„Pentru anul 2024 avem în proiect organizarea unui workshop POCUS (point of care ultrasound) în neonatologie la Târgu-Mureș”

Author

Publicat la data de 28-09-2023
Categoria: Neonatologie

Interviu cu doamna Conf. Univ. Dr. Manuela Cucerea, şef Clinică de Neonatologie din cadrul SCJU Târgu-Mureș, Președintele Asociației de Neonatologie din România

Vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre competențele clinice în zona de Terapie Intensivă Neonatală (TINN) ale secției de terapie intensivă neonatală de grad III B din Târgu-Mureș.
Centru Regional de terapie intensivă neonatală Tîrgu-Mureş din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, este unul din primele două centre de acest rang din România, centru pilot în cadrul programului guvermanental româno-elveţian RoNeoNat. Acest lucru implică îngrijirea nou-născuţilor proveniţi sarcinile cu risc, în special a prematurilor cu vârstă gestaţională sub 32 săptămâni din judeţul Mureş și Harghita – conform regionalizării îngrijirilor perinatale. De asemenea, sunt îngrijiţi nou-născuţii cu patologie medicală severă transferaţi din maternităţile arondate, precum şi nou-născuţii cu malformaţii complexe care necesită intervenții chirurgicale, pentru pregătire preoperatorie (chirurgie pediatrică, neurochirurgie). Pentru nou-născuții cu patologie chirurgicală care au greutate sub 2000g, asigurăm atât îngrijirea pre- cât și post-operatorie. Centrul nostru se deosebește însă de alte centre de același rang din țară prin faptul că în unitatea noastră sunt transferaţi nou-născuţii cu malformaţii congenitale de cord critice din maternităţile din România – pentru echilibrare preoperatorie (ventilaţie mecanică, administrare de prostaglandine, monitorizare și investigații complexe). Centrul de cardiochirurgie neonatală din Tg. Mureș (IUBCVT) este din nefericire singurul din țară care operează constant nou-născuți cu patologie malformativă cardiacă severă. În fiecare an îngrijim între 60-80 nou-născuți cu malformații congenitale de cord critice. În aceste condiţii, compartimentul de terapie intensivă neonatală (10 paturi) este suprasolicitat (grad de ocupare 418.30 zile – 114.60 % ).

Compartimentul de terapie intensivă neonatală dispune de 10 paturi. Ce capacitate de îngrijire a nou-născuților grav bolnavi are această secție nouă?
După cum am amintit, adresabilitatea este foarte mare, cazurile tratate sunt din ce în ce mai complexe, copiii tratați sunt din ce în ce mai mici, durata de spitalizare este mare, iar cele 10 locuri de terapie intensivă sunt insuficiente… De aceea, avem speranța că visul nostru se va împlini în curând…Este vorba de noua secție de terapie intensivă neonatală construită de la zero, o replică îmbunătățită a secției de terapie intensivă nou-născuți din Spitalul Marie Curie București – concepută după cea mai modernă terapie intensivă neonatală din lume (cea a Spitalului Universitar Iowa, SUA). Vor fi peste 2.500 m² de spațiu medical amenajat la cele mai înalte standarde, dedicat exclusiv îngrijirii nou-născuților. Conceptul este diferit. Este vorba de îngrijiri centrate pe familie, fiecare nou-născut va fi cazat în salon separat, va beneficia de îngrijiri personalizate, va putea avea alături familia. Vor fi 18 saloane de terapie intensivă și 9 saloane pentru post-terapie. Secția va avea în structură bancă de lapte matern și un centru modern de training pentru neonatologi, pediatri, urgentiști.

Ce ne puteți spune despre integrarea Secției de Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în rețeaua de Telemedicină existentă azi în România și care sunt beneficiile cele mai semnificative ale acestei metode de lucru?
Proiectul Asociației Cristi Vasiliu/ACV finanțat de BCR, a vizat integrarea compartimentului de Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș în rețeaua de Telemedicină existentă azi în România, începând din luna iunie 2023.
Sistemul modern de telemedicină permite transmiterea securizată de imagini și parametri medicali în timp real. Medicii secțiilor de terapie intensivă neonatală pot fi în contact rapid cu toți colegii lor din celelalte centre din țară și se pot consulta atunci când au nevoie. Beneficiile acestei metode de lucru sunt foarte valoroase și importante atât pentru pacienți cât și pentru medici. În primul rând este posibil schimbul rapid de informații între medici (inclusiv vizualizarea radiografiilor și a imaginilor ecografice), accesul la investigațiile medicale efectuate deja, obținerea unei a doua opinii medicale, scurtarea timpilor de decizie pentru transferul pacienților, evitându-se astfel supraaglomerarea secțiilor prin transferuri inutile. Este vorba despre colaborare și interdisciplinaritate.

Considerați că acest proiect va avea ca rezultat reducerea numărului de decese, pentru că deja sunt câțiva ani buni de când România se situează pe primele locuri în Uniunea Europeană cu o rată crescută a mortalității infantile.
Deși mortalitatea neonatală a scăzut semnificativ în prezent comparativ cu anul 1990 (3,6 vs 5,2 la mia de nou-născuți vii) rămâne totuși peste media UE (2,4 la mia de nou-născuți vii). Această scădere a fost posibilă prin dotare tehnică, training intensiv pentru personal, regionalizarea îngrijirilor perinatale pe grade de competență cu concentrarea patologiei severe în centre regionale de nivel III. Rețeaua de Telemedicină va ajuta desigur medicii din toate terapiile intensive din România în stabilirea rapidă a unui diagnostic corect, scurtarea timpului de transfer și intervenție. Acest lucru poate duce la scăderea mortalității neonatale.

Care sunt proiectele in derulare și cele în perspectivă pentru Asociația de Neonatologie din România?
Asociația de Neonatologie din România promovează asigurarea unei asistențe medicale de calitate pentru toți nou-născuții indiferent de locul nașterii. De aceea, dorim extinderea rețelei de Telemedicină și la maternitățile de nivel II, având în vedere că sunt deja conectate 23 de centre de nivel III. Vom continua organizarea de schimburi de experiență, webinarii, conferințe, congrese, Școala de vară în Neonatologie, toate adresate medicilor rezidenți, specialiști sau primari neonatologi. Vom iniția și Școala de iarnă în Neonatologie, la cererea colegilor tineri, pe a căror idei ne bazăm foarte mult. ANR are nevoie de suflu tânăr! Dorim dezvoltarea bazei de ghiduri clinice în neonatologie, revizuirea ghidurilor elaborate deja, crearea unui Registru Național al Prematurității. La Conferința Națională de Neonatologie 2023 (Eforie-Nord) vom lansa o carte elaborată de către medici cu experiență ai ANR intitulată “Actualități în nutriția enterală neonatală” – o carte utilă în practica de zi de zi a personalului medical care îngrijește nou-născuți. Pentru anul 2024 avem în proiect organizarea unui workhop POCUS (point of care ultrasound) în neonatologie la Târgu-Mureș. Am inițiat deja demersurile cu speake-ri din S.U.A, Marea Britanie, Italia și sperăm că va fi foarte apreciat de colegii din întreaga țară. Împreună vom reuși!

Multumesc pentru timpul acordat și vă doresc succes în continuare!
Mulțumesc. Doamne ajută!

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.