„Programele de prevenție au fost întotdeauna o prioritate pentru Societatea Româna de Pneumologie“

Author

Publicat la data de 19-06-2023
Categoria: Pneumologie

Interviu realizat cu Prof. Dr. Roxana Maria Nemeș, medic primar pneumolog, medic specialist pediatru, Doctor în Științe Medicale, Șef Laborator Explorări Funcționale Respiratorii Speciale la Institutul de Pneumologie ,,Marius Nasta”, Președinte al SRP

În perioada 11-13 mai se desfășoară editia a IV-a a Conferinței „Excelența și exigența în astm”, a cărei președinte sunteți. Vă rugăm să ne informați cu ce noutăți tematice ne întâmpină acest important eveniment?
Diagnosticul acurat de astm rămâne o provocare continuă fiind un diag-
nostic de mare finețe și de mare responsabilitate. Conferința “Excelența și exigența în astm” este o conferință cu o abordare multidisciplinară a astmului. Este adresată atât medicilor pneumologi, internişti sau de familie, cât și altor specialități conexe. Tematica este variată și evidențiază patologia astmului din mai multe puncte de vedere: astmul și obezitatea, astm – SASO, mai mult decât o asociere, astmul neutrofilic, astmul bronşic şi sarcina. Se va discuta despre modul de comunicare cu familia copilului cu patologie respiratorie și rolul familiei în îngrijirea acestui tip de pacienți, despre schimbările climatice și influența lor în astm. Alte subiecte de interes vor fi: provocările astmului în timpul sarcinii – riscuri, tratament şi preventie, astmul bronșic și fumatul, și multe alte abordări interesante.

Pacientul cu astm sever are nevoie de tratament ani întregi. De multe ori renunță sau întrerupe tratamentul. Cum putem îmbunătăți complianța la tratament a pacientului?
Astmul rămâne o provocare pentru pacienți și medici, chiar dacă există tratamente care permit o viață normală. Succesul tratamentului pentru astm depinde în mare măsură de pacienți și de disciplina lor de a-și lua medicamentele prescrise. Cu toate acestea, astmul și BPOC au una dintre cele mai scăzute rate de aderență la tratament, doar 33% dintre pacienți urmează întocmai ce le-au prescris medicii. Mai mult, în România, aderența la tratamentele inhalatorii este de 68%.
Cred că totul pleacă de la punctul zero, momentul în care pacienții acceptă diagnosticul, în acest tandem cu medicul care îl îngrijeste. Există foarte multă negare atunci când se pune diagnosticul. Lipsa aceasta de complianță la terapie în formele ușoare de astm este o realitate a zilelor noastre care poate fi îmbunătățită. Este o luptă reală, omenească și cu foarte multă noblețe, care trebuie dusă împreună cu pacientul respectiv în înțelegerea acestei afecțiuni.
Îmbunătățirea accesului pacientului român către terapii de ultimă generație, așa cum sunt spre exemplu terapiile biologice, către investigații complexe de evaluare funcțională respiratorie prin creșterea numărului de centre la nivel național care pot accesa aceste investigații, conștientizarea importanței diagnosticării la timp a astmului, dar și monitorizarea corectă a acestor pacienți, poate crește complianța la tratament, ținând cont că terapia golden standard în astm este reprezentată de administrarea pe calea inhalatorie a corticosteroizilor inhalatori, evitând supraîncărcarea schemei de tratament și respectând încadrarea corespunzătoare a terapiei în clasa corectă de tratament conform ghidului GINA, disponibil pentru copii și adulți.

Pentru Societatea Româna de Pneumologie, programele de prevenție au fost întotdeauna o prioritate. Ce proiecte aveți în desfășurare?
Societatea Română de Pneumologie a inițiat Registrul de Pacienți pentru Astm și Astm Sever, pentru buna monitorizare și șansa acestor pacienți care sunt diagnosticați și inițiați în tratament, de a avea acces facil nu numai la terapie, dar și la datele consolidate și identificarea nevoilor legate de practica medicală curentă pe care acești pacienți le au. Deasemeni, un important proiect susținut de către Societatea Română de Pneumologie este Casa Pneumologilor disponibil pe site www.casapneumologilor.ro. Platforma conține materiale educative ce vin în sprijinul pacientului, dar și Harta pneumologilor români și aplicația Navigator. Toate informațiile de aici sunt validate de specialişti recunoscuţi în patologiile respiratorii. Mai exact, cu doar un click pe hartă, pacienții pot găsi medicul potrivit chiar în orașul lor sau în cea mai apropiată localitate. De asemenea, se pot programa la o consultație la un medic înscris în platformă la numărul de telefon: 021.9904, în zilele lucrătoare, în intervalul orar 09.00-17.30. Programările se vor putea face atât în centrele de stat, cât şi în cele private. În funcţie de relaţia contractuală pe care o are instituția în care lucrează medicul solicitat cu Casa de Asigurări de Sănătate, consultaţia poate fi gratuită (în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie) sau contracost (dacă instituţia unde lucrează medicul pneumolog nu se află în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate). Toate aceste detalii vor fi comunicate pacientului de către operator.
Sunt peste 1.000.000 de oameni care trăiesc cu boli respiratorii cronice în România care au posibilitatea să se programeze la un medic pneumolog, cel mai aproape de locul în care domnia lor locuiesc, si peste 400 medici pneumologi din întreaga țară, înscriși în această hartă a pneumologilor.
Ziua Mondială de Luptă împotriva Astmului este marcată în întreaga lume în prima zi de marți a lunii mai, în scopul conștientizării și educației în legătură cu astmul bronșic. Tema din acest an este „Îngrijire pentru TOȚI pacienții cu astm”. Inițiativa Globală pentru Astm – GINA, propune comunității medicale, pacienților și industriei de sănătate să se unească într-o misiune comună – îmbunătățirea îngrijirii pacienților cu astm și asigurarea unui tratament adecvat pentru fiecare pacient.
Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Astmului, Societatea Română de Pneumologie a oferit spirometrii gratuite, timp de trei zile, în centrul comercial Sun Plaza din București. Spirometriile gratuite s-au efectuat în zilele de vineri, 5 mai – 16:00 – 22:00, sâmbătă, 6 mai – 10:00 – 22:00, duminică, 7 mai – 10:00 – 22:00.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.