„Remodelarea” în radioterapia unor tumori mamare local avansate

Authors

Publicat la data de 27-10-2023
Categoria: Oncologie Medicala

Abstract. Progresele realizate în aplicarea radiațiilor au făcut posibile noi abordări pentru cancerul local avansat. Procesul de „remodelare” este acum o realitate, iar vindecarea locală a tumorii local avansate doar prin radioterapie cu doze mari este acum posibilă. Pe baza tehnicilor moderne de iradiere, cum ar fi IMRT de tip VMAT, Rapid Arc sau Tomoterapie, distribuția dozei conform cu forma volumului tumoral și aplicarea de doze totale mari a făcut posibil procesul de „remodelare” la nivelul țesuturilor moi. Vă prezentăm din propria noastră experiență rezultatul radioterapiei a două tumori mamare local avansate pentru care a fost obținut clinic un control tumoral. Acest lucru a fost posibil datorită aplicării de doze curative de 70 – 72 Gy. În aceste cazuri a fost obținut un control tumoral cu refacerea structurilor invadate. Acest proces de refacere este definit ca „REMODELING“. Etapele vindecării și efectele radioterapiei la nivelul țesutului tumoral și peritumoral (tumor microenvironment – TME) sunt descrise.

Tratamentul pacienților cu cancer mamar local avansat este un subiect mult dezbătut în ultimele decenii. La sfârșitul ultimului deceniu, tratamentul complex a inclus intervenții chirurgicale radicale, ca amputarea sânului, chirurgia plastică reparatorie, chimioterapia și radioterapia. Toate aceste intervenții erau însoțite și de efecte secundare accentuate. Noi concepte au putut fi dezvoltate datorită progreselor în metodele de diagnostic, în caracterizarea tumorii și în progresul aplicării tratamentului (chirurgical conservativ sau radioterapie cu doze mari) pentru cancerul mamar local avansat.
Vă prezentăm aici evolutia clinică a două cancere mamare local avansate și explicităm procesul de “vindecare” în aceste cazuri, definit ca “remodeling” până la refacerea membranei bazale.

Procesul de vindecare și de reparare a țesuturilor afectate tumoral
Complexitatea „vindecării” după intervenția chirurgicală și procesul de reparare a țesuturilor după radioterapie cu reprezentarea celor 4 faze ale vindecării (hemostază, fază inflamatorie, faza proliferativă și faza de remodeling) care se suprapun parțial este prezentată în figura de mai jos.
Etapele procesului de vindecare după intervenția chirurgicală și radioterapie cu suprapunerea lor parțială (pe scara timpului): hemostază, fază inflamatorie, proliferarea și remodelarea țesuturilor cu acumularea de colagen în fază terminală. (Maynard J. Cum se vindecă rănile: cele patru faze principale ale vindecării rănilor. Shield Health Care 2015).

Aspecte clinice ale procesului de „REMODELARE“ prin exemplificarea pacientelor noastre
Aceste cazuri demonstrează capacitatea de „remodelare” care există la nivelul țesutului sănătos peritumoral atunci când tumora primară este iradiată cu o doza totală mare și cu o fracționare ce permite controlul tumoral și nu produce efecte secundare la nivelul organelor și structurilor cu risc crescut la doza aplicată. În acest caz, acțiunea de vindecare a fost inițiată și completată de activitatea macrofagilor și stimularea fibroblaștilor prezenți la acest nivel cu rol și în limitarea efectelor secundare. Acțiunea fibroblaștilor a contribuit la procesul de remodelare cu un rezultat final favorabil. Astfel, a fost posibilă „remodelarea” la acest nivel a tuturor structurilor implicate inițial în procesul tumoral. Efectele secundare acute la nivelul pielii au fost reduse.
În procesul de vindecare, rolul macrofagelor este de îndepărtare a celulelor tumorale deteriorate prin lezarea bi-catenară la nivelul ADN-ului tumoral. În aceste cazuri, a fost sesizat un proces de fibroză limitat la nivelul patului tumoral. Reacțiile postradice s-au vindecat complet.
Planul de iradiere a pacientei din cazul nr. 2 a fost efectuat la secția de fizică medicală din Centrul de Radioterapie Amethyst din Otopeni.

Cazurile noastre:
1. Tumoră mamară la o pacientă în vârstă de 82 de ani (iradiere efectuată în anul 1997)
Evoluția din timpul radioterapiei externe. Înainte de inițierea radioterapiei externe (stânga), cu planul de iradiere aplicat (în mijloc – cu roșu Volumul Țintă iradiat) și după finalizarea radioterapiei. Aplicați au fost 72 Gy.

 

Cazurile noastre:
2. Tumoră mamară la o pacientă în vârstă de 87 de ani
Planul de iradiere a fost executat după efectuarea unei examinări CT și delimitarea volumelor țintă și optimizarea planului de iradiere, cu aplicarea dozei dorite la nivelul tumorii mamare local avansate cu implicarea tuturor țesuturilor până la rebordul costal.

În concluzie: Progresul în radioterapie este rezultatul îmbunătățirii metodelor imagistice (CT, RMN, PET / CT) și a metodelor realizate în calculul planului de iradiere și de aplicare a iradierii. Tehnicile moderne de radioterapie sunt toate bazate pe intensitatea modulată a fascicolelor (IMRT), ca de exemplu: VMAT (volume modulated arc therapay), Rapid Arc și Tomoterapie. La AMETHYST RADIOTHERAPY CENTER, standardul nostru este administrarea dozei optime la nivelul bolii microscopice (CTV) și macroscopice (GTV) și administrarea unei doze limitate la nivelul organelor cu risc crescut la iradiere, cum a fost în cazul unui cancer mamar local avansat,. Controlul local al tumorii cu efecte secundare acute și tardive reduse fac acum posibilă îmbunătățirea calității vieții acestor pacienți care sigur în alte clinici nu sunt iradiați cu doze locale curative.

Pentru centrul Amethyst Cluj, anul 2023 a venit cu noi schimbări, menite să îmbunătățească calitatea tratamentelor oferite pacienților cu un diagnostic oncologic. Astfel că, de la instalarea unor noi aparate mai moderne, până la mărirea echipei medicale, prin angajarea unor noi membrii, clinica Amethyst Cluj a continuat să pună pacientul pe primul loc și să se dezvolte, pentru a oferi cele mai bune tratamente din România.

Despre clinicile Amethyst
Rețeaua Amethyst România face parte din lanțul european Amethyst, fiind cea mai mare rețea de centre care oferă radioterapie și tratamente oncologice din Europa. Povestea a început cu deschiderea centrului Amethyst Otopeni în anul 2012, urmând apoi deschiderea clinicii din Cluj, în anul 2014. Amethyst a fost printre primele centre care au pus bazele radioterapiei moderne în România, oferind servicii și tratamente care, până în acel moment, reprezentau un standard în Europa de Vest, însă care nu erau disponibile la noi în țară.
Din acel moment, centrele au cunoscut o dezvoltare continuă, îmbunătățind constant calitatea tratamentelor oferite. Acest lucru s-a realizat, în primul rând, prin aparatură. În radioterapie, precizia și poziționarea corectă a pacientului este o condiție esențială în succesul tratamentului, iar pentru asta, centrul Amethyst Cluj dispune de sisteme de poziționare moderne, cu ajutorul cărora reușim să administrăm un tratament țintit și precis pacienților. Mai mult decât atât, în cadrul clinicii Amethyst Cluj există două acceleratoare liniare identice, care oferă continuitate tratamentului, lucru extrem de important pentru pacienții care trebuie să se prezinte la tratament zilnic.
Pe lângă radioterapia clasică, cu ajutorul instalației de tratament MicroSelectron Digital Afterloader cu 18 canale și sursă radioactivă HDR Iridium 192, produs de Nucletron Nederland, sunt oferite servicii de radioterapie internă în cadrul laboratorului de brahiterapie.
Printre cele mai noi și moderne tehnici de tratament utilizate, se regăsește radioterapia stereotactică, care reprezintă un standard de tratament în anumite tipuri de cancer, dar și tehnica Deep Inspiration Breath Hold. Cea din urmă este cea mai performantă tehnologie care previne toxicitatea inimii pentru pacientele cu cancer la sânul stâng, dar și pentru pacienții cu tumori pulmonare.
Anul acesta, pe lângă instalarea unui nou aparat de Computer Tomograf mai performant decât cel precedent, Clinica Amethyst Cluj vine cu un nou serviciu decontat, disponibil pentru toți pacienții clinicii și nu numai: imagistică medicală de tip RMN, cu ajutorul aparatului de ultimă generație Magnetom Sola RT Pro Edition Siemens Healthineers, fiind primul RMN dedicat simulării pentru radioterapie din România.
Clinica Amethyst Cluj oferă, de asemenea și tratamente de oncologie medicală, astfel că și medicii din cadrul acestui departament fac parte din comisia multidisciplinară. În cadrul acestor întâlniri zilnice, se stabilește schema de tratament personalizată în funcție de nevoile fiecărui pacient.
Totodată, pacienții, beneficiază atât de consiliere psihologică, cât și nutrițională, astfel tratamentul oncologic efectuat în Clinica Amethyst, este unul complex și oferă pacientului tot ceea ce are nevoie pentru a înfrunta un asemenea diagnostic.

Echipa Amethyst
Dezvoltarea brandului Amethyst nu a însemnat niciodată doar aparatură de ultimă generație, întotdeauna au existat cel puțin două componente, echipa și aparatura.
Din dorința ca pacienții să primească tratamentul necesar la momentul potrivit, în cadrul echipei Amethyst Cluj s-au alăturat doi colegi noi, doamna doctor Palyi Kiss Emoke – medic specialist oncologie medicală, cât și domnul doctor Claudiu Hopîrtean, medic primar radioterapie, specializat în radioterapia stereotactică.

Planuri de viitor
Misiunea Amethyst este de a trata pacienții oncologici la standarde europene cât mai aproape de casă. Așadar, recent au fost deschise centrele din județele Timiș și Alba, iar în anul 2024 se vor mai deschide încă două centre Amethyst, în țară.

Date de contact:
021.9368; office.cluj@amethyst-radiotherapy.com
Strada Răzoare, 486G, Florești, Jud. Cluj

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.