Sistemele de monitorizare glicemică continuă

Author

Publicat la data de 15-03-2024

Monitorizarea glicemiei este esențială pentru gestionarea eficientă a diabetului zaharat iar dacă ne referim la diabetul zaharat de tip 1 este necesară monitorizarea de 4-6 ori pe zi din cauza variabilității crescute a valorilor glicemice.

Monitorizarea zilnică a glicemiei a fost îmbunătățită semnificativ prin apariția tehnologiilor avansate cum sunt sistemele de monitorizare glicemică continuă (CGM). Sunt disponibile două tipuri de CGM-uri: CGM profesionale (datele pot fi descărcate și văzute numai de către medic) și CGM personale (date văzute în timp real de persoana care poartă dispozitivul).
Există CGM intermitente care constau dintr-un senzor care măsoară nivelurile de glucoză din lichidul interstițial în fiecare minut și stochează automat datele la fiecare 15 minute, fără a le transmite. Datele pot fi văzute atunci când persoana scanează senzorul cu un cititor sau un smartphone.
CGM-urile în timp real măsoară automat glicemia zi și noapte și le transmit la fiecare 1/5 minute către un receptor (cititor, smartphone, pompă de insulină). Acestea au sisteme de alarmă pentru niveluri de glucoză în afara intervalului și informează pacienții/îngrijitorii despre evenimente imediate/pe termen lung (hiperglicemie sau hipoglicemie). Cunoașterea glicemiei în timp real ajută pacientul să ia decizii zilnice informate cu privire la alimentație, activitatea fizică și dozele de insulină.
Un sistem CGM cuprinde un senzor, transmițător, receptor, software de aplicație și instrument de inserție. CGM evaluează nivelurile de glucoză din lichidul interstițial (ISF) din țesutul adipos subcutanat. Concentrațiile de glucoză măsurate în ISF sunt procesate prin diferiți algoritmi pentru a prezice nivelurile de glucoză din sânge.
Performanța CGMS este evaluată prin diferența relativă absolută medie (MARD). Un CGM de înaltă performanță are o valoare MARD < 10%.
Diferite companii comercializează dispozitive minim invazive de monitorizare continuă a glucozei (MID): GlySens Incorporated, Senseonics Holdings, Inc., Abbott Laboratories, Medtronic plc, F. Hoffmann-La Roche Ltd., Dexcom, Inc., A. Menarini Diagnostics, LifeScan IP Holdings LLC, Echo Therapeutics, Inc., Johnson &; Johnson, Terumo Corporation și B. Braun Melsungen AG. În tabel, sunt exemplificate cele mai recente și mai frecvent utilizate CGM în UE și SUA.
CGM nu trebuie expus la echipamente de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), dispozitive de diatermie sau alte dispozitive care generează câmpuri magnetice puternice (de exemplu, raze X, scanare CT sau alte tipuri de radiații). Expunerea la un câmp magnetic puternic nu a fost evaluată și poate provoca funcționarea defectuoasă a dispozitivului, poate duce la vătămări grave sau poate fi nesigură.
Glicemia măsurată poate fi influențată de numeroși factori legați de locul de inserție, regiunea abdominală fiind cea mai comună locație, urmată de braț. Măsurătorile din zona abdominală dreaptă tind să fie ușor diminuate față de cele din stânga. Valori anormale ale glicemiei nocturne au fost legate de pozițiile de dormit. Dimensiunea țesutului adipos subcutanat poate influența de asemenea precizia măsurării glicemiei și funcționarea optimă a senzorului. Inserția senzorului traumatizează zona aferentă, inducând reacții inflamatorii și creșterea fluxului sanguin. Enzimele proteolitice locale și speciile reactive de oxigen ar putea afecta negativ citirile senzorilor. În timpul vindecării, neoangiogeneza capilară poate furniza glucoză suplimentară la locul de inserție.
În comparație cu monitorizarea glicemică cu ajutorul glucometrului, utilizarea unui sistem de monitorizare continuă vine cu beneficii în sensul menținerii unui nivel de glicemie mai apropiat de valorile țintă, cu scăderea variabilității glicemice și a nivelurilor de HbA1c. De asemenea scade timpul petrecut în hipoglicemie și hiperglicemie severă și nu în ultimul rând reduce numărul de înțepături zilnice ale degetelor. Posibilitatea urmăririi în timp real a glicemiei copilului de către părinte aduce un beneficiu semnificativ pentru aceasta grupă de pacienți.
Limitările în folosirea acestor sisteme vin din faptul că sistemele CGM sunt mai scumpe decât glucometrele standard, există un număr de erori sporadice, imprevizibile, sunt dispozitive invazive iar uneori performanța este limitată de biocompatibilitate. Efecte adverse potențiale legate de introducerea, îndepărtarea și folosirea senzorului cum ar fi: alergiile la adezivi, sângerarea și echimozele la locul inserției, inflamarea pielii, cicatrizare, subțiere, decolorare sau roșeață, durerea la inserție pot limita utilizarea acestora.
Îmbunătățirea calității vieții, scăderea fricii de hipoglicemie, corelată cu rezultatele pozitive în ceea ce privește ameliorarea controlului glicemic aduce aceste dispozitive în prim planul monitorizării glicemice la pacienții cu diabet zaharat, constituind un ajutor important în managementul eficient al diabetului.

Dă share la acest articol

2 Raspunsuri la “Sistemele de monitorizare glicemică continuă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.