Tratamentele personalizate de uz pediatric

Author

Publicat la data de 10-05-2023
Categoria: Pediatrie

Statutul de părinte vine cu o mare responsabilitate, una dintre ele fiind ancorarea foarte bine în realitate și de cunoașterea limitelor. Din dorința și iubirea pe care părintele le are pentru copil, poate cădea uneori în capcana automedicației și a deciziilor greșite privind sănătatea acestuia. Un supradozaj sau un subdozaj la un copil, o decizie proprie defectuoasă cu privire la alegerea unui tratament, poate degenera de foarte multe ori și, în unele cazuri din păcate, a dus chiar la deces.

Auzim în ultimii ani tot mai des de medicina personalizată. Puțini dintre pacienții noștri știu cu adevărat ce presupune. Sarcina de informare a acestora este o obligatie și o necesitate ce ne revine nouă, specialiștilor medicali, atât a medicilor cât și a farmaciștilor. Ceea ce este cu adevărat interesantă și totodată o provocare este că medicina personalizată pare să fi fost creată special pentru această frumoasă specializare, anume pediatria.
Copiii sunt poate cea mai mare provocare atunci când vorbim de tratamente și diagnostic, mai ales că în rândul acestora chiar se identifică o individualitate ce necesită tratamente personalizate. Împreună cu medicii specialiști, noi, farmaciștii preparatori, reușim să revoluționăm medicina și să găsim cele mai sigure și eficiente tratamente. Cei mici sunt fragili și de foarte multe ori se întâmplă să nu tolereze bine anumite tratamente, însă medicina personalizată reușește să acopere aceste situații atât de neplăcute pentru părinți.
În acest moment lipsesc multe dintre cele mai utilizate medicamente standardizate de uz pediatric. Și aici prepararea personalizată a venit în ajutorul nostru. Reușim să aducem în viața celor mai mici dintre pacienții noștri tratamentele care nu mai există pe piață.
Un alt punct important pe care aș dori să îl ating este siguranța unui tratament personalizat. În farmacia pe care eu o coordonez, probabilitatea de contaminare a unui astfel de preparat este minimizată, lucrând sub niște proceduri foarte bine puse la punct, într-un spațiu numit laborator cameră curată. Standardele acestui spațiu de lucru respectă standardele de curățenie ISO 8 și oferă în primul rând siguranță, mai ales în această zonă atât de fragilă a pediatriei.
Medicii pediatri sunt profesioniști atenți și foarte pasionați, ce se pun la punct permanent cu toate noutățile în aria dumnealor de activitate, mai ales în aceste timpuri alerte în care dezvoltarea tehnologiei are o viteză greu de ținut pasul cu ea. Astfel, și noi farmaciștii, trebuie să ne aliniem cu dumnealor și să fim la curent cu toate noutățile din domeniu, cu toate posibilitățile de tratament pe care medicii își doresc să le aducă în viața pacienților. Aici intervin și afirm, așa cum susțin de fiecare dată, că relația medic-farmacist-pacient este cheia unui tratament reușit.
Din păcate, automedicația este la îndemâna tuturor, însă noi trebuie să informăm și să educăm pacientul. Este absolut necesar ca un părinte să cunoască toate riscurile la care este supus copilul atunci cand ia decizia să îi administreze un tratament medicamentos fără părerea specialistului, a medicului pediatru. Sunt multe decizii care se iau din dorința de a face bine propriului copil, dar parinții nu sunt medici și nici farmaciști și este mai bine să apeleze la aceștia. Un exemplu ar fi copiii care au nevoie de tratamente anti-epileptice al căror dozaj se face per kg corp și o adminstrare corectă nu înseamnă a împărți o pastilă sau a o tăia cu cuțitul ochiometric pentru a obține o doză mai mică. Dacă se merge la specialist, acesta va îndruma părintele către o farmacie cu laborator, unde profesionistul va respeta cu strictețe indicația terapeutică, luând în calcul greutatea și vârsta copilului, verificarea de depășire a dozelor maximale, excipienții, alergiile și va prepara medicamentul folosind tehnici de preparare farmaceutică necesare obținerii unui tratament optim.
În încheiere aș dori să punctez că a fi părinte nu este o sarcină ușoară și este admirabil devotamentul pe care îl poartă copilului. Însă, așa cum toate lucrurile bune stau în echilibru, și iubirea, și grija pentru copil trebuie să fie temperate.
Părinții trebuie să-și conștientizeze limitele, mai ales când discutăm despre sănătatea celui mic. Să nu uităm că cele mai bune informații se găsesc în cabinetul medicului pediatru.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.