„S-a dovedit că diabetul și obezitatea sunt, probabil, cele mai mari probleme de sănătate publică în lume”

Authors

Publicat la data de 15-03-2024

Interviu cu Prof. Univ. Dr. Cristian Serafinceanu,

Stimate domnule profesor, ediția din anul acesta a INTERDIAB este o ediție aniversară, 10 ani de la prima ediție. Vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre această ediție și despre evoluția evenimentului de-a lungul acestor ani precum și perspectivele de viitor.
INTERDIAB este in primul rând o manifestare științifică, de prestigiu, prin nivelul ridicat al prezentărilor, conferințelor și dezbaterilor pe care le include INTERDIAB. Manifestarea este adresată medicilor de medicină internă, specialiști și rezidenți și în general tuturor celor interesați de diabetul zaharat – aici sunt incluși și medicii chirurgi (cei care se ocupă cu chirurgia piciorul diabetic). Am avut acum câțiva ani o manifestare dedicată chirurgiei pacientului diabetic. În general, ne adresăm medicilor de medicină internă, în principal diabetologi, dar și endocrinologi, neurologi, nefrologi, cardiologi și tuturor celor interesați în general. Acesta este și motivul pentru care sunt invitați să participe medicii din specialitățile menționate și avem sesiuni dedicate acestor specialități, nefrologie, cardiologie, endocrinologie.
Anul acesta avem invitați de mare prestigiu din țară și din străinătate – este președintele IDF Europa, profesorul Akhtar Hussain din Norvegia, profesorul Francesco Cosentino din Suedia (institutul Karolinska), profesorul Peter Toth din SUA, specialist în lipidologie, profesorul Antonio Ceriello care este deja un mare prieten al nostru care vine în fiecare an și care este specialist în diabetul de tip 2, colegi din țară – profesori, conferențiari. Deja putem spune că avem în România o expertiză de nivel înalt, în domeniul diabetului zaharat. În afară de diabet, sunt teme de discuție în special în ceea ce privește nutriția clinică. De asemenea avem o conerință legată de tulburările de comportament alimentar – aceasta este o zonă interdisciplinară între psihiatrie și nutriție. O altă temă importantă de dezbatere la INTERDIAB este obezitatea care, probabil, în acest moment este cea mai importantă problemă de sănătate publică în lume. Rămâne în prim-plan această entitate nou definită – complexul cardio-reno-metabolic, interactiunea dintre diabetul zaharat sau dintre prediabet , boala cardiovasculară și boala cronică de rinichi. Avem un curs de 3 sesiuni, 6 ore, dedicat acestui complex – se numește Cursul CARE – adică cardio-renal.
În cei 10 ani in care, în fiecare an am organizat INTERDIAB, cred ca cel mai important lucru realizat, pe care de altfel mi-am propus să-l realizez în cadrul Asociației pentru Studii Reno-Metabolice și Nutriționale, a fost și este să conștientizăm, în primul rând lumea medicală, că diabetul zaharat este o problemă profund multidisciplinară, că are corelații strânse cu specialitățile din medicina internă – nefrologie, cardiologie, endocrinologie, am reușit să discutăm la aceeași masă problemele noastre comune, am realizat că avem aceleași preocupări și aceleași probleme.
O altă mare realizare este că am propus și am reușit într-o oarecare măsură să aducem în prim-plan nutriția clinică, o zonă a medicinei interne care a fost o zonă oarecum neglijată, pentru că singura specialitate care se ocupă de nutriție era specialitatea noastră, dar trebuie neapărat să știm că în toate specialitățile este extrem de importantă nutriția și medicina nutrițională care este oarecum diferită de medicina tradițională pe care am învățat-o la facultate, pentru că are instrumente de diagnostic și de intervenție care sunt foarte specifice. Am reușit impreună să conștientizăm colegii de importanța și de caracterul clinic al nitriției.
Aș vrea să extindem colaborarea noastră cu alte asociații și organizații non-guvernamentale care se ocupă cu problemele de nutriție. M-am gândit să ne apropiem de un nou format al Asociației pentru Sănătatea Adolescentului. Adolescenții au probleme foarte complicate legate de nutriție, există deja multe cazuri de obezitate, multe tulburări metabolice, care nu sunt diagnosticate si nici tratate. Este foarte necesar să facem screening la adolescenți, poate chiar și la copii, pentru obezitate, pentru diabet de tip 2, pentru boală cronică de rinichi, pentru tulburări de comportament alimentar și alte probleme legate de medicina metabolică si medicina nutrițională. Desigur, orice asociație sau organizație non-guvernamentală care are aceste preocupări – îi așteptăm să ne întâlnim.
În această problemă și în această specialitate, problemă enorm de importantă a medicinei metabolice, care cuprinde diabetul zaharat și obezitatea și este extrem de intricată cu alte probleme crocice, cum ar fi boala cronică de rinichi, boala cardiovasculară. În ultimii ani s-au făcut progrese uluitoare, au fost puse în practica clinică clase noi de medicamente incredibil de eficiente, pur și simplu s-a spart gheața. Până acum nu existau medicamente eficiente nici în obezitate, nici în boala cronică de rinichi. În prezent, deja avem cel puțin două clase de medicamente care au efecte senzaționale: sunt inhibitorii de SGLT2 și agoniștii receptorilor de GLP-1 care sunt deja în practică de câțiva ani. Vor fi aprobate și vor intra în practica clinică această clasă nouă a poli-agoniștilor sau agoniștilor multipli, care, din studiile clinice rezultă că au dat rezultate foarte bune.
România are o situație privilegiată față de alte țări din Europa si decât Statele Unite pentru că este una dintre puținele țări are această specialitate distinctă: diabet, nutriție, boli metabolice. În marea majoritate a țărilor europene și chiar în Statele Unite nu există această specialitate, de regulă este încorporată în endocrinologie. Aș putea spune că a fost o idee genială când s-a introdus la noi această specialitate, pentru că s-a dovedit că diabetul și obezitatea sunt, probabil, cele mai mari probleme de sănătate publică în lume și cresc în importanță.
Mulțumesc pentru timpul acordat, vă doresc succes în continuare !

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.