Nu sta deoparte, tuberculoza este o problemă a comunității! Implică-te!

Author

Publicat la data de 31-08-2023
Categoria: Stiri

În perioada 25-27 August 2023, a avut loc la Păscoaia, jud. Vâlcea, trainingul adresat jurnaliștilor pentru prevenirea și combaterea tuberculozei în cadrul proiectului ,,Consolidarea controlului tuberculozei în România prin implementarea Strategiei WHO END TB 2016-2020, implementat de Institutul de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta”, în parteneriat cu Fundația LHL International Tuberculosis Foundation, finanțat din Mecanismul financiar SEE 2014-2021. Printre invitați s-au numărat: doamna Director Monica Isăilă, Ministerul Sănătății, Manager de Program; din partea INSP, doamna Dr. Carmen Ungurean, Șef secție Prevenția bolilor netransmisibile și doamna Psih. Cătălina Constantin, Director al Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog-CNSMLA. Din partea ONG-urilor au participat doamna Mona Drage, Director LHL International Tuberculosis Foundation și domnul Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

S-au dezbătut subiecte legate de: Ce este tuberculoza?/Cum se tratează tuberculoza?/Cum se ajunge la infecția cu tuberculoză?/Cum știi că ai TB?/ Ce trebuie să faci dacă ești suspect de tuberculoză?/Cine poate să ia tuberculoză?/De ce mulți oameni se tem de tuberculoză?

Acestea au fost o serie de întrebări care și-au găsit răspunsul de la specialiștii invitați în cadrul trainingului.

În cadrul prezentării Pacienții psihiatrici cu TB – dublă suferință, dublă stigmatizare, doamna Psih. Cătălina Constantin, Director al Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog-CNSMLA, a afirmat că ,,CNSMLA susține îngrijirea într-o manieră sistemică a persoanelor afectate de tulburări de sănătate mintală și acționează pentru dezvoltarea de politici de sănătate publică pentru prevenirea și tratarea adecvată a acestor afecțiuni.

Având în vedere complexitatea bolii dar și durata tratamentului, pacienții cu tuberculoză, cu tuberculoză multidrog rezistentă sau extensiv de rezistentă au nevoie de psiholog care să-i ajute să facă față fiecărei zile, de o familie care să-i înțeleagă și să-i susțină.

,,Odată cu creșterea influenței pe care organizațiile de pacienți o pot avea în definirea politicilor publice din sănătate, a crescut interesul atât al companiilor farmaceutice cât și al instituțiilor publice în direcția colaborării cu organizațiile de pacienți. Interesul organizațiilor de pacienți pentru o colaborare a existat dintotdeauna. Această colaborare este benefică pacienților de cele mai multe ori, dar pot exista situații în care anumite interese să afecteze această relație, de aceea este important ca această relație să fie cât mai reglementată și cât mai transparentă”, a conchis Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

Domnul Dr. Emilian Voiculescu, medic primar psihiatru, în cadrul prezentării Abordarea pacienților cu tulburări psihiatrice și afecțiuni de sănătate, a vorbit despre tratamentul holistic sau integrat al pacienților cu tulburări psihice și alte comorbidități asociate, al pacienților cu adicții dar și despre legătura dintre adicții și tuberculoză, în mod particular.

În concluzie, când cineva este corect informat despre TB, se va simți în siguranță pentru că știe că bolnavii nu pot infecta pe altcineva dacă iau tratament eficient împotriva tuberculozei și va fi capabil să ajute mai bine o persoană cu TB.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.