„Orice medic, indiferent de specialitate, va îngriji și persoane cu diabet zaharat”

Author

Publicat la data de 14-03-2024

Doamna profesor dr. Gabriela Radulian a avut amabilitatea să ne vorbească despre cele mai actuale stări de lucruri din diabetologia românească și pe plan mondial.

Doamnă profesor, care sunt cele mai importante reuniuni științifice în care medicii diabetorogi se întâlnesc pentru a se informa despre noutățile din sfera profesională și a dezbate cele mai bune soluții de tratament în diabet?
Problema diabetului zaharat la nivel mondial reprezintă o importantă problemă de sănătate publică, în condițiile în care numărul persoanelor cu diabet zaharat a crescut foarte mult. De aceea, diabetul zaharat și complicațiile sale se află în atenția nu doar a diabetologilor dar și a medicilor din alte specialități implicați în îngrijirea persoanei cu diabet zaharat complicat. Și aici vorbim de colegi cardiologi, nefrologi, oftalmologi, neurologi, chirurgi, medici de familie șamd. În aceste condiții, manifestările științifice care se desfășoară la nivel național și internațional reprezintă evenimente de mare interes pentru întreaga comunitate medicală.
La nivel național vorbim în primul rând de cel de-al 50-lea Congres al SRDZNBM, care se va desfășura în perioada 15-18 mai 2024 și care reprezintă cel mai amplu eveniment științific al comunității medicilor diabetologi români. În țară mai avem o suită de evenimente tradiționale: Smartdiab, Nefrodiab, Cardiodiab, Neurodiab, Interdiab etc, care sugerează buna colaborare a diabetologilor cu colegii din specialități cum ar fi: nefrologie, cardiologie, neurologie, medicina de familie, oftalmologie și nu numai aceștia.
SMARTDIAB, care este programat și anul acesta pentru luna octombrie, a devenit după atâția ani un eveniment științific de referință, un pol de interes pentru managementul integrat al diabetului zaharat într-o abordare holistică.
Pentru diabetologii români, anul se încheie ca de obicei cu Congresul Federației Române de Diabet (FRDNBM) la care mai participă și Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România (FADR) și Asociaţia Române de Educaţie în Diabet și Obezitate (AREDO)
La nivel internațional, există foarte multe manifestări care au în centru problematica diabetului zaharat. Chiar acum, în martie se desfășoară cea de-a 17-a Conferință de Tehnologii Avansate și Tratament în Diabet, care este o adevărată provocare pentru inovația în diabet, și când spun inovație nu mă refer doar la medicație inovatoare în cazul diabetului zaharat de tip 2, dar mai ales la tehnologia care își pune amprenta tot mai mult în managementul diabetului zaharat. Fie că vorbim de sisteme de monitorizare continuă a glicemiei – CGM, fie despre pompe de insulină augmentate cu senzori de glicemie, toate acestea vin în sprijinul creșterii calității vieții persoanelor cu diabet zaharat.
De asemenea, trebuie să menționăm și Congresul American de Diabet (ADA), care se va desfășura anul acesta în luna iunie și care întotdeauna reprezintă un eveniment de marcă la nivel internațional, cu participare din întreaga lume. Temele abordate sunt la cel mai înalt nivel științific și de maximă noutate. Aș menționa de asemenea Congresul Asociației Europene de Studiu al Diabetului (EASD), anunțat pentru septembrie a.c. și care reunește nu numai specialiști de marcă din Europa pentru că trebuie să remarcăm și aici participare internațională. Problematica abordată, extrem de complexă pornește de la prevenție, monitorizare, tratamentul complicațiilor, managementul integrat centrat pe pacient.

Doamnă profesor Radulian, desfășurați o activitate didactică de peste 30 de ani în UMF Carol Davila. Ce vi se pare semnificativ în menirea pe care dumneavoastră ați avut-o și o aveți în fața studenților și rezidenților din medicină?
Din punctul de vedere al pregătirii studenților și rezidenților, este foarte important ca încă din acești ani de studiu din facultate sau rezidențiat să definim clar problematica diabetului zaharat. Să-i învățăm pe studenții noștri că diabetul zaharat este o prioritate. Așa cum le spun eu întotdeauna la primul curs: „indiferent de specialitatea pe care o veți avea, veți îngriji și persoane cu diabet zaharat”. Noi suntem o specialitate cu totul deosebită pentru că abordăm diabetul zaharat și bolile metabolice, dar elementul fundamental al specialității noastre este nutriția, știut fiind faptul că majoritatea patologiilor sunt asociate cu dezechilibre nutriționale. Pentrun noi pregătirea tinerei generații este prioritară pentru că este foarte important ca școala românească de diabetologie să aibă viitor. Ori, investind în tinerii noștri atât pe partea de cercetare științifică, implicându-i în proiecte și rezultând totodată lucrări cu recunoaștere atât la congrese naționale și internaționale, dar și în publicarea lor în reviste cotate internațional, pe de o parte, iar pe de altă parte, punând accent pe creșterea calității îngrijirii persoanelor cu diabet zaharat, cu alte cuvinte implicarea în activitatea clinică. Investind în tânăra generație vom avea specialiștii pe care ne putem baza în viitor. Acest lucru se regăsește la nivel de UMF Carol Davila, dar totodată trebuie să remarcăm o colaborare la nivel național între toate universitățile de medicină și farmacie, care realizează această pregătire a specialiștilor în diabet, nutriție și boli metabolice, fapt care creează premizele unei dezvoltări profesionale încă din perioada rezidențiatului.
Să nu uităm faptul că investind în tânăra generație, ne putem gândi și la o dezvoltare profesională academică. Cei care au abilități didactice reprezintă de fapt generația căreia îi vom preda ștafeta, care va duce mai departe, așa cum spuneam, prestigiul școlii românești de diabet.
Din punct de vedere al perfecționării într-o specialitate, este important ca odată cu obținerea diplomei de medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, implicarea și în alte proiecte să fie definitorie, fie că vorbim de burse pe parcursul studiilor doctorale sau post doctorale, dar vorbim și de stagii de pregătire a tinerilor specialiști în diverse centre din Europa, care înseamnă de fapt o mai bună pregătire profesională, dar acestea dezvoltă și alte abilități și creează premizele unui management modern, actualizat, ceea ce se traduce prin creșterea calității asistenței medicale în specialitatea noastră.

Cum vi se pare activitatea clinică în specialitatea diabet din România? Este aceasta satisfăcătoare?
Specialitatea noastră nu se regăsește ca specialitate distinctă în nomenclatorul specialităților medicale al multor țări din Europa. De aceea, pentru România, existența acestei specialități medicale este extrem de importantă. Aria de acoperire cu specialiști reflectă posibilitatea de a acorda asistență medicală de calitate, pornind de la faptul că pe parcursul celor 5 ani de rezidențiat sunt parcurse tematici care vizează în egală măsură nu doar diabetul zaharat și complicațiile generate de acesta, dar și alte boli metabolice și patologii nutriționale. De aceea, doresc să subliniez că existența specialității noastre, diabet, nutriție și boli metabolice în România, conferă o bază solidă pentru acordarea unor servicii medicale de calitate. Și încă ceva: este foarte importantă și colaborarea cu medicii de familie. Implicarea acestora fiind esențială în diagnosticul precoce al diabetului zaharat, dar și ulterior în monitorizarea persoanelor cu diabet zaharat, în vederea reducerii riscului apariției complicațiilor cronice. În cadrul managementului diabetului zaharat într-o abordare holistică, centrată pe pacient, vorbim mereu despre o colaborare interdisciplinară, care vizează creșterea calității vieții persoanelor cu diabet zaharat.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.