Un concept deosebit – Gastroenterologia Verde Green Gastroenterology!

Author

Publicat la data de 15-04-2024
Categoria: Gastroenterologie

Interviu realizat cu Domnul Prof. Univ. Dr. Marcel TANȚĂU, UMF „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca,  Medic primar Medicină internă și Gastroenterologie

Stimate Domnule Prof. Marcel TANȚĂU, anul acesta cel de-al 43-lea Congres Național de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă va avea loc în perioada27 – 29 iunie 2024 la Cluj Napoca. În calitatea dvs. de Președinte al Congresului, vă rog, să specificați care va fi viziunea programului științific?

Organizarea Congresului Național de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă este o mare provocare și o mare responsabilitate.

Din fericire, am reușit să ne mobilizăm și să îl organizăm în cadrul Sălii Polivalente din Cluj-Napoca, ce oferă un spațiu mult mai generos de organizare a unui congres de această talie în care dorim să adunăm peste 1000 de participanți.

Am invitat să ni se alăture și celelalte specialități: medicină generală, medicină internă, chirurgia digestivă, gastroenterologia pediatrică, pentru a avea cât mai multe prezentări interactive.

Dorim neapărat să implicăm cât mai mult și spitalale nonuniversitare, deoarece acestea, de multe ori vin la astfel de congrese pentru a audia, dar acum vrem să le oferim un cadru de a-și prezenta experința și dificultățile pe care le au în zonele unde își desfășoară ei activitatea. Dorim ca mulți dintre ei să poată progresa astfel încât să poată realiza intervenții la nivelul spitalelor universitare.

La acest congres vom acorda o atenție deosebită tinerilor gastroenterologi, aceștia vor avea sesiuni speciale dedicate lor, unde își vor putea prezenta cazuri deosebite și vor putea interacționa cu experții, vor putea pune întrebări persoanelor cu cea mai mare experiență din domeniul gastroenterologiei românești.

Un concept deosebit la care ținem foarte mult este Gastroenterologia Verde-Green Gastroenterology prin care dorim să promovăm practici sănătoase, să reeducăm populația pentru a avea un comportament sănătos, în sensul de a avea o alimentație diversificată, un stil de viață sănătos, care, printre altele, este și un stil de viață ecologic, care protejează planeta noastră.

Din acest motiv, am lansat o inițiativă unică în societățile noastre de gastroenterologie, aceea de a realiza o ascensiune ecologică între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac în data de 9 iunie, pentru a sublinia importanța activității fizice.

Gastroenterologia mondială realizează progrese foarte importante în toate domeniile. Desigur, ce ne interesează cel mai mult este, din păcate, creșterea accelerată a numărului de cancere digestive și aici notăm cancerul de colon care, cel puțin în România, în ultimii treizeci de ani s-a triplat ca și incidență, ceea ce denotă clar, impactul factorilor de mediu, a modului în care ne alimentăm, de aceea și noi, încercăm să subliniem prin ințiativa noastră de gastroenterologie verde, să atragem atenția că un comportament corect este principalul pion în prevenția cancerelor digestive.

În domeniul acesta, o altă problemă majoră este creștea rapidă a greutății populației românești. Din păcate, în ultimii ani asistăm la o creștere a numărului de obezi în societatea noastră. Practic, dacă stăm să ne uităm după standarde, undeva la 30%, maxim 40% dintre adulți mai sunt normoponderali, 20%-30% sunt obezi în diferite stadii de obezitate. De aceea, în momentul de față avem o explozie de activități care să substituie voința noastră, fie prin metode endoscopice sau chirurgicale de modificare a tubului digestiv pentru a scădea greutatea corporală, care duce la complicații importante în timp, dacă nu este controlată. În cadrul congresului național, avem și o masă rotundă vis-à-vis de obezitate și managementul acesteia.

Dezvoltări ale intervențiilor endoscopice?

Desigur, s-au făcut progrese în special în domeniul endoscopiei, dezvoltarea celui de-al treilea spațiu, în sensul că există intervenții endoscopice care se realizează sub stratul mucos, după ce acesta se incizează printr-o incizură a mucoasei, se pot realiza miotomii, în special pentru achalazie, fiind una dintre cele mai cunoscute, se poate realiza secționarea pilorului, a diverticulului Zenker, a extirpării unor tumori submucoase și foarte important în momentul de față este o dezvoltare impetuoasă a rezecțiilor endoscopice agresive care concurează rezecțiile chirurgicale.

Aici vorbim pentru polipii de mari dimensiuni și plați, de disecția submucosală endoscopică care defapt este un procedeu prin care tumora este scalpată pas cu pas de pe stratul muscular și îndepărtată într-un singur fragment corect, complet, după care este înmânată histopatologului care poate să facă o evaluare post rezecție extrem de exactă.    

Tehnica de POEM (Peroral Endoscopic Myotomy) este introdusă în România din 2013, la cinci ani după ce a fost introdusă la nivel mondial și ne apropiem de 300 de proceduri realizate, cu o îmbunătățire importantă a calității vieții celor cărora le-am efectuat.

De asemenea, să nu uităm dezvoltarea impetuoasă a ecoendoscopiei intervenționale care permite drenaje atât a colecțiilor peripancreatice cât și drenaje biliare sau intervenții biliopancreatice complexe, gastroenteroanastomoze realizate ecoendoscopic.

O altă revoluție tehnologică este dezvoltarea unui mini endoscop care se introduce prin duodenoscop, cu care putem investiga interiorul căilor biliare până în porțiunea distală, putem prelua biopsii, putem sparge calculi care nu erau accesibili altfel, sau pe căile pancreatice, unde putem să recoltăm biopsii din formațiuni, din stenozele pancreatice, să spargem sub control endoscopic calculi pancreatici și să tratăm patologiile pancreatice benigne, cum ar fi pancreatita cronică, o patologie care din păcate în țara noastră este frecventă din cauza etilo-tabacismului care este un viciu constant în societatea noastră.

Să nu uităm, din punct de vedere al hepatologiei, patologia legată de obezitate, care este încărcarea grasă a ficatului, +/- afectarea alcoolică care în momentul de față își caută o abordare cât mai complexă și din păcate, odată cu creșterea patologiei hepatice cronice, hepatocarcinomul reprezintă și el o patologie malignă extrem de frecventă care are abordări complexe și din acest motiv, unii pacienți pot beneficia de transplant hepatic, o realitate pe care o dorim și la Cluj, să devenim al treilea centru național de transplant hepatic, care va aduce o rază de speranță pentru pacienții care necesită schimbarea ficatului.    

Proiecte viitoare?

Unul dintre proiectele noastre importante din domeniul gastroenterologiei este proiectul de educație continuă a pacienților noștri pentru a-și preveni prin schimbarea modului de viață, o repetăm din nou, dar este unul dintre pilonii importanți în a preveni patologiile digestive care sunt într-o creștere exponențială, astfel că se apropie de cele cardiovasculare.

Un comportament corect vis-à-vis de corpul nostru, este un comportament corect și față de planeta noastră, lucrurile sunt atât de legate încât trebuie doar să le privim atent și să le vedem. De exemplu, dacă noi consumăm  un steak de vită și o farfurie de cereale, suprafața agricolă pentru steak-ul de vită este de douăzeci de ori mai mare. Trebuie să ne gândim cât steak de vită putem consuma ca să nu distrugem planeta.

Dat fiind faptul că au crescut leziunile premaligne digestive pe care le vedem la endoscopie, am dezvoltat un proiect corect de aliniere a endoscopiștilor români la tehnicile actuale de disecție și am demarat proiectul Romanian ESD Taskforce în care încercăm să instruim și să atragem cât mai mulți gastroenterologi și endoscopiști în a efectua aceste disecții corecte, care au recidivă foarte redusă și care pot salva organul și pot îmbunătăți foarte mult prognosticul pacienților.  

O nouă astfel de sesiune de hands-on pe stomace de porc se va derula vineri, 12 aprilie 2024, în cadrul celui de-al 12-lea Congres Național de Coloproctologie care va avea loc tot la Cluj-Napoca.

Ce mesaje/sfaturi aveți pentru tinerii care vor să aleagă această ramură a medicinei și anume Gastroenterologia?

După cum vedeți, Gastroenterologia este o specialitate extrem de dinamică, cu dezvoltări importante în ultimul timp, iar gastroenterologul român poate să realizeze că are la îndemână atât o activitate de integrare clinică, de studiu clinic, de patologie clinică, dar și o activitate intervențională cu o dezvoltare foarte susținută, dar care necesită multă implicare.

Din acest punct de vedere, Gastroenterologia are un viitor important și mulți dintre tinerii care vor îmbrățișa această specialitate vor fi fascinați de posibilitățile de diagnostic și de tratament.

 

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.