare pentru implementarea eficientă a acestor măsuri. Implicarea activă a mass-media poate crește gradul de conștientizare și poate promova cele mai bune practici în PBM. Este important ca informațiile să ajungă la toți actorii implicați – de la medici la pacienți – pentru ca aceștia să fie bine informați și pregătiți.

Europa îmbătrânește și este timpul ca generația noastră să implementeze astfel de proiecte, deoarece pacienții vârstnici, care nu pot dona sânge, sunt și cei care au cea mai mare nevoie de transfuzii. Implementarea acestui proiect este esențială pentru a face față provocărilor viitoare.
 
Prof. Dr. Daniela Filipescu
Profesor de Anestezie și Terapie Intensivă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București Medic primar ATI, Șef Secție ATI II, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, București Președinte Federația Mondială a Societăților de Anestezie (WFSA)


În urmă cu peste 8 ani, împreună cu profesorul Mircescu de la Spitalul „Carol Davila”, Secția de Nefrologie, am inițiat un grup multidisciplinar pentru implementarea conceptului de gestionare a sângelui pacientului (PBM, în terminologie anglo-saxonă) cu scopul îmbunătățirii prognosticului pacientului în perioada perioperatorie și utilizării judicioase a produselor de sânge. Acest concept, susținut de Organizația Mondială a Sănătății încă din 2010 și recomandat de Ministerul Sănătății, este aplicat cu succes în alte țări. Programul de gestionare a sângelui pacientului în perioada perioperatorie cuprinde trei părți: diagnosticul și tratamentul preoperator al anemiei și optimizarea preoperatorie, reducerea riscului de sângerare în perioada intra-operatorie și postoperatorie și măsuri pentru creșterea toleranței la anemie și optimizarea stării pacientului pe tot parcursul perioadei peri-operatorii.
Implementarea acestui concept necesită timp, dar sunt încântată că în cadrul acestui congres aniversar al Societății Române de Anestezie-Terapie Intensivă (SRATI) au avut loc mai multe evenimente dedicate gestionării sângelui pacientului. Împreună cu colegi din alte zece țări, am discutat soluții pentru a accelera implementarea acestui program.

Unul dintre principalele mesaje ale acestor evenimente este necesitatea de a îmbunătăți comunicarea cu pacienții, astfel încât aceștia să fie mai bine informați despre riscurile legate de diversele boli ale sângelui și posibilitatea corectării lor în perioada preoperatorie. De asemenea, trebuie să îmbunătățim comunicarea între profesioniștii din sistemul medical, de la medicii de familie până la chirurgi. Este esențial să lucrăm în echipă pentru a asigura continuitatea îngrijirii pacientului. Este important ca medicii de familie să joace un rol activ în prevenția și tratamentul anemiei și optimizarea preoperatorie a pacienților.

Un alt mesaj important este adresat autorităților, subliniind că acest program poate reduce atât costurile din sănătate, dar și risipa de resurse prin eliminarea tratamentelor nejustificate si necoordonate. Acest program are beneficii pentru toți – pacienți, medici, autorități, sistemul de sănătate și populație, în general.

În România, mulți specialiști în anestezie-terapie intensivă sunt familiarizați cu beneficiile acestui program. Conform unui sondaj realizat cu sprijinul Societatății Române de Anestezie-Terapie Intensivă, 75% dintre colegi cunoșteau aceste metode. Cu toate acestea, există bariere administrative care trebuie depășite, precum lipsa de organizare a spitalelor în scopul implementării programului și a culegerii datelor privind complicațiile post-operatorii legate de anemia pre- operatorie și sângerarea perioperatorie. Sperăm ca, prin intermediul platformei Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, să colectăm mai multe date pentru a convinge pacienți, colegi și autorități de beneficiile acestui program.

Dat fiind că rezervele de sânge disponibile pentru pacienții care necesită o transfuzie sunt limitate peste tot în lume, consider că acest program va ajuta la o mai bună gestionare a resurselor disponibile.
Este important să subliniem că transfuzia, deși salvatoare în anumite situații, este adesea utilizată excesiv. Recomandăm ca fiecare mare spital din România să aibă un protocol clar pentru evaluarea necesarului de transfuzie și reducerea acestuia, prin diverse metode farmacologice și tehnologice

În concluzie, gestionarea mai bună a sângelui pacientului este esențială pentru îmbunătățirea siguranței și calității îngrijirilor perioperatorii.
 
Prof. Șerban-Ion Bubenek-Turconi
Profesor de Anestezie și Terapie Intensivă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București Medic primar ATI, șef secție ATI I, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, București Președinte Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă


Programul de gestionare a sângelui pacientului are avantajul de a fi simplu și eficient din punct de vedere
al costurilor.
Până anul trecut era dificil să se deconteze examenul pre-anestezic, necesar cu cel puțin o săptămână
înainte de operațiile programate. Din 2023, există norme care permit efectuarea acestei examinări,
inclusiv depistarea și tratamentul anemiei. Aceste măsuri aduc un mare beneficiu pacienților, optimizând
starea lor înainte de operație.
În prezent, Casa Națională de Asigurări de Sănătate din România oferă pacienților anemici un pachet
complet de evaluare și tratament pentru deficitul de fier, cu rambursare de până la 1.500 lei.

Programul PBM demonstrează că poate reduce complicațiile postoperatorii și poate accelera însănătoșirea pacientului. Popularizarea sa este crucială, deoarece, pe lângă eficiența sa, singura barieră majoră este organizarea eficientă a circuitului pacientului în spital. Digitalizarea și informatizarea parcursului pacientului sunt esențiale pentru a asigura accesul la tratamentul necesar la timp.

Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” din București este în curs de implementare a unui astfel de program. A fost identificat un circuit al pacientului și un mod de evaluare pre-operatorie care urmează să fie integrate în sistemul informatic al spitalului, oferind un exemplu de bună practică pentru colegii din țară. Fiecare spital poate dezvolta local propriul circuit și protocol pentru implementarea unui program de gestionare a produselor de sânge, acesta fiind foarte ieftin și eficient.

Cu toate acestea, ne confruntăm încă cu dificultăți legate de înțelegerea modului de funcționare a acestui program. Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu permite ca pachetul să fie complet gestionat de un medic anestezist, care vede pacientul, face examenul pre-anestezic, depistează anemia și prescrie tratamentul necesar. Este necesar ca un alt specialist să deschidă și să închidă foaia de observație, complicând inutil procesul. Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) lucrează pentru a depăși aceste obstacole birocratice.

Pachetele sunt disponibile în regim de spitalizare de zi și pot fi contractate de orice spital, dacă se organizează corespunzător. Tratamentul poate fi administrat și în timpul internării pacientului, dar eficiența este mai mare dacă este făcută precoce, nu cu câteva zile înainte de operație.

Medicul de familie joacă un rol crucial în prevenția și depistarea anemiei. Este esențial ca medicii de
familie să trimită pacienții anemici către specialiști, pentru diagnostic și tratament. Ei trebuie să fie
informați despre existența acestui program și să îndrume pacienții către beneficiile lui. Societatea
Română de Anestezie și Terapie Intensivă va continua să comunice și să colaboreze cu medicii de familie
pentru a implementa eficient acest program.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.