„Prevenția este un alt obiectiv important al Societății Române de Dermatologie“

Author

Publicat la data de 19-07-2023
Categoria: Dermatologie

Despre noutățile aduse de Congresul Național precum și despre activitatea SRD în acest an, stăm de vorbă cu Dr. Alin Nicolescu, Secretar General al SRD

Ce teme și subiecte de actualitate vor fi abordate anul acesta în cadrul Congresului Național?
Anul acesta, în cadrul Congresului Național al Societății Române de Dermatologie, vor fi abordate teme foarte interesante, vor fi atinse subiecte despre schimbările de abordare în ceea ce înseamnă diagnosticul și tratamentul bolilor dermatologice. Vom discuta despre dermatita atopică, urticarii, hidradenita supurativă – o afecțiune dermatologică gravă, invalidantă. De asemenea, unele teme vor fi despre afecțiunile firului de păr – alopecia areată și despre vitiligo, afecțiuni care astăzi se află în stare avansată de studiu cu numeroase terapii inovative. Vom actualiză cunoștințele despre terapiile biologice, terapii cu moleculă mică cu mecanism intracelular. Vom aborda dermato-estetica – act medical care necesită o pregătire specială (atunci când se folosesc injectări sau anumite produse dermatocosmetice).
În cadrul congresului se vor desfășura sesiuni de chirurgie dermatologică și sesiuni de dermato-oncologie. Deci, se vor discuta multe subiecte de interes și sperăm ca acest congres să se ridice și chiar să depășească manifestările precedente.

Ce speakeri aveti invitați și care sunt noutățile prezentate de aceștia?
Ca și invitați, vor fi prezenți lideri de opinie, specialiști în hidradenita supurativă, în urticarie, cei care au participat la studiile clinice care au condus la aprobarea terapiilor în aceste afecțiuni.
Vin în România pentru a împărtăși din experiența profesională personală, mai ales în țările unde există avantajul aplicării acestor terapii înainte de a le folosi și noi.
Dorim să facem un schimb de experiență în ceea ce privește abordarea pacientului din punctul de vedere al fiecărei afecțiuni, precum și despre cum se gestionează diferențele legate de tipul de asigurări care se practică în diferite țări.

Vă rugăm să ne comunicați ce proiecte are SRD în desfășurare?
SRD încheie anul acesta (sperăm cu succes) proiectul de prevalență în dermatita atopică, al doilea mare proiect de acest gen.
De asemenea, vom încheia prima fază a unui program suport pentru pacienți în ceea ce privește controlul bolilor dermatologice. Spun prima fază, deoarece el se va derula în continuare.
Alt proiect în care am fost implicați a fost cel de traducere a unui tratat internațional ce intră în curricula obligatorie de pregătire a rezidenților și a medicilor și care va fi distribuit gratuit colegilor noștri.
Avem în vedere dezvoltarea în continuare a registrelor. Pot spune că, în registrul de psoriazis, avem peste 11.000 pacienți introduși, în cel de urticarie cronică, peste 1.000 pacienți (într-un an calendaristic), și câteva sute de pacienți în cel de hidradenită supurativă.
Este foarte importantă această înregistrare deoarece, până să avem registrele, se considera că numărul pacienților este unul foarte mic, și astfel, cu ajutorul acestor registre, realizăm valoarea reală a pacienților cu aceste afecțiuni.
De asemenea, anul acesta vom avea o nouă conferință medicală care se va desfășura în luna octombrie, un Update în dermatologie, cu 3 teme: psoriazisul vulgar, dermatita atopică și acneea. Aceasta se dorește a fi o conferință interactivă, cu ateliere pentru activitatea practică, unde medicii vor putea exersa prin rotație diferite proceduri.
SRD a susținut mereu medicii rezidenți și pot spune că Reziderma este o manifestare de tradiție care a ajuns la o ediție avansată, și va avea loc în Oradea la sfârșitul lunii septembrie.

Profilaxia și combaterea afecțiunilor dermatovenerologice reprezintă una dintre principalele misiuni pe care SRD și le-a propus. Ce programe de prevenție desfășoară SRD sau care sunt propunerile SRD în acest context?
Continuăm campaniile tradiționale, proiectele SRD fiind cele deja consacrate.
Euromelanoma Day este acum în desfășurare. Organizația Europeană Euromelanoma prin Societatea Română de Dermatologie a lansat o nouă campanie de prevenție “Folosiți Protecția?”, proiect ce are ca scop principal îmbunătățirea comportamentului asociat cu protecția solară în rândul adolescenților.
Există o strânsă legătură între arsurile pielii provocate de soare în copilăria și adolescența fiecăruia dintre noi și creșterea riscului de a dezvolta un melanom la maturitate, astfel încât, anul acesta, vom pune un accent deosebit pe factorul de prevenție în rândul acestor categorii de vârstă și totodată, sperăm ca în plan general să amplificăm gradul de conștientizare legat de prevenirea, diagnosticarea precoce și tratamentul cancerului de piele. Campania din acest an, ce poartă sloganul „Folosești protecție?” stabilește o legătură între expunerea cumulativă la radiațiile UV și riscul de cancer cutanat și încurajează publicul să efectueze autoexaminări lunare ale pielii. SRD este partener al UMF “Carol Davila” și Societatea Româna de Endocrinologie în organizarea campaniei „Asumă-ți să fii Sănătos!” – Corturi amplasate în 5 locații pe litoralul Marii Negre (Costinești, Olimp, Neptun, Saturn, Mangalia).
Mulțumim pe această cale celor doi parteneri și mai ales celor care s-au implicat, în special domnului Rector Prof. Dr. Viorel Jinga și doamnei Prorector Prof. Dr. Cătălina Poiană.
Avem numeroase alte participări la diverse activități umanitare, sportive, în care încercăm să explicăm că, și atunci când facem ceva bun pentru sănătate cum este sportul, trebuie să fim precauți mai ales la activitățile ce se desfășoară în aer liber deoarece suntem expuși razelor solare.
Un alt proiect este Ziua Mondială a Psoriazisului, pe 29 octombrie, când vom disemina noi informații despre această afecțiune, prin care dorim să conștientizăm populația că psoriazisul nu este contagios, iar pe pacienți că există tratamente inovatoare care pot stopa boala. Apoi, aminteam puțin mai devreme de caravanele care merg către universități, acolo unde vom face cursuri de injectări, în proiectul comun cu Societatea Română de Chirurgie Estetică.

Ce parteneriate și colaborări desfășurați cu alte societăți academice naționale și internaționale? Cum apreciați că poate fi îmbunătățită colaborarea cu colegii dumneavoastră din alte specialități medicale spre binele pacientului?
Colaborarea cu Academia Europeană de Dermatovenerologie (EADV) este una remarcabilă.
În ceea ce privește colegii din țară, pot spune că avem colaborari cu Societatea Română de Pneumologie, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) cărora le mulțumim pe această cale.
Aș dori să menționez că am început o colaborare și cu SRPed pentru educarea populației încă din perioada copilariei.
Deasemeni, desfășurăm împreună cu SRCE cursuri comune de injectări și alte proceduri pe care le pot executa doar medicii.
Deorece psoriazisul este o patologie la granița dintre specialități, abordăm pacientul împreună cu medicii reumatologi, deci în parteneriat Societatea Română de Reumatologie.
Există deschidere din partea SRD și invităm societățile medicale din România să ni se alăture pentru a face totul în interesul pacienților noștri.

Toate campaniile SRD au demonstrat că rolul medicinei de prevenție este unul fundamental pentru integritatea sănătății fiecăruia dintre noi. Cât depinde de medici și cât de sistemul medical o reușită la acest capitol important?
Prevenția este un alt obiectiv important al SRD, și aș menționa că medicii au înțeles acest lucru și încearcă din ce în ce mai mult o abordare a pacientului nu doar personalizată, ci și predictivă, astfel încât să rezolve problemele medicale fără a le agrava alte afecțiuni.
Deasemeni, desfășurăm programele de sceening (deja cunoscute) pentru depistarea cancerelor cutanate.
În ceea ce privește relațiile cu autoritățile, pot spune că avem toată înțelegerea, susținerea și o colaborare excepțională în acest sens. Dovadă stau terapiile inovatoare care sunt puse la dispoziția noastră pentru tratarea pacienților.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.