Voluntastrols în neuroinflamație și sănătatea mintală

Author

Publicat la data de 27-11-2023
Categoria: Farmacie

În ultima perioadă este demonstrat că inflamația cronică este un factor de risc și un aspect cheie în fiziopatologia tulburărilor legate de sănătate mintală. Dovezile indică asocierea proceselor inflamatorii cu depresia, tulburările din spectrul autist (TSA), precum și tulburările de atenţie și hiperactivitate (ADHD).

Neuroinflamația și perturbările neuroimune sunt factori importanți în dezvoltarea și întreținerea tulburărilor psihice majore.
Este demonstrat că, în cazul tulburărilor din spectrul autist TSA, în mai multe regiuni ale creierului, activarea microglială (microglia este principala celulă imunitară a creierului) și numărul de citokine proinflamatorii sunt crescute. Stările de inflamație puternică sunt în strânsă legătură cu disfuncția sistemului imunitar și sunt asociate cu autism și ADHA.
Jurnalul American de Psihiatrie a publicat în anul 2015 o analiză asupra a 200 de lucrări științifice despre depresie și inflamație ce demonstrează că inflamația cronică este un factor ce determină boli, precum diabetul și cancerul, dar și probleme de sănătate mintală, precum depresia.
S-a observat că pacienții care suferă de depresie au concentrații crescute cu până la 50% a doi markeri inflamatori (Proteina C Reactivă CRP și interleukina 6 IL-6). Studiul a arătat că depresia cauzată de inflamația cronică este rezistentă la antidepresivele clasice (Kiecolt-Glaser, 2015).
Neuroinflamația poate fi declanșată de leziuni traumatice ale creierului, accidente vasculare cerebrale, metaboliți toxici, hemoragii cerebrale, anevrisme, procese autoimune, stres, oboseală cronică, infecții etc. Intensitatea și durata inflamației influențează răspunsul imun la nivel cerebral astfel că un grad mare de inflamație cronică dăunează foarte mult sistemului nervos și este caracteristic bolilor neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson. Este descrisă o stare inflamatorie puternică în caz de autism și ADHA.

Metaboliți secundari ai plantelor (eSPM) în neuroinflamație
Datorită înțelegerii unice asupra metabolițiilor secundari ai plantelor eSPM și a metodelor avansate de extracție dezvoltate de-a lungul ultimilor 15 ani, echipa de cercetare a firmei Vitality din Noua Zeelandă a identificat anumiți metaboliți secundari cu rol neurotrofic, neuroregenerativ și de modulare neuroinflamatorie, cu performanță și calitate constantă, cu mult peste cele ale unui simplu extract standardizat.

Astfel a fost conceput produsul Voluntastrols®, un complex de fitomolecule active ce protejează neuronii împotriva leziunilor induse de neurotoxine și neuroinflamație, sprijină funcția neuronală și regenerarea neuronală, îmbunătățește memoria și învățarea, reduce riscul de tulburări neurodegenerative legate de vârstă (Camandola, Plick & Mattson, 2018). Sunt activate căile de semnalizare intracelulare ce stimulează plasticitatea neuronală, răspunsul la stres celular și rezistența celulară (Ramos-Hryb et. Al. 2018).
Unii ingredienți activi din Voluntastrols® posedă o acțiune neuroprotectoare mai puternică decât vitaminele antioxidante (Kumar & Khanum, 2012). În plus activează factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF); nivelul înalt de BDNF ajută la susținerea supraviețuirii neuronilor existenți, stimulează neurogeneza și diferențierea neuronală. Nivelurile scăzute ale BDNF sunt asociate cu boala Alzheimer, îmbătrânire accelerată, dezvoltare neuronală slabă, disfuncția neurotransmiterii, obezitate, depresie și declin cognitiv;
Metaboliții secundari prezenți în Voluntastrols® susțin procesul de detoxifiere a SNC (Sistemul Nervos Central) în timpul somnului; detoxifierea este realizată de sistemul glimfatic ce este un sistem unic de canale perivasculare ce asigură eliminarea eficientă a toxinelor, proteinelor și metaboliților, inclusiv a plăcilor β-amiloid răspunzătoare de degradarea și moartea neuronală.
Studiile demonstrează că modularea răspunsului inflamator de către fitomolecule naturale, precum polifenolii din Voluntastrols® exercită un rol important în prevenirea și ameliorarea neuroinflamației asociată autismului, ADHA, depresiei, scăderii rezilienței psihice și bolilor neurodegenerative.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.