Rolul și eficacitatea terapiei suportive nutriționale în radioterapia pacienților cu carcinoame ale sferei ORL

Author

Publicat la data de 26-03-2025
Categoria: Medicina de Familie

1. Șef lucrări Dr. Crișan Anda-Elena – UMF Craiova, medic primar Radioterapie SCJU Craiova
2. Șef lucrări Dr. Drăcea Sanda Amelia – UMF Craiova, medic specialist Radioterapie SCJU Craiova
3. Dr. Rusu Oana – student doctorand Școala Doctorală a UMF, Craiova, medic rezident Radioterapie SCJU Craiova
4. Fiz. Bălan Răzvan Marian – student doctorand Școala Doctorală a UMF din Craiova, fizician medical Radioterapie SCJU Craiova
5. Slodoneanu Silvia Loredana – asistent medical coordonator laborator Radioterapie SCJU Craiova

Malnutriția și pierderea masei musculare sunt trăsături frecvent întâlnite la pacienții cu neoplazii (cancere colorectale, cancere ale sferei ORL, cancer bronhopulmonar) și sunt elemente care influențează negativ răspunsul la chimio și radioterapie și implicit au impact negativ asupra calității vieții și asupra ratei de supraviețuire.

De asemenea, studiile nutriționale intervenționale au decelat că pacienții oncologici consumă cu aproximativ 800 kcal/zi mai puțin decât aportul zilnic recomandat. Studiile din literatura de specialitate au arătat că 10-20% din decesele pacienților cu boli neoplazice sunt datorate malnutriției și nu evoluției bolii oncologice, astfel încât evitarea malnutriției devine imperios necesară pentru a crește nu doar supraviețuirea pacienților, ci și calitatea vieții.
Se impune elaborarea de strategii de management terapeutic al pacienților malnutriți, astfel încât să le fie asigurat un aport optim de nutrienți, păstrând în același timp și plăcerea actului alimentar în viață [1,2].
Am considerat util să abordăm problematica terapiei nutriționale în cazul carcinoamelor sferei ORL, unde locul și rolul radioterapiei sunt primordiale, însă posibilitatea de sterilizare loco-regională a tumorii și a diseminărilor ganglionare locoregionale depinde de factori legați de doza de radioterapie, fracționarea dozei și calitatea planului de iradiere.
Însă, având în vedere că toxicitatea secundară a radioterapiei în carcinoamele sferei ORL este reprezentată cu predilecție de disfagie, manifestată printr-o alimentare dificilă, cu scopul finalizării tratamentului la această categorie de pacienți malnutriți, terapia nutrițională rămâne un element de bază în cadrul tratamentului multidisciplinar al vieții [3,4].
Tratamentul nutrițional bazat pe suplimente nutritive are impact pozitiv asupra statusului nutrițional al pacienților subponderali sau cu malnutriție și implicit asupra răspunsului terapeutic și în consecință asupra prognosticului pacienților, dovedind importanța elaborării de protocoale de îngrijire nutrițională a pacienților cu cancere ale sferei ORL.
Scopul pentru care ne preocupă în cancerele sferei ORL elaborarea de protocoale de îngrijire nutrițională este îmbunătățirea eficacității tratamentului în sensul posibilității finalizării terapiei iradiante la pacienții malnutriți sau subponderali și implicit îmbunătățirea prognosticului pacienților, întrucât radioterapia este modalitatea terapeutică care asigură creșterea controlului locoregional al bolii.
În cursul radioterapiei, pacientul poate dezvolta o serie de simptome care pot, de altfel, să îngreuneze și să limiteze alimentația corectă a acestuia.
Ca atare, menținerea unei alimentații adecvate este imperativă în cursul terapiei oncologice, întrucât poate reduce intensitatea efectelor secundare și ajută la optimizarea calității vieții și creșterea eficacității tratamentului cu impact pozitiv în prognosticul pacienților oncologici în termenii ratei de supraviețuire [5-8].
Nestle România, parte a grupului raportat Nestlé – cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume – a avut ca obiectiv prin divizia Nestlé Health Science dezvoltarea unor soluții nutriționale personalizate pe baza unor activități susținute de cercetare și dezvoltare. Divizia Nestlé Health Science a fost fondată de oameni pasionați de puterea nutriției. În portofoliul Nestlé Health Science sunt incluse 6 produse din categoria adult liquid Medical Nutrition.
1. Resource 2.0 + fibre coffee – Aromă Cafea este un aliment recomandat pentru regimul dietetic al malnutriției și/sau al riscului de malnutriție asociat cu anumite afecțiuni, oferind o dietă polimerică echilibrată și completă din punct de vedere nutrițional, hipercalorică și cu fibre, cu un conținut de proteine de 9 g/100 ml, de grăsimi de 8,7 g/100 ml, și de lactoză < 1,0 g/100 ml, cu un aport energetic de 200 kcal/100 ml și cu gust de cafea.
2. Resource 2.0 Aromă Ananas – Mango este un aliment recomandat pentru regimul dietetic al malnutriției și/sau al riscului de malnutriție asociat cu anumite afecțiuni, oferind o dietă polimerică echilibrată și completă din punct de vedere nutrițional, hipercalorică, cu conținut de proteine de 9 g/100 ml, de grăsimi de 8,7 g/100 ml, de lactoză < 0,5 g/100 ml, cu un aport energetic de 200 kcal/100 ml și un gust de ananas și mango.
3. Resource 2.0 Vanilla – Aromă Vanilie este un aliment recomandat pentru regimul dietetic al malnutriției și/sau al riscului de malnutriție asociat cu anumite afecțiuni, oferind o dietă polimerică echilibrată și completă din punct de vedere nutrițional, hipercalorică cu un conținut de proteine de 9 g/100 ml, de grăsimi de 8,7 g/100 ml, de lactoză < 0,5 g/100 ml, cu un aport energetic de 200 kcal/100 ml și cu gust de vanilie.
4. Resource 2.0 Aromă Caise este un aliment recomandat pentru regimul dietetic al malnutriției și/sau al riscului de malnutriție asociat cu anumite afecțiuni, oferind o dietă polimerică echilibrată și completă din punct de vedere nutrițional, hipercalorică cu un conținut de protein de 9 g/100 ml), de grăsimi 8,7 g/100 ml, de lactoză < 0,5 g/100 ml. cu un aport energetic de 200 kcal/100 ml și cu gust de caise.
5. Resource Protein Aromă Cacao este un aliment recomandat pentru regimul dietetic al malnutriției și/sau al riscului de malnutriție asociat cu anumite afecțiuni și necesar crescut de proteine, oferind o dietă polimerică echilibrată și completă din punct de vedere nutrițional, hiperproteicăcu un conținut de proteine de 9,4 g/100 ml, cu conținut adecvat de grăsimi 3,4 g/100 ml și de lactoză < 0,5 g/100 ml, cu un aport energetic de 125 kcal/100 ml și cu gust de cacao.
6. Resource Protein Aromă Căpșune este un aliment recomandat pentru regimul dietetic al malnutriției și/sau al riscului de malnutriție asociat cu anumite afecțiuni și necesar crescut de proteine, oferind o dietă polimerică echilibrată și completă din punct de vedere nutrițional, hiperproteică cu un conținut de protein de 9,4 g/100 ml, cu conținut adecvat de grăsimi 3,5 g/100 ml și de lactoză < 0,5 g/100 ml, cu un aport energetic de 125 kcal/100 ml și cu gust de căpșune.
Toate preparatele sunt alimente recomandate pentru regimul dietetic al malnutriției și/sau al riscului de malnutriție asociat cu anumite afecțiuni, în forma lichida, furnizate în recipienți din plastic de 200 ml, cu administrare facilă, pe cale orala sau pe sonda, putând fi folosite ca unică sursă de nutriție sau pentru completarea dietei. Se recomanda a se servi rece. Nu se administreaza parenteral.
Terapia oncologică convențională se bazează pe dovezi științifice și studii clinice și include chirurgia, radioterapia, chimioterapia, hormonoterapia, terapia țintită molecular și imunoterapia. Terapiile complementare includ tratamente utilizate împreună cu tratamentele medicale standard ca și terapii ajutătoare. Terapiile alternative sunt terapiile care substituie tratamentul standard. Terapia integrativă combină terapiile alternative și complementare cu tratamentul medical standard.
Concluzionând, terapia standard în carcinoamele sferei ORL este radioterapia. Este imperios necesar susținerea terapiei standard iradiante prin terapii complementare simptomatice și de susținere. Rolul terapiilor complementare este de a preveni malnutriția și de a asigura calitatea vieții pacienților.
Produsele Nestlé din categoria adult liquid Medical Nutrition sunt alimente recomandate pentru regimul dietetic al malnutriției și/sau al riscului de malnutriție asociat cu anumite afecțiuni, reprezentând o dietă hipercalorică/hiperproteică, și care poate fi administrată pe toată durata radioterapiei la pacienții care dezvoltă toxicități secundare, care fac dificilă sau imposibilă alimentarea, precum și la pacienții subponderali sau cu malnutriție.

Bibliografie
1. Moşoiu D. Protocoale clinice pentru îngrijiri paliative. Ediţia a II-a. Ed. Haco, Braşov, 2013 Carelle N et al
2. Bogdan C. Elemente de îngrijiri paliative, oncologice şi non-oncologice. Bucureşti: Ed.Universitară;2006
3. Changing patient perceptions of the side effects of cancer chemotherapy. Cancer. 2002;95(1):155-63.
4. Carelle N et al. Changing patient perceptions of the side effects of cancer chemotherapy. Cancer. 2002;95(1):155-63.
5. Watson M et al. Oxford Handbook of Palliative Care. 2nd edition. Oxford University Press, 2010
6. Barrz , M>M.,’ Well/ being and Life Satisfaction as components of Quality of Lifein Mental Disorders’ in A/ pg . 31 – 42
7. Dans M, Smith T, Black A, Baker JN et al. NCCN Guidelines Insights Palliative Care, Version 2.2017, Featured Updates to the NCCN Guideliness. JNCCN. 2017;15(8):989-997.
8. Radbruch L, Payne S. White paper on standards and norms for hospice and palliative care in Europe: part 1. European Journal of Palliative Care,2009 vol 16, no. 6.;278-289.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.