Presbyond, o tehnică nouă pentru corectarea presbiopiei

Author

Publicat la data de 24-03-2023
Categoria: Oftalmologie

Presbyond (Laser Blended Vision) este o tehnică dezvoltată de compania Zeiss şi reprezintă un tip de tratament laser personalizat, la nivelul corneei, adresat persoanelor cu presbiopie. Acest tratament elimină sau reduce semnificativ nevoia de ochelari la distanță şi aproape.

Presbyond se adresează pacienților cu vârsta peste 40 de ani, care au nevoie de ochelari pentru distanță şi pentru aproape şi care au miopie până la -8D, hipermetropie până la +3D şi astigmatism până la 2 dioptrii cilindrice.
Spre deosebire de tehnica clasică cu laser mono-vision sau micro-monovision (în care ochiul dominant este corectat să vadă bine doar la distanță şi ochiul non-dominant să vadă bine doar la aproape), tehnica Presbyond aduce beneficiul vederii continue, atât la distanță şi intermediar (ochiul dominant), cât şi la aproape şi intermediar (ochiul non-dominant). Suprapunerea la nivelul creierului a celor 2 imagini asigură o profunzime îmbunătățită a focalizării imaginii şi astfel o calitate foarte bună a vederii fără ochelari, în majoritatea situațiilor.
Ca orice tehnică de chirurgie laser corneană, Presbyond este contraindicată în: boli autoimune (ex. Lupus, poliartită reumatoidă), stări cu deficiențe imune (ex: infecție HIV), diabet zaharat. De asemenea, la pacienții cu afecțiuni degenerative corneene (keratoconus sau keratoglobus), uscăciune severă oculară, inflamații ale corneei, traumatisme oculare, boli oculare cronice (distrofii corneene, glaucom, cataractă, degenerescență maculară, herpes ocular, uveite) nu se ia în considerare tehnica Presbyond.
De asemenea, o etapă foarte importantă, este testarea preoperatorie a toleranței anizometropiei (diferenței de vedere între cei 2 ochi). Practic, scopul operației este ca unul dintre ochi să vadă bine la distanță şi intermediar (ochiul dominant) şi celălalt ochi să vadă bine aproape şi intermediar (ochiul non-dominant). Operația este indicată în situația în care vederea împreună a celor 2 ochi (care vor vedea diferit) este confortabilă.
Procedura este similară tehnicii LASIK, se realizează cu 2 lasere.
Primul este laserul cu femtosecunde care decupează un capac (flap) din grosimea corneei. După ridicarea acestui capac, cel de-al doilea laser, cu excimeri, şlefuieşte corneea într-un mod personalizat, corespunzător dioptriilor fiecărui ochi. Procedura durează cca 5-10 minute pentru fiecare ochi, din care timpul de aplicare efectivă a laserului este sub 1 minut.

Postoperator, pacientul primeşte tratament topic cu antibiotic, antiinflamator timp de 2 săptămâni, iar lacrimile artificiale vor fi folosite minim 3-6 luni.  
Controalele postoperatorii vor fi în prima zi, la o săptămână, la 1 lună, la 3 luni, la 6 luni şi la 1 an postoperator, apoi controlul va fi anual.
După operație pacientul poate vedea, dar acuitatea poate să nu fie imediat cea mai bună. În funcție de valoarea dioptriilor de dinaintea operației, vederea poate fi la început bună la aproape şi mai dificilă la distanță (în cazul corecției hipermetropiei) sau mai bună la distanță şi dificilă la aproape (în cazul miopiei). Acest lucru se datorează procesului de vindecare şi acomodare a ochilor cu noul fel de a vedea. Nu este recomandat ca pacientul să facă comparație între cei doi ochi, pentru că ei vor vedea diferit. Este indicat să solicite ochii cât mai mult, atât pentru vederea de aproape, cât şi la distanțe mari, pentru ca ei să se reînvețe să vadă în noile condiții. Evoluția vederii este variabilă, ducând la îmbunătățire progresivă.
De asemenea, este important ca pacientul să înțeleagă că există un proces de neuroadaptare, în care creierul se adaptează, suprapunând imaginile diferite de la cei 2 ochi. Acest proces poate dura de la câteva săptămâni, până la câteva luni, 3-6 luni, rareori mai mult.
Cele mai frecvente neplăceri sunt legate de uscăciunea oculară şi probleme vizuale temporare (halouri, sensibilitate la lumină), acestea rezolvându-se în câteva săptămâni sau luni.
Dacă în cazul tehnicii mono-vision adaptarea pacientului la anizometropia creată este de 60-70%, în cazul Presbyond adaptarea este mult îmbunătățită, până la 95-97%.

Str. Zăgazului Nr. 21-25
Sector 1, Bucureşti
Tel. Programări: 0737.848.599
contact@clario.ro
www.clario.ro

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.