Recuperarea vizuală completă a pacientului – un deziderat pentru orice oftalmolog

Authors

Publicat la data de 24-03-2023
Categoria: Oftalmologie

În clinica noastră adresabilitatea este în principal pentru scăderea acuității vizuale. După o atentă evaluare a situației oftalmologice a pacientului, prin investigații complexe, stabilim diagnosticul și propunem modalitatea optimă de recuperare a maximului de acuitate vizuală posibilă cu cea mai bună calitate a vederii.

Putem recomanda corecție aeriană (ochelari) cu diferite variante în funcție de dorința, adaptabilitatea și particularitățile anatomice ale fiecărui pacient. Uneori, varianta lentilelor de contact este varianta optimă (și singura eficentă, în afara operației, în caz de anizometropie).
De departe, patologia cea mai frecventă este cea legată de structura și funcția cristalinului. Astfel, cataracta este cea mai frecventă cauză de scădere a acuității vizuale, în special la pacienții de peste 55-60 de ani. După diagnosticarea afecțiunii oferim explicații ample asupra posibilităților de recuperare a vederii în urma operației de cataractă prin facoemulsificare și implant de cristalin artificial. Aici se naște mereu problema alegerii tipului de implant. În cazul pacienților fără patologie importantă retiniană propunem implant EDOF. În acest moment considerăm că astfel putem oferi o plajă bună de vedere clară cu minimum de disfotopsii. Atunci când este cazul optăm pentru EDOF toric pentru a reduce și mai mult necesitatea corecției aeriene postoperatorii. Suntem de părere că nu contează vârsta, sexul sau ocupația pacientului în alegerea acestui tip de implant. Chiar și pacienții foarte vârstnici, chiar imobilizați, au un mare beneficiu în cazul independenței față de ochelari.

Și totuși…totul merge foarte bine, acuitatea vizuală este 100%, dar pacientul nu obține o calitate maximă a vederii pentru că lăcrimează, are senzație de pleoape grele și oarecare limitare a câmpului vizual… De cele mai multe ori constatăm prezența unui blefarochalazis. Uneori nu este extrem de important, alteori este foarte evident. Ce facem? Am decis să rezolvăm frecvent și această problemă! Rezultatele au fost spectaculos de bune. Pe lângă rezultatul estetic îmbunătățit, calitatea vederii a fost net ameliorată, câmpul vizual lărgit și chiar fenomenele iritative corneo-conjunctivale s-au redus semnificativ.
Cu ajutorul blefaroplastiei se poate remodela și grăsimea de la nivel orbital, nu doar să excizăm surplusul de piele, ci să și remodelăm grăsimea care cu timpul poate să hernieze în spațiul preseptal.
Blefaroplastia este recomandată în general la vârste mai înaintate, deși în ultima vreme este frecvent solicitată și la vârste de sub 50 de ani, fiind o intervenție nu doar estetică, ci și funcțională, deoarece excesul de piele poate să ducă la probleme funcționale anterior menționate.
Practic, datorită excesului de piele și de grăsime care herniază la nivelul palpebral, pacientul poate avea senzația de ochi obosiți, ochi îmbătrâniți, poate duce la un efort mare la citit, privit la televizor sau calculator, după o zi grea.
Blefaroplastia se efectuează cu anestezie locală. După efectuarea anesteziei, la nivelul pleoapei superioare, se excizează excesul de piele, conform desenului. Preoperator se face un calcul și un desen, pentru a planifica exact cât excizăm pentru un rezultat bun atât funcțional cât și estetic.
După ce am excizat excesul de piele, corectăm celelalte probleme, dacă este cazul, în afară de acest surplus tegumentar, se remodelează grăsimea pentru a da aspectul de pleoapă plină, rejuvenată, după care se efectuează hemostază pentru a evita orice sângerare postoperatorie. Se suturează la piele cu un singur fir, care se suprimă la 14 zile și se pun niște pansamente fine, de culoarea pielii, care au de asemenea și rol de susținere și cicatrizare.
Am constatat astfel că recuperarea acuității vizuale maxime nu este singura în măsură să ofere pacientului satisfacția unei calități optime a vederii.
De aceea ne preocupăm să abordăm holistic rezolvarea problemelor pacienților noștri, atât din punct de vedere a transparenței mediilor optice ale ochiului, cât și al staticii și esteticii palpebrale.

Strada General Barbu Vlădoianu, nr. 2-4, Sector 1, București
Telefon fix: 021.222.02.75/55/33
Telefon mobil: 0772.296.941; 0772.270.987
Site: www.neuroptics.ro

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.