„Asociația Chirurgilor Plasticieni din România este în permanență preocupată de crearea condițiilor optime de pregătire în specialitate“

Author

Publicat la data de 07-05-2024

În perioada 15-17 mai Clujul își deschide porțile unui eveniment de marcă ce împletește chirurgia plastică, chirurgia mâinii și microchirurgia reconstructivă. Cu această ocazie, stăm de vorbă cu domnul Prof. Univ. Dr. Alexandru Georgescu, Președintele ACPR.

Stimate domnule Prof. Univ. Dr. Alexandru Georgescu, anul acesta va avea loc a 20-a aniversare a prestigiosului eveniment ACPR care reunește sub umbrela sa Conferințele SRMR și SRCM. Vă rugăm să ne spuneți cu ce noutăți ne întâmpină această amplă manifestare?
Obiectivul principal al unor astfel de manifestări științifice este în primul rând participarea a cât mai mulor rezidenți și tineri specialiști, cărora le oferim posibilitatea de a veni în contact cu seniori din România și din străinatate. Acest lucru le permite să învețe din experiența unor specialiști reputați în diverse ramuri ale chirurgiei plastice, chirurgiei mâinii și microchirurgiei, să facă noi contacte pe plan științific.
În afară de speakerii din România, anul acesta avem 28 de speakeri din străinatate, respectiv din SUA, Japonia, India, Koeea de Sud, Italia, Germania, Grecia, Spania, Elveția.

Înainte de congres organizăm un workshop de disecție de lambouri pe animal viu, în care speakeri din străinatate și din România vor prezenta experiența lor personală, iar cursanții vor efectua disecția a 4 tipuri de lambouri pe vase perforante.
Deasemeni, în cadrul congresului va avea loc un workshop de chirurgie maxilofacială organizat de Societatea Americană de profil, în care speakeri din SUA și din România își vor prezenta experiența, iar cursanții vor putea efectua diverse manevre și tehnici chirurgicale.
Vor fi deasemeni 2 Simpozioane de chirurgie reconstructivă a sânului și chirurgie estetică.
Chirurgia mâinii, chirurgia plastică reconstructivă și microchirurgia vor ocupa un loc central în programul congresului. Specialiști de prestigiu în chirurgia reconstructivă a sânului după mastectomie pentru cancer mamar, români și străini, vor avea trei sesiuni de excepție.

Ce invitați din țară și străinătate doresc să împărtășească din experiența lor în cadrul acestei manifestări?
Vor participa șefii clinicilor de specialitate și ai serviciilor de specialitate din România, precum și 28 de speakeri din străinatate, respectiv din SUA, Japonia, India, Koeea de Sud, Italia, Germania, Grecia, Spania, Elvetia. Având în vedere prezența unui număr remarcabil de specialiști de valoare, sperăm în prezența unui număr cât mai mare de tineri specialiști și rezidenți.

Vă rugăm să ne comunicați care sunt metodele de stimulare şi susţinere a tinerilor medici ai acestei specialităţi? Aveţi stabilite anumite programe în acest sens?
Problema tinerei generații reprezintă, din păcate, un domeniu foarte sensibil. Majoritatea chirurgilor noii generații sunt din ce în ce mai puțin preocupați de chirurgia reconstructivă, preferând chirurgia estetică. Ei ar trebui să înțeleagă că pentru a fi un bun chirurg de chirurgie estetică trebuie să fii în primul rând foarte bine pregătit în chirurgia reconstructivă. Sperăm din tot sufletul că vom putea, în viitor, schimba această mentalitate, prin facilitarea accesului la diverse programe de formare in specialitate. În acest sens, Asociația Chirurgilor Plasticieni din România (ACPR) este în permanență preocupată de crearea condițiilor optime de pregătire în specialitate. În afara congreselor și conferințelor de specialitate nu numai de chirurgie plastică, ci și de chirurgia mâinii și microchirurgie, care beneficiază în general de numeroși invitați de renume de pe întreg mapamondul, ne străduim să le oferim mai tinerilor noștri colegi diverse programe de studiu clinice și practice. Astfel, în principalele centre universitare din țară (București, Cluj, Iași, Timișoara) sunt organizate anual cursuri de inițiere sau pentru avansați în microchirurgie. Deasemeni, în Cluj suntem deja la a patra ediție a unui curs de disecție de lambouri pe perforante pe animal viu (porc). Organizăm deasemeni o serie de alte întruniri, fizic sau on-line, în diferitele domenii ale specialitații (chirurgia mâinii, reconstrucția de sân, chirurgia estetică, etc). Ne dorim deasemeni să implementăm sistemul de examinare pentru obținerea titlului de medic specialist asemănător celui european. În acest sens, am reușit readmiterea Asociatiei Chirurgilor Plastici din România în European Board of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery (EBOPRAS) și în Uniunea Medicilor Specialiști din Europa (UEMS), ceea ce va facilita, cu siguranță, acest proces. Nu în ultimul rând, îi încurajăm pe mai tinerii noștri colegi de a efectua diferite stagii de pregătire în clinici de specialitate din străinătate, de a participa la manifestări științifice naționale și internaționale. Aș menționa aici și faptul că în cadrul congreselor noastre premiem cele mai bune prezentări ale rezidenților, în sensul că susținem financiar participarea lor la aceste manifestări.

Aveți o experiență remarcabilă și apreciată de numeroase societăți și asociații profesionale și sociale atât naționale cât și internaționale din care faceți parte. Vorbiţi-ne, vă rugăm, despre cum se reflectă influența acestora în activitatea din România.
În calitate de membru a numeroase societați științifice de profil naționale și internaționale, în unele dintre ele făcând parte din comitetele de conducere (fost președinte al societăților Române de Chirurgia Mâinii și Microchirurgie, președinte în funcție al Asociației Chirurgilor Plastici din România, secretar general al European Federation of Societies for Microsurgery, delegat-împreună cu Prof. Dr. Radu Jecan-la European Board of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery și UEMS, membru în Executive Committee of World Society of Reconstructive Microsurgery, delegat al ACPR la European Society of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery și European Association of Aesthetic Plastic Surgeons, etc), am încercat și încerc în permanență să realizez o legătură strânsă între membrii acestor societăți și plasticienii români, să implicăm cât mai mulți dintre chirurgii noștri în activitățile științifice internaționale, să încurajăm mai tinerii noștri colegi să participe la diferite schimburi de experiență și stagii în străinătate. Legătura cu aceste societăți internaționale mi-a permis să aduc la toate manifestările științifice din ultimii 10-15 ani numeroși specialiști de renume, ceea ce a contribuit foarte mult la promovarea a tot ceea ce este nou pe plan științific la nivel mondial, cât și la promovarea valorilor românești, a realizărilor științifice românești. Așa se face că, în momentul actual, numeroși specialiști români sunt foarte bine cunoscuți și apreciați în străinătate, sunt solicitați ca Faculty la numeroase manifestări științifice internaționale. Unii dintre noi am reușit să implementăm noi tehnici chirurgicale în diferite domenii ale specialității, care sunt apreciate și recunoscute ca atare.
Toate cele menționate mai sus motivează alegerea ca motto al congresului de anul acesta “Stand Up to Stand Out”.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.