O nouă eră de colaborare și inovație în oncologia românească

Author

Publicat la data de 30-10-2023
Categoria: Oncologie Medicala

Dacă ar trebui să aleg două cuvinte prin care să caracterizez generația mea de oncologi, îmi vin imediat în minte „perseverență“ și „unitate“. Am descoperit aceste lucruri pe parcursul a trei ani de Forum Științific al Tinerilor Oncologi, ani în care am pornit de la zero cu o inițiativă și am ajuns la o comunitate de oncologi dedicați, muncitori, cu abilități și resurse interne pe care nu le bănuiam în noi.

România, din păcate, se confruntă cu o lipsă acută de medici specializați în oncologie. Numărul mic de specialiști în raport cu numărul de pacienți duce la suprasolicitarea acestora, la burnout profesional și la monopolizarea resurselor. Astfel, un tânăr rezident sau specialist, angrenat constant în practica clinică, își găsește cu greu timpul și resursele necesare să interacționeze cu alți tineri oncologi, cu ultimele noutăți și inovații. Acest lucru devine cu atât mai greu în contextul în care nu ai un cadru sau o platformă care să te ajute.
Forumul Științific al Tinerilor Medici Oncologi a luat naștere din dorința unui grup restrâns de specialiști tineri de a crea un cadru în care să poată ieși din ,,bula” lor și să dezvolte relații profesionale solide, atât cu alți specialiști din țară, cât și cu medici tineri din afara țării. Ideea evenimentului a primit un sprijin covârșitor din partea Consiliului Director al Societății Naționale de Oncologie Medicală din România, sub egida căreia se desfășoară anual.

Nevoia unui astfel de eveniment a venit în contextul pandemiei Covid-19, în care stresul și izolarea creșteau din ce în ce mai mult. Practica clinică, ce venea deja cu greutățile de zi cu zi, a devenit, dintr-o dată, aproape imposibilă. Evenimentele medicale pre-pandemie, care se desfășurau în mare parte în format fizic, au fost luate pe nepregătite și, în situațiile în care nu s-au putut adapta în mediul online, acestea au fost anulate. Pentru medicul oncolog tânăr, care nu avusese foarte multe oportunități să își creeze o rețea profesională solidă, acest lucru însemna izolare.
Ideea organizării unui eveniment, de către tineri oncologi pentru tineri oncologi, a venit ca un suflu nou. Chiar dacă lucrurile se întâmplau în proporție de 90% în mediul online, rotițele comunicării, puse atunci în mișcare, nu au mai putut fi oprite și mașinăria a crescut de la an la an. Tinerii specialiști și rezidenții au descoperit că pot avea o voce, că au idei și, de cele mai multe ori, ideile sunt comune. Au realizat că, lucrând împreună, pot realiza lucruri pe care nu le puteau face singuri înainte sau că acum le pot face mai rapid sau cu rezultate mai bune. Au devenit mai încrezători ca profesioniști din domeniul medical și au intrat în legătură cu alți tineri specialiști din afara țării.
Sună ușor când pui lucrurile pe hârtie, însă, în realitate, a fost un proces care s-a desfășurat pe parcursul a trei ani, în care s-a construit încet, pentru că încrederea profesională se construiește anevoios, în timp. Este nevoie de angajamente duse la capăt și colaborări productive pentru ca semenii tăi să creadă și să înceapă să simtă că sunt parte integrantă din această nouă comunitate de oncologi.
Forumul a însemnat și o schimbare la 180 grade în mentalitatea tinerilor. Dintr-o dată nu li se mai spunea ce și cum trebuie să facă, ci erau provocați să se gândească la modul în care cred ei că trebuie să se întâmple lucrurile. Astfel, de la an la an, s-au adăugat noi sesiuni interesante, foarte apreciate de participanți. Pe lângă lucrările științifice, Forumul a creat un spațiu de discuții deschise și constructive despre provocările și oportunitățile din domeniul oncologiei în contextul medical actual. Este foarte important să existe o conștientizare și o validare a provocărilor cu care ne confruntăm zi de zi, este important ca un tânăr specialist să știe că nu este singurul care trece prin experiențe care l-ar putea afecta negativ, însă cel mai important este să realizeze că poate avea în spate o rețea de oameni asemănători de la care poate primi suport.
După primele două ediții ale Forumului Științific al Tinerilor Medici Oncologi a devenit tot mai evidentă nevoia consolidării acestui cadru și în afara celor trei zile de eveniment. Astfel, Divizia Tinerilor Oncologi Români a apărut organic în cadrul Societății Naționale de Oncologie Medicală. Deși aspirațiile medicilor oncologi pentru îmbunătățirea condițiilor tratamentului pacienților sunt comune la orice vârstă, nevoile generației tinere sunt diferite față de cele ale oncologilor experimentați. La fel, și oportunitățile de care beneficiază un oncolog experimentat sunt diferite de cele pe care le poate accesa un medic la început de drum.

Conducerea actuală a Societății Naționale de Oncologie Medicală este foarte bine conectată la aceste realități și încearcă în mod constant să creeze pentru membrii Societății programe de care să beneficieze indiferent de vârstă sau grad profesional, dar și unele construite ținând cont de nevoi specifice. Astfel, a existat un sprijin consecvent pentru constituirea Diviziei Tinerilor Oncologi și pentru a oferi un anumit grad de independență în gestionarea activităților diviziei.
În acest moment, nucleul organizației de tineret s-a mărit la un grup de aproximativ 50 de medici specialiști și rezidenți, dornici să colaboreze și să își asume noi inițiative. Pe lângă efortul colaborativ pe care îl depun pe tot parcursul anului pentru organizarea Forumului Științific Național al Tinerilor Medici Oncologi, această comunicare constantă a facilitat noi colaborări între membrii Diviziei. Astfel, în grupuri mai mici sau mai mari, colegii oncologi colaborează la scrierea articolelor academice, pentru publicarea cărora beneficiază de sprijinul financiar al Societății Naționale de Oncologie Medicală din România.

Un alt proiect de viitor pe care SNOMR dorește să îl implementeze pentru ramura tânără a asociației este reprezentat de un program de burse de merit care să le permită membrilor să acceseze programe de schimb de experiență cu centre medicale de renume din afara țării. Aceste burse sunt menite să acopere costurile de trai pentru 6 luni, astfel încât beneficiarul să se poată concentra pe acumularea cât mai multor experiențe și informații benefice pentru cariera sa de medic oncolog.
Conf. habil. dr. Dana Lucia Stănculeanu, președinte S.N.O.M.R, este unul dintre cei mai vocali susținători ai proiectelor tinerilor din societate, de la prima ediție a Forumului, până la conștientizarea nevoii de a înființa o divizie pentru tineret în interiorul societății. „Sunt mândră să afirm că tinerii oncologi au un rol crucial în această revoluție în domeniul oncologiei. Prin energia și entuziasmul lor, sunt înzestrați cu o viziune proaspătă și cu abordări inovatoare. De asemenea, nu putem subestima importanța unității între cei mai avansați în carieră și cei începători, unitate între generații. Rolul generației mele este de a călăuzi și de a ajuta cât mai mult posibil pregătirea generațiilor tinere. Cred că avem o datorie morală să ne bucurăm pentru orice șansă în plus pe care o putem oferi noilor generații, chiar dacă noi nu am putut beneficia de ea la începuturile carierei. Consider că în centrul tuturor eforturilor noastre trebuie să se afle pacientul, iar misiunea noastră comună este de a le oferi cea mai bună îngrijire posibilă”, este mesajul de susținere pe care conf. habil. dr. Dana Lucia Stănculeanu îl transmite de câte ori are ocazia.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.