Sănătatea femeii – gender medicine

Author

Publicat la data de 08-04-2024
Categoria: Stiri

Pe 28 Martie 2024, a avut loc la Palatul Parlamentului, cea de a 4-a ediție a Conferinței Sănătatea femeii – gender medicine, unde s-au dezbătut subiecte cu un spectru larg de interes.

Prezentările tematice ale speaker-ilor participanți au adus în actualitate importanța şi necesitatea prevenției, a diagnosticării şi a tratamentelor precoce pentru diverse patologii.

Cancerul de sân este cea mai răspândită formă de cancer la femei, în fiecare an cancerul mamar ucide 465.000 femei în lume şi se estimează că 1 din 8 femei va fi diagnosticată de-a lungul vieții cu această boală.

În România sunt diagnosticate anual peste 12.800 paciente din care 40% sunt în stadiu avansat sau metastatic (Globocan), a relatat în prezentarea „Dincolo de statistici generale – speranța pentru pacientele cu cancer de sân avansat – rolul diagnosticului şi al terapiei țintite, Dr. Amedeia Niță.

O altă patologie foarte importantă a fost abordată în prezentarea „OSTEOPOROZA între mit şi realitate de la prevenție la management de excelență”, a Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană. S-a exemplificat faptul că, „Osteoporoza este o afecțiune comună şi cu toate acestea, de multe ori ea este nediagnosticată și netratată! Statisticile arată că la nivel mondial sunt 200 milioane de femei cu osteoporoză, mai puțin de 1 din 5 sunt diagnosticate cu osteoporoză şi mai puțin de 1 din 3 primesc tratament, chiar şi după o fractură.

În România se impune să avem politici de sănătate solide deoarece cifrele arată că, 1.071.000 (5,6% din populația totală) este numărul estimat de persoane cu osteoporoză în anul 2019”.

Tiroida de-a lungul vieții”, este titlul lucrării prezentate de Conf. Univ. Dr. Diana Păun, din care am reținut că, „Tiroida joacă un rol deosebit de important în fiecare etapă de dezvoltare a organismului, patologia tiroidiană este mai frecventă la femei iar perioadele sensibile din viața femeii (pubertate, sarcină, menopauză) se pot însoți de manifestări ale unei patologii tiroidiene care trebuie depistată și tratată”.

Diferențele de prevalență și severitate ale bolilor reumatismale autoimune între bărbați și femei rezultă din interacțiuni complexe și încă puțin înțelese între factorii genetici, hormonali și de mediu. Povara bolii este semnificativ mai ridicată în rândul femeilor diagnosticate cu boli reumatismale autoimune.

Diferențele de gen în bolile reumatismale imuno-inflamatorii cronice, generează în permanență căi noi de înțelegere patogenică cu implicații terapeutice, date ce pentru a fi puse în practica clinică necesită a fi validate prin studii viitoare”, a conchis Prof. Univ. Dr. Elena Rezuș, în prezentarea Diferențe de gen în bolile reumatismale autoimune – sunt femeile mai predispuse?

În concluzie, sănătatea femeii și nu numai, este foarte importantă și fiecare dintre noi ar trebui să avem în atenție starea de sănătate în ansamblul ei!

Femei sănătoase! Familii sănătoase! Comunități sănătoase!

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.