Evoluția spre laboratorul ecologic

Author

Publicat la data de 13-05-2024

Poluarea este una dintre cele mai importante subiecte abordate la scară mondială, iar unul dintre factorii de poluare este și gestionarea deșeurilor generate de către laboratoarele medicale. Despre posibilitatea minimizării impactului asupra mediului prin eliminarea deșeurilor din laboratoarele medicale, stăm de vorbă cu Dr. Ing. Albert Zsolt Barabas, CEO Transylvania Innovation

Pentru început, ne puteți explica de ce acest echipament este esențial pentru laboratoarele medicale?
Laboratoarele medicale generează o cantitate substanțială de deșeuri periculoase, care poate avea un impact sever asupra mediului și sănătății, dacă nu sunt tratate corespunzător. Metodele tradiționale de eliminare, cum ar fi incinerarea, afectează mediul prin emisiile de poluanți. Echipamentul nostru oferă o soluție la fel de eficientă dar mai prietenoasă cu mediul pentru neutralizarea deșeurilor lichide biologice la locul producerii. Această abordare nu doar că elimină poluarea produsă prin incinerare, dar reduce și poluarea generată prin transportul deșeurilor periculoase. Organizația Mondială a Sănătății a subliniat importanța reducerii acestor emisii din cauza impactului asupra mediului. Această tehnologie este o piatră de temelie în tranziția către ceea ce numim “Green Laboratories”.

Ce probleme specifice abordează acest echipament?
Problemele principale includ provocările operaționale și costurile asociate cu gestionarea și transportul deșeurilor către locurile de incinerare. În plus, apar riscuri privind biosiguranța prin manipularea și stocarea deșeurilor lichide în laboratoare. Sistemul nostru oferă o soluție care elimină necesitatea de manipulare a deșeurilor lichide și dependența de serviciile externe de gestionare a deșeurilor, facilitând astfel crearea unor laboratoare mai sigure și mai sustenabile.

Puteți să conturați nevoile care au stat la baza dezvoltării acestei tehnologii?
Dezvoltarea a fost motivată de nevoia unei metode mai sigure și mai prietenoase cu mediul de eliminare a deșeurilor medicale, în special în țările cu economii în tranziție, unde majoritatea deșeurilor medicale sunt gestionate necorespunzător. Soluția noastră abordează nevoia urgentă din domeniul sanitar de gestionare eficientă a deșeurilor, o soluție care respectă standardele de biosiguranță și mediu, fiind în același timp economic viabilă.

Cum rezolvă echipamentul aceste probleme?
Echipamentul nostru, dezvoltat cu fonduri EEA și Norway Grants, utilizează un proces în mai multe etape care neutralizează eficient componentele periculoase din deșeurile lichide biologice, minimizând astfel impactul asupra mediului. Este compact, potrivit pentru laboratoarele medicale de toate dimensiunile și funcționează continuu pentru a asigura o neutralizare constantă a deșeurilor. În plus, senzorii de ultimă generație și monitorizarea bazată pe cloud facilitează mentenanța predictivă și generarea unor rapoarte de conformitate care atestă respectarea standardelor.

Ce face ca acest sistem să fie o alternativă mai bună față de soluțiile existente?
Comparativ cu incinerarea, sistemul nostru reduce semnificativ poluarea, devenind un instrument esențial pentru laboratoarele care își propun să devină mai sustenabile. Este rentabil, reduce amprenta ecologică asociată cu gestionarea deșeurilor și asigură conformitatea cu reglementările de sănătate și de mediu. Tehnologia noastră este proiectată pentru instituțiile medicale care doresc să fie sustenabile, reprezentând un pas important în atingerea statutului de laborator ecologic.

În final, cum vedeți viitorul gestionării deșeurilor în laboratoarele medicale?
Viitorul aparține soluțiilor sustenabile, bazate pe tehnologie, care se adaptează la nevoile în schimbare ale instituțiilor medicale, minimizând impactul asupra mediului. Pe termen mediu va crește orientarea către sisteme integrate de gestionare a deșeurilor care nu sunt doar eficiente și conforme, dar contribuie și la efortul global de reducere a poluării și protejare a sănătății publice.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.