Oncofertilitatea, un domeniu în extindere la frontiera între specialităţi conexe ginecologiei și oncologiei

Author

Publicat la data de 25-04-2024

Introdus în România din 2011 de Dr. Marilena Băluță, subiectul Oncofertilităţii constituie un domeniu în extensia tehnicilor de prezervare a fertilității și tehnicilor RUA, gândit în beneficiul pacienților diagnosticați cu diferite tipuri de cancer care prezintă un grad sporit de risc în ce privește capacitatea de reproducere. Oncofertilitatea oferă o opțiune terapeutică, dar mai ales o soluție în cazul pacienților oncologici, aflați în etapa premergătoare unor proceduri medicale de eradicare a cancerului, de tipul chirurgiei radicale, imunoterapiei sau altor terapii adjuvante, chimio- sau radioterapie, care pot astfel beneficia de această șansă în plus de a își planifica un viitor fertil, atunci când redobândirea sănătății și calitatea vieții le va permite acest lucru.

Dr. Marilena Băluță, Medic primar Obstetrică Ginecologie, medic supraspecializat în Oncofertilitate, Embriolog Senior cu competenţă în tehnici de Reproducere Umană Asistată/RUA: “Am adresat pacientului oncologic această nouă specialitate, informând asupra domeniului de activitate și beneficiilor sale. Pacienții care au venit inițial pentru prezervarea fertilității mi s-au adresat citind articolele scrise de mine în media sau pe rețele de socializare. Am considerat necesară, într-o prima etapă, educarea-informarea publicului pentru a conștientiza necesitatea acestei noi specializări, oncofertilitatea, un domeniu deja consacrat peste tot în lume. În locul ȋn care mi-am făcut formarea în acest domeniu, în Bohn, în anul 2011, în urma dialogului cu colegii embriologi, în cadrul unui curs de congelare de țesut ovarian, i-am întrebat care a fost cel mai tânăr pacient al lor și de când congelează țesut ovarian. Am înțeles că acolo se congela țesut ovarian din 1999, cel mai tânăr pacient fiind o fetiță de 3 ani, diagnosticată cu neuroblastom, care a beneficiat pentru prezervarea fertilității prin congelarea ovarului. Am fost uimită și totodată, am văzut beneficiile acestui domeniu spectaculos, în planul posibilităților și beneficiilor pe care le pot avea categorii de pacienți aflați în situații de risc din pricipa infertilității generate de boală sau aflaţi ȋn terapii care ar putea afecta funcția sau mecanismul reproductiv.”

Cu trecerea timpului, domeniul oncofertilităţii a început să prindă contur și în România, prin informarea comunității medicale, medici specialiști de specialități conexe oncologiei și ginecologiei, asupra acestui domeniul subiacent infertilității și tehnicilor de Reproducere umană asistată. Nu numai aceste două prime comunități specializate trebuie informate asupra progreselor acestui domeniu al oncofertilităţii, ci întreaga comunitate medicală care tratează diferite tipuri de cancere, pentru că fiecare domeniu are propria experiență în aria vastă a oncologiei cu toate ramificaţiile sale.

Dr. Marilena Băluță, în calitate de Medic Fondator al Societății de Oncofertilitate din România propune comunității medicale abordare și colaborare multidisciplinară, precum și integrarea specialistului de Oncofertilitate în cadrul Tumor Board-ului oncologic, care evaluează alternativele terapeutice și opțiunile pe care pacientul oncologic le are în momentul diagnosticării cu o formă de cancer, care poate afecta fertilitatea.

Specialistul în oncofertilitate vine în completarea echipei oncologice, pentru a continua traseul terapeutic al pacientului cu o opțiune asupra prezervării potențialului fertil, care este de luat în considerare, atâta vreme cât prognosticul cancerului este unul permisiv în configurarea unui viitor și cât timp calitatea vieții pacientului, după tratarea cancerului, permite această gândire pe termen lung.

Deși sună a “sentința”, cancerul nu mai este o sentință definitivă, întrucât există multiple posibilități de tratament. Progresul medicinei, mijloacele de diagnoză performante și tratamentul avansat al cancerului, precum și nivelul de expertiză al medicilor cu competență în zona oncologiei, toate acestea ne dau suficiente motive și speranțe ȋn configurarea unor planuri terapeutice bine gândite pentru acești pacienți, în orizontul planificării unui viitor fertil, pe care cu ajutorul specialistului în oncofertilitate îl putem regândi împreună.

Ce categorii de pacienți pot fi adresaţi medicului specializat ȋn oncofertilitate?

Pentru pacienții diagnosticați cu cancer în stadii precoce, pacienții tineri care au în față un viitor reproductiv și în genere, pentru orice pacient care își planifică un viitor reproductiv, dar din diferite motive amână decizia de a procrea (alte patologii care intrică fertilitatea, cauze economico-sociale, prioritizarea unei cariere profesionale înainte de a lua decizia conceperii unui copil), prezervarea fertilității este o opțiune terapeutică de considerat și adresat specialistului în Oncofertilitate.

Adresarea pacientului către specialistul în Oncofertilitate trebuie să fie realizată din prima etapă de evaluare a pacientului diagnosticat cu un cancer, de către tumor board-ul oncologic. Pacientul oncologic este tratat multidisciplinar, iar în momentul în care se decide un plan terapeutic integrat, acel pacient intră într-un tumor board, format din oncolog, chirurg, radioterapeut și alţi specialiști, potrivit schemei terapeutice, echipa care ar trebui să includă și specialistul în oncofertilitate.

Decizia de prezervare a fertilității ia în considerare mai mulți factori, ce depind de tipul de cancer, de stadiul bolii, de opțiunile de tratament al cancerului. Pentru a adresa pacientul și a configure protocolul terapeutic de manieră personalizată, care să integreze și opțiuni în ce privește prezervarea fertilității, se vor cumula și evalua toți acești factori și oncologul, împreună cu specialistul în oncofertilitate, vor lua o decizie consultativ-participativă în sensul includerii/nu a pacientului într-un protocol de prezervare a fertilității.

Dr. Marilena Băluță, Medic primar Obstetrică Ginecologie, medic supraspecializat în Oncofertilitate: “. Prezervarea fertilității oferă o șansă în plus acestor pacienţi, aflaţi în fața unor decizii terapeutice pe care trebuie să le evalueze rapid, în lupta cu timpul și cu o rezervă ovariană întotdeauna limitată, în cazul femeilor. Toate tipurile de cancer pot fi adresate, în principiu, unui proces de evaluare a oportunității deciziei de prezervare a fertilității. În cancerele ginecologice, cu precădere, fiind cancerele care adresează exact zona cu potențial de risc reproductiv-lucrurile trebuie evaluate critic și opțiunile terapeutice bine cântărite. În cazul femeilor, orice cancer care afectează organele care ne dau ovocite, dar și cele care ajută la susținerea unei o sarcini pot fi afectate de o chirurgie radicală de excizie a tumorilor maligne sau de terapii adjuvante, chimio- sau radioterapice. Dacă ne gândim la cancere hormodependende, deși mai “blânde”, a căror tratare include terapii imunologice, lucrurile pot merge mai departe în direcția oportunităților pe care le prezintă prezervarea fertilității. Dacă o pacientă suferă de un cancer la 35-45 de ani, iar imunoterapia durează 5 ani, prezervarea fertilității i-ar putea da șansa unei sarcini, când tratamentul cancerului se va fi terminat cu bine”.

Ce posibilităţi și beneficii terapeutice oferă domeniul oncofertilităţii?

Specialistul în oncofertilitate trebuie să cunoască întreg spectrul tehnicilor de RUA și Fertilizare în Vitro/FIV, precum și aria vastă a oncologiei medicale. Obiectivul oncofertilitatii nu se rezumă numai la posibilitatea prezervării potențialului fertil al pacientului cu risc de infertilitate, ci vorbește și despre urmărirea si evaluarea pacientului în etapa ulterioară tratamentului pentru cancer, pentru a ȋi da posibilitatea de a utiliza materialul genetic congelat și a concretiza procesul terapeutic, respective obţinerea unei sarcini, prin proceduri și tehnici de Reproducere Umană Asistată.

În prezent, femeile pot beneficia de congelarea ovocitelor, țesutului ovarian sau embrionilor. În cazul bărbaților, există posibilitatea congelării spermei sau țesutului testicular. 

Numai o parte din tratamentele chimioterapice/radioterapice pot afecta fertilitatea. Pot fi adresați acestei supraspecializari a Oncofertilităţii acei pacienți care au o indicație precisă pentru prezervarea fertilității. Fertilitatea este păstrată sau din contră, incapacitată, în funcție de schema de tratament indicată de medicul oncolog pentru tratamentul cancerului. Dacă nu avem chimioterapice cu potențial înalt de infertilitate pe termen lung, nu se impune o decizie de prezervare a fertilității, ci doar de control a bolii și de urmărire/monitorizare până ȋn momentul în care pacienții se hotărăsc să aducă pe lume copii. Discuția poate fi nuanțată, pentru că în ciuda faptului că este adresat unui centru de oncofertilitate cu indicația de evaluare de către medicul specialist, acesta va trebui să evalueze atent pacientul, după criterii clare de includere a acestei opțiuni terapeutice ȋn schema terapeutică, pentru rezultate pe termen lung.

Metoda cea mai bună de prezervare a fertilității se alege când pacientul primește un diagnostic de certitudine, în funcție de tipul de cancer, stadializarea sa și de prognosticul bolii. Rezultanta acestei decizii terapeutice se stabilește de către medicul oncolog, care poate recomanda includerea în schema de tratament a aceastei opțiuni de prezervare a fertilității, pentru pacienții care întrunesc criteriile clare de includere și manifestă dorinţa de a beneficia de această “asigurare pentru viitor”.

Această decizie participativă a medicilor din sfera oncologiei, împreună cu specialiști în oncofertilitate și tehnici de RUA este foarte importantă, pentru că adresează și selectează pacienții care doresc să investească în această “asigurare pentru viitor”. Prezervarea fertilității este o opțiune ce presupune inclusiv un efort financiar din partea pacientului. În cazul în care prezervarea fertilităţii nu se impune ca o condiție sine-qua-non sau ca necesitate medicală, pacientului nefiindu-i afectată capacitatea de reproducere, devine o opţiune facultativă. Pacientul, în acest caz, poate fi adresat pentru monitorizare și ghidaj medical specializat unui centru de Reproducere umană asistată, într-o etapă ulterioară tratamentului oncologic, atunci când își va dori copii.

Prezervarea fertilității pacientului oncologic în România nu este un serviciu decontat de stat

În 2017, Dr. Marilena Băluță, în calitate de Fondator al Asociației “Și eu am dreptul să fie părinte” propune și implementează primul proiect de Oncofertilitate, proiect implementat în București, cu ajutorul Primăriei Capitalei, un program gratuit pentru pacienții oncologici care au putut beneficia de prezervarea fertilității. 

Dr. Marilena Băluță: “Milităm în continuare pentru gratuitatea acestor programe de Oncofertilitate pentru acești pacienți care, odată confruntați cu diagnosticul de cancer, nu au timpul necesar să decidă și nici să susțină efortul financiar, în condițiile în care terapia pentru vindecarea cancerului este în sine un efort financiar imens. Cancerul este o povară financiară foarte mare, comparativ cu alte categorii de pacienți, care au o boală curabilă și atât.”

Prin intermediul Societății de Oncofertilitate din România, dorim să oferim consiliere pacienților, ghidaj medical supraspecializat și consiliere medicilor din specialitățile conexe oncologiei, prin cursuri dedicate tuturor specialiștilor pentru a se forma și a aduce informația medicală la zi. Primul copil născut după un transplant ovarian în Europa venea pe lume în 2004. Ne aflăm în România lui 2024 și ne dorim să oferim aceleași standarde terapeutice cu țările civilizate din Europa și din lume. În acest sens, este nevoie de un up-date continuu al comunității științifice-medicale.

Pentru pacienții care se confruntă cu acest flagel al secolului vitezei și stresului, cancerul, îmi doresc să gândesc în spiritul soluțiilor pe care Oncofertilitatea le aduce. Împărtășesc o viziune realistă, dar cu o atitudine optimistă, în sensul că lucrurile trebuie văzute nuanţat și evaluate pe termen lung, ȋn beneficiul pacienţilor. Cancerul poate fi vindecat cu ajutorul tratamentelor moderne de care dispunem. Tinerii pacienți care au trecut cu bine peste această ȋncercare își pot dori copii. De aici, rezidă necesitatea adresării acestor pacienți specialiștilor în oncofertilitate și centrelor specializate, care vor consilia și ghida pacienții din această perspectivă, pentru o decizie terapeutică echilibrată pe termen lung, gândită în spiritul prognosticului și șansei de supravieţuire pe care o au după diagnosticul de cancer, în perfectă concordanță cu calitatea vieții, după acest diagnostic.

 “Voi consilia pacientul cu cancer gratuit toată viața. Știu ce înseamnă cancerul. Am pierdut un părinte din cauza cancerului de sân, pe mama mea. Mi-am făcut deja o misiune din a ajuta femeia, în orice etapă a vieții ei, de la adolescență la maturitate, de la femeia care se pregătește să devină mama, la femeia pe care o asist la naștere sau atunci când trece prin suferințe ginecologice, cum este infertilitatea. Sănătatea femeii este misiunea mea, ca femeie și medic. Misiunea mea-oncofertilitatea-oferă șansa prezervării fertilității pacienților care se confruntă cu cancerul. Eu cred că fiecare pacient are dreptul la sănătate și servicii medicale corecte, într-o țară în care trebuie să beneficiem cu adevărat de asigurări de sănătate. Vreau să cred despre mine că sunt un medic misionar, care a dus la îndeplinire proiecte de sănătate benefice pacienţilr. Am să continui să contribui și să militez pentru drepturile pacienților din România. Cred că fiecare dintre noi putem fi schimbarea de care sistemul medical românesc are nevoie.”dă asigurări medicul.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.