Cum tratez vitiligo în 2023?

Authors

Publicat la data de 24-07-2023
Categoria: Dermatologie

Vitiligo-ul este definit ca o dermatoză cu predispoziție genetică, în cadrul căreia celulele pigmentogene sunt inhibate în funcția lor de a produce pigment. Inhibiția se realizează prin mecanisme psihice, endocrine, redox, metabolice și imunologice.

Dificultatea tratmentului vitiligo-ului rezidă din aceea că trebuie tratate, în același timp, toate cele cinci mecanisme, adică trebuie o terapie complexă și de multe ori de lungă durată, luni sau chiar ani.
În abordarea terapiei mecanismului neuropsihic, de mare interes sunt anxioliticele, rechilibrantele ritmului circadian veghe–somn dar și echilibrantele calității somnului.
Investigarea funcției endocrine este deosebit de utilă în vitiligo și mai ales funcția tiroidiană dar foarte importantă este echilibrarea ionică de care depinde excitabilitatea neuro-musculară (calciu, magneziu, potasiu).
Mecanismele redox sunt major implicate deoarece în vitiligo există o inflamație cronică tisulară, generată major prin mecanismele autoimmune dar și prin cele metabolice. În clinica noastră, utilizând dispozitive adecvate, determinăm nivelul agresiunii oxidative, nivelul prezenței și implicit nevoia de antioxidanți precum și nivelul acidozei tisulare. Cunoscând acești parametri, echilibrăm prin dietă și printr-o terapie personalizată, atât antioxidanții cât și acidoza tisulară, reducând nivelul inflamației cronice tisulare.
Mecanismele imune sunt major implicate, multe teorii și clasificări actuale plasând vitiligo-ul în categoria maladiilior autoimune. Investigația imunologică generală, determinarea alergiilor alimentare, a intoleranțelor și disfuncțiilor enzimatice metabolice și de detoxifiere, reprezintă un punct important în terapia actuală a vitiligo-ului.
Din analiza mecanismelor patogenice se impune necesitatea unei terapii complexe sistemice, metabolice și locale. În cadrul terapiilor locale, de mare utilitate s-au dovedit inhibitorii de calcineurină și dermatocorticoizii asociați cu terapie fizicală cu Raze UVBnarrow band și/sau dispozitivele LED.
În ultimii ani au apărut și pe piața românească produsele pigmentogene cu extracte concentrate de piper negru dar și produse conținând cei 12 aminoacizi importanți metabolismului pigmentogen.
Manipulările de transplant de celule pigmentogene, celule stem și/sau terapiile cu exozomi se asociază din ce în ce mai pregnant în panoplia complexă a terapiei vitiligo-ului.
Dermatocosmeticele își au un loc bine stabilit în terapia vitiligo-ului.
Pentru a ajuta pacienții nostril, am creat în gama Deuteia Lux, o gamă unică în lume pe bază de Apă Echilibrată în Deuteriu (apă vie) și asociații complexe de principii active naturale – Deuteria Lux cremă hidratantă și emolientă pentru corp, Deuteria Lux cremă pentru ten sensibil și săpunul Deuteria Lux cu pH5,5, gamă care a trecut cu succes proba timpului, aducând beneficii deosebite pacienților noștri cu vitiligo.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.