Screeningul keratoconusului în evaluarea preoperatorie a pacienților pentru chirurgia refractivă

Author

Publicat la data de 14-03-2024
Categoria: Oftalmologie

Keratoconusul este o boală bilaterală, dar adesea asimetrică a corneei, în care subțierea și deformarea progresivă a corneei duc la astigmatism neregulat și afectarea importantă a vederii.

Identificarea keratoconusului subclinic (KC) este o preocupare principală atunci când se efectuează screening-ul pacienților pentru chirurgie refractivă, deoarece efectuarea unei proceduri de remodelare corneană în scop refractiv cu laser pe KC nediagnosticat reprezintă principala cauză a ectaziei după chirurgia refractivă.
Diagnosticul clinic al KC avansat este relativ ușor de determinat. Examinarea poate părea complet normală însă la pacienții cu boală precoce. Mai mult, mulți pacienți cu keratoconus precoce au o grosime centrală normală a corneei. Diferențierea între cornea normală și cea cu keratoconus subclinic se poate face utilizând imagistica corneană, de obicei topografie, tomografie sau ambele.
Noul sistem de diagnosticare și clasificare a keratoconusului ABCD utilizează 4 parametri: Parametrul „A”: Raza anterioară de curbură în zona de 3,0 mm centrată pe cea mai subțire zonă a corneei. Parametrul „B”: Raza de curbură posterioară în zona de 3,0 mm centrată pe locația cea mai subțire a corneei. Parametrul „C”: Pahimetria cea mai subțire măsurată în μm. Parametrul „D”: „Acuitatea vizuală la distanța obținută cu cea mai bună corecție”.

Utilizarea softului BAD (Belin Ambrosio Display)
Tomografia Pentacam Scheimpflug (Oculus, Wetzlar, Germania) utilizează softul de analiză Belin/Ambrósio Enhanced Ectasia Display (BAD), combinând atât datele de elevație anterioare și posterioare, cât și datele pahimetrice corneene. Fiecare parametru este indicat cu galben (suspect) când este ≥ 1,6 SD față de medie și devine roșu (anormal) la ≥ 2,6 SD față de medie. Valorile sub 1,6 SD sunt raportate în alb și sunt considerate în intervalul normal.
Profilul de grosime oferit de Pentacam și software-ul BAD poate detecta KC precoce cu o sensibilitate și specificitate de 98%.

Rolul hărții grosimii epiteliale corneene
Tomografia în coerență optică a segmentului anterior (AS-OCT) oferă date segmentare, având capacitatea de a caracteriza profilul grosimii epiteliale și stromale ale corneei, cu caracterizarea suprafețelor corneene frontale și posterioare. Evaluarea hărții epiteliului cornean poate să ofere indicii importante în detectarea stadiilor inițiale ale keratoconusului.
Epiteliul cornean normal nu are grosime omogenă așa cum se credea anterior, ci este mai gros inferior decât superior și mai gros nazal decât temporal, cu o grosime medie centrală de cca 54 μm. Această neuniformitate este datorată mecanicii pleoapelor și clipirii.

Epiteliul corneean este un strat foarte activ, având o rată completă de reînoire de aproximativ 5–7 zile. El are capacitatea de a-și modifica profilul de grosime pentru a compensa modificările curburii suprafeței stromale pentru a încerca să restabilească o suprafață optică netedă, simetrică. Epiteliul este mai gros peste zonele deprimate (de ex. cicatrici) și mai subțire peste zonele proeminente stromale (de ex. În keratoconus), deoarece încearcă să minimizeze modificările bruște ale grosimii stromale. Ca rezultat, suprafața corneeană anterioară poate apărea mai netedă pe topografie în comparație cu stroma anterioară subiacentă.
Astfel, evaluarea bazată doar pe topografie și pahimetria totală a corneei, fără a putea măsura grosimea epitelială și stromală și fără a putea evidenția aspectul fiecărui strat poate fi înșelătoare.
În stadii precoce ale keratoconusului, apare o subțiere a epiteliului deasupra apexului conului, înconjurat de o îngroșare concentrică, creând un aspect tipic de hartă epitelială cu aspect de „gogoașă”. Acest aspect de „dougnut shape” al grosimii epiteliale, împreună cu scorul BAD (Pentacam) care integrează datele legate de razele de curbură anterioare și posterioare, dar și pahimetria corneană sunt extrem de utile în identificarea stadiilor incipiente ale keratoconusului.
Evaluarea hărții epiteliale corneene a devenit un instrument adițional important în screeningul preoperator al pacienților candidați pentru chirurgia refractivă corneană cu laser.

Str. Zăgazului Nr. 21-25
Sector 1, Bucureşti
Tel. Programări: 0737.848.599
contact@clario.ro
www.clario.ro

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.