Therapeutic Use Exemption – An Important Document in Sports Medicine
What happens when an athlete needs treatment with a substance listed as prohibited? Obtaining a Therapeutic Use Exemption (TUE) is necessary and mandatory. Athletes are subject to doping control and must strictly adhere to regulations regarding the use of substances on the Prohibited List. The TUE process ensures that athletes who require prohibited substances for medical reasons can compete fairly, provided they follow the proper application and approval procedures.
Ce se întâmplă atunci când un sportiv trebuie să urmeze un tratament cu o substanță inclusă pe lista substanțelor interzise? Este necesară și obligatorie obținerea Scutirii de Uz Terapeutic (SUT).
Sportivii sunt supuși controlului doping și trebuie să respecte cu strictețe regulile privind consumul de substanțe aflate pe Lista Interzisă. Prezența unei substanțe interzise, a metaboliților acesteia sau a markerilor ei în proba biologică a unui sportiv poate duce la suspendarea acestuia din activitatea sportivă pentru o perioadă de la 2 până la 4 ani sau pe viață. Sportivii trebuie să se supună controlului doping indiferent de loc sau de oră, atunci când le este solicitat. Refuzul, neprezentarea fără justificare sau evitarea prelevării probelor reprezintă o încălcare a reglementărilor în vigoare și se sancționează ca atare.
Există o listă cu toate substanțele interzise pe care sportivii nu le pot folosi sau le pot folosi doar în anumite condiții. Această listă este revizuită anual și intră în vigoare la începutul fiecărui an. Lista poate fi accesată pe website-urile de specialitate: www.anad.gov.ro, www.wada.com. Lista Interzisă include mai multe secțiuni, existând substanțe interzise în competiție sau permanent. Perfuziile și injecțiile intravenoase au și ele un regim special de administrare.
Categoriile de sportivi care trebuie să obțină SUT când este nevoie: Orice sportiv care poate fi supus testării (controlului doping), sportivii incluși în loturile de testare, sportivii care participă la competiții naționale sau internaționale trebuie să obțină o SUT dacă este necesar să folosească o substanță sau metodă interzisă.
Cui ne adresăm pentru obținerea Scutirii de Uz Terapeutic: Sportivii de talie națională se adresează Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), iar sportivii de nivel internațional, federației internaționale relevante. Pentru competiții majore, cum sunt Jocurile Olimpice, sportivul trebuie să contacteze organizatorul evenimentului.
Pașii pentru obținerea SUT: se solicită anterior utilizării sau deținerii substanței, cu excepția cazului în care sportivul este îndreptățit să solicite o SUT retroactivă. Formularul SUT semnat de sportiv și medic, istoricul medical detaliat, rezultatele examinărilor de specialitate, investigații de laborator sau alte investigații relevante pentru a justifica solicitarea SUT sunt trimise cât mai rapid posibil către organizațiile responsabile cu acordarea SUT. Documentația este analizată de o comisie de medici de specialitate, iar dacă tratamentul este considerat necesar, sportivul este informat despre obținerea SUT.
SUT se acordă dacă:
- Starea de sănătate s-ar înrăutăți semnificativ dacă substanța și/sau metoda interzisă ar fi retrasă din tratamentul unei afecțiuni acute sau cronice.
- Substanța nu sporește performanța, ci doar readuce sportivul la starea normală de sănătate.
- Nu există un alt tratament alternativ rezonabil, permis care să poată fi folosit.
- Necesitatea de a folosi substanța sau metoda interzisă nu se datorează utilizării prealabile a acesteia fără a deține o SUT validă.
Există situații excepționale în care se poate cere o scutire de uz terapeutic retroactivă, de exemplu, când a fost necesar un tratament de urgență, nu a fost timp suficient sau au existat alte circumstanțe excepționale care au impiedicat depunerea solicitarii. În cazul sportivilor de nivel redus, neaflați sub jurisdicția unei federații sau organizații naționale anti-doping, care au fost testați, sunt indreptatiti sa solicite o SUT retroactivă.
Știați că:
- Toți sportivii care suferă de diabet zaharat și urmează tratament cu insulină necesită o scutire de uz terapeutic (SUT). Insulina este interzisă conform S4 din Lista Interzisă – Hormoni și modulatori metabolici (categorie care include substanțe interzise permanent).
- Sportivii care suferă de hipertensiune arterială și urmează tratament cu beta-blocante au nevoie de SUT dacă practică sporturi precum tir cu arcul, automobilism, schi, darts etc. Beta-blocantele sunt interzise conform P1 din Lista Interzisă – Beta-blocante.
- Glucocorticoizii au devenit, începând cu 2022, o categorie de substanțe interzise în competiție pe orice cale de administrare (injectabil, oral, rectal, etc). Utilizarea lor în afara competiției nu este interzisă. Este important să cunoașteți perioada de eliminare a glucocorticoizilor, aceasta fiind diferită în funcție de calea de administrare sau substanța administrată. De exemplu, atunci când se administrează acetonida de triamcinolonă intramuscular, substanța poate fi găsită în corpul sportivului până la 60 de zile.
- Tramadolul este un opioid utilizat pentru tratarea durerii moderate și severe. După 10 ani în programul de monitorizare WADA, tramadolul este inclus în categoria substanțelor interzise în competiție începând cu anul 2024.
Este important ca medicii din orice specialitate să știe că sportivii au un regim special în ceea ce privește tratamentul cu substanțe precum glucocorticoizii, diureticele, beta-blocantele, insulina sau alte medicamente uzuale folosite în diferite boli cronice sau acute. Se recomandă verificarea Listei Interzise înainte de a prescrie o substanță.