Microultrasonografia versus mpRMN în detecția cancerului de prostate

Authors

Publicat la data de 14-09-2023
Categoria: Urologie

Microultrasonography versus mpMRI in the detection of prostate cancer

Abstract: Microultrasonography is a new imaging system that is designed to improve the detection of prostate cancer by being able to describe suspicious lesions for prostate cancer, but also to perform an ultrasound-guided biopsy through a transperineal or transrectal approach.

Microultrasonografia este un sistem nou de imagistică, care este conceput pentru a îmbunătăți detecția cancerului de prostată, putând fi folosit pentru a descrie leziunile suspecte pentru cancerul de prostată, dar și pentru a putea realiza o biopsie ghidată ecografic prin abord transperineal sau transrectal.
Noul sistem de microultrasonografie este mult superior sistemelor ecografice convenționale, datorită faptului că prezintă o rezoluție înaltă de 29 MHz, în comparație cu sistemele ecografice convenționale care funcționează la 9-12 MHz. Astfel rezultă o îmbunătățire cu 300% a rezoluției, lucrând la o frecvență de până la 70 de microni. Aceast progres în creșterea rezoluției are marele avantaj că anatomia prostatei este identificată mult mai ușor și mai detaliat, o serie de leziuni care nu sunt evidențiate la ecografia transrectală convențională sunt descrise detaliat cu ajutorul microultrasonografiei.
Microultrasonografia are o curbă de învățare redusă la cei care efectuază în mod curent ecografie transrectală și biopsie de prostată ghidată ecografic transrectal sau transperineal. Trebuie înțeles modul de interpretare a leziunilor cu ajutorul scorului PRIMUS, care este similar scorului PIRADS folosit în RMN multiparametric. Cu ajutorul lui sunt evidențiate leziunile suspecte care ulterior sunt descrise și clasificate ultilizând acest scor, pentru a descrie riscul de a descoperi un cancer de prostată. Scorul PRIMUS este folosit pentru caracterizarea sistematică a țesutului și este un sistem notat cu 5 puncte, în care un scor PRIMUS de 1 semnifică benignitate, iar un scor PRIMUS de 5, semnifică cel mai probabil o leziune malignă.
Ghidurile Asociației Europene de Urologie recomandă efectuarea unui mpRMN înainte de efectuarea unei biopsii de prostată, dar mpRMN este limitat datorită cererii mari, de disponibilitate și de costurile ridicate ale procedurii. De aceea au fost căutate alternative mai puțin laborioase pentru a înlocui rezonanța magnetică nucleară. Există și un grup de pacienți la care examinarea mpRMN este contraindicată din diferite motive, cum ar fi pacienții cu implaturi protetice, stimulatoare cardiace, cei cu claustrofobie sau cu insuficiență renală cronică care nu pot efectua investigația. Pentru acest grup de pacienți microultrasonografia este soluția ideală deoarece leziunile pot fi descrise ușor, încadrate cu ajutorul scorului PRIMUS și ulterior efectuarea biopsiei de prostată țintit și ghidat prin microultrasonografie.
Un studiu recent care a analizat dimensiunile ductelor prostatice în specimenele de prostatectomie radicală a descoperit că rezoluția de 70 de microni permite microultrasunetelor să vizualizeze 95% din toate ductele prostatice, comparativ cu 15% pentru ultrasunetele convenționale.
Ghidurile NCCN includ microultrasonografia și au descris recent că utilizarea microultrasonografiei de înaltă rezoluție a fost comparată cu rezonanța magnetică nucleară multiparametrică și s-a constatat că funcționează similar pentru detecția cancerului de prostată.
Rolul microultrasonografiei în detecția cancerului de prostată comparativ cu mpRMN, a fost intens studiată, iar ratele de detecție a cancerului de prostată au fost comparabile, folosind cele două proceduri, lucru confirmat în 4 studii separate. Un studiu [1], prospectiv, orb, efectuat pe 320 de pacienți, a evidențiat detecția de cancer de prostată semnificativ clinic, este similară folosind cele două proceduri. Un alt studiu [2] efectuat de Hofbauer, a demonstrat că microultrasonografia nu este inferioară mpRMN, detectând 97% dintre cancerele de prostată semnificative clinic (p=0.00230).
Într-un studiu efectuat în 2020 [3], în care au fost incluși 1040 de pacienți din 11 instituții și la care a fost efectuat mpRMN și au fost supuși unei biopsii ghidate microultrasonografic, a fost evidențiată o sensibilitate semnificativ mai mare folosind microultrasonografia decât folosind mpRMN, pentru cancerele de prostată semnificative clinic, cu un scor Gleason mai mare sau egal cu 7.
Scorul PIRADS 3 este un scor mpRMN care este considerat a fi echivoc, procentul de tumori descoperite la un scor PIRADS 3 fiind destul de mic. Nu toți pacienții trebuie supuși unui stres chirurgical cu efectuarea unei biopsii de prostată. Microultrasonografia a demonstrat [4], că a putut evita biopsia de prostată la 25 (23%) de pacienți cu 111 la care a fost descris un scor PIRADS de 3. Scorul PRIMUS bazat pe microultrasonografie oferă o stratificare clară a riscului atunci când mpRMN este echivoc.
Microultrasonografia și-a dovedit noninferioritatea față de mpRMN, în multiple studii, iar studiile inițiale sunt promițătoare, necesitând însă studii care să cuprindă populații mai mari, multicentrice, pentru a stabili dacă biopsiile țintite sunt suficiente pentru a diagnostica un cancer de prostată semnificativ clinic. Rămâne un studiu clinic care este în desfășurare, un studiu internațional, format din 3 brațe, care să ofere dovezi de nivelul 1, care să susțină utilizarea microultrasonografiei în biopsia de prostată. În acest studiu au fost randomizați 1200 de pacienți care nu au avut o biopsie de prostată în antecedente și au fost împărțiți în 3 brațe, cu biopsie folosind microultrasonografia, biopsie ghidată cu ajutorul microultrasonografiei la cei care au avut un mpRMN efectuat și fuziune de imagini RMN. Finalizarea studiului este estimată ca fiind primăvara anului 2023.
Microultasonografia poate fi folosită atât pentru descrierea precisă a leziunilor identificate ușor în regim de ambulator, dar poate să fie folosită și pentru a ghida o biopsie de prostată în timp real sau pentru a ghida o biopsie de prostată, cognitiv dacă pacientul are efectuat un mpRMN. Biopsiile de prostată pot fi realizate atât prin abord transperineal cât și prin abord transrectal, pot fi realizate în regim de ambulator sub anestezie locală. Timpul de efectuare a biopsiei de prostată este scurt dacă biopsia de prostată este disponibilă în practica curentă.
Experiența inițială a Clinicii de Urologie Brasov, cu microultrasonografia a inclus 26 de pacienți. Toți pacienții au fost investigați prin mpRMN înainte de efectuarea biopsiei de prostată. Cei mai mulți pacienți au avut un scor PIRADS de 3 la13 pacienți,la 9 pacienți a fost descris un scor PIRADS de 4 și la 4 pacienți un scor PIRADS de 5. Rata de detecție globală a cancerului de prostată a fost de 65,2%, cel nesemnificativ clinic a fost întâlnit într-un procent de 21,8% iar cel semnificativ clinic într-un procent de 43,4%. Am observat la majoritatea leziuniilor descrise mpRMN și care au a fost încadrate într-un scor PIRADS 3, că aspectul microultrasonografic a fost încadrat într-un scor PRIMUS de 1 sau 2, fără a ridica o suspiciune de cancer de prostată.
Studiile în desfăsurare vor dovedi cu mare probabilitate valoarea microultrasonografiei în detecția cancerului de prostată.

Bibliografie

  1. Lughezzani G, Maffei D, Saita A, Paciotti M, Diana P, Buffi NM, Colombo P, Elefante GM, Hurle R, Lazzeri M, Guazzoni G, Casale P. Diagnostic Accuracy of Microultrasound in Patients with a Suspicion of Prostate Cancer at Magnetic Resonance Imaging: A Single-institutional Prospective Study. Eur Urol Focus. 2021 Sep;7(5):1019-1026. doi: 10.1016/j.euf.2020.09.013. Epub 2020 Oct 15. PMID: 33069624.
  2. Sebastian L. Hofbauer, Ferdinand Luger, Niklas Harland, Henning Plage, Maximillian Reimann, Markus Hollenbach, Andreas Gusenleitner, Arnulf Stenzl, Thorsten Schlomm, Laura Wiemer, Hannes Cash, A non-inferiority comparative analysis of micro-ultrasonography and MRI-targeted biopsy in men at risk of prostate cancer. First published: 13 November 2021 https://doi.org/10.1111/bju.15635
  3. Klotz L, Lughezzani G, Maffei D, Sánchez A, Pereira JG, Staerman F, Cash H, Luger F, Lopez L, Sanchez-Salas R, Abouassaly R, Shore ND, Eure G, Paciotti M, Astobieta A, Wiemer L, Hofbauer S, Heckmann R, Gusenleitner A, Kaar J, Mayr C, Loidl W, Rouffilange J, Gaston R, Cathelineau X, Klein E. Comparison of micro-ultrasound and multiparametric magnetic resonance imaging for prostate cancer: A multicenter, prospective analysis. Can Urol Assoc J. 2021 Jan;15(1):E11-E16. doi: 10.5489/cuaj.6712. Erratum in: Can Urol Assoc J. 2022 Feb;16(2):E111. PMID: 32701437; PMCID: PMC7769516.
  4. Pier Paolo Avolio M.D. a b, Giovanni Lughezzani M.D. a b, Marco Paciotti M.D. a b, Davide Maffei M.D. a b, Alessandro Uleri M.D. a b, Nicola Frego M.D. a b, Rodolfo Hurle M.D. a, Massimo Lazzeri M.D. Ph.D. a, Alberto Saita M.D. a, Giorgio Guazzoni M.D. a b, Paolo Casale M.D. a, Nicolò Maria Buffi M.D. a b. The use of 29 MHz transrectal micro-ultrasound to stratify the prostate cancer risk in patients with PI-RADS III lesions at multiparametric MRI: A single institutional analysis. Department of Urology, Humanitas Clinical and Research Center, Rozzano, Italy. Department of Biomedical Sciences, Humanitas University, Pieve Emanuele, Milan, Italy. https://doi.org/10.1016/j.urolonc.2021.05.030
Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.