„Dorim ca acest congres să fie unul de excelență, astfel încât toți participanții să se bucure de această experiență“

Author

Publicat la data de 14-05-2024

În perioada 15 – 19 mai 2024, vom celebra un frumos număr „50” de congrese naționale ale Societății Române de Anestezie – Terapie Intensivă. Despre acest prestigios eveniment și despre realizările societății stăm de vorbă cu Prof. Univ. Dr. Șerban-Ion Bubenek-Turconi, Președinte Congres Național SRATI 2024, Președinte SRATI

În primul rând, să discutăm despre această ediție aniversară, și anume împlinirea a 50 ani în care s-au desfășurat congresele SRATI. Care consideraţi că sunt elementele-cheie care contribuie la realizarea acestor rezultate de excepţie pentru comunitatea medicală românească? Ce invitați din țară și străinătate doresc să împărtășească din experiența lor?
Așa cum ați menționat, anul acesta sărbătorim cel de-al 50-lea Congres Național al SRATI, alături de binecunoscutele manifestări adiacente: al 18-lea Congres Româno-Francez de Anestezie și Terapie Intensivă, al 16-lea Simpozion Româno-Israelian de Actualități în Anestezie și Terapie Intensivă, al 23-lea Congres al Asistenților de Anestezie și Terapie Intensivă și al 11-lea Simpozion al Societăților de Anestezie și Terapie Intensivă din România și Moldova.
Cu această ocazie dorim în primul rând să aducem un tribut de recunoștință înaintașilor noștri, celor care au înființat și dezvoltat această specialitate. Vom celebra cei 50 ani de Congrese SRATI printr-un bogat pachet științific format din conferințe, workshop-uri, prelegeri, mese rotunde, prin care să ridicăm la maxim prestigiul acestui eveniment.
Congresul va fi marcat de o deschidere festivă în București, la Palatul Patriarhiei în data de 13 mai, urmată de un concert Madrigal, la care sunt invitați toți mebrii SRATI care pot ajunge în București.
Deasemeni, la Sinaia, pe data de 15 mai va avea loc o altă ceremonie de deschidere, unde vor fi premiați în primul rând seniorii anesteziei și terapiei române.
Cu această ocazie, am decis, împreună cu senatul SRATI, să acordăm o medalie aniversară «Vitae Custodes» care va fi oferită seniorilor, precum și partenerilor – prieteni din străinătate care în ultimiii 15-20 ani și-au adus aportul la creșterea nivelului știintific al congresului, precum și la creșterea vizibilității SRATI pe plan internațional.
Tot aici, vom avea prilejul de a premia pe cei mai statornici speakeri străini și prieteni ai SRATI cu titlul de «Visiting Professor al UMF Carol Davila» pentru excepționala colaborare cu SRATI în ultimii 20 ani.
Ca și participare, avem un număr de 100 speakeri străini, peste 200 speakeri români iar invitați înscriși, peste 1300 participanți și cu siguranță că numărul acestora va crește până la începerea congresului, adeverindu-se faptul că evenimentul este unul dintre cele mai mari din țară, nu numai prin participare, ci și prin calitatea informației medicale, adică așa cum spune un fost Președinte al Societății Europene de ATI (Prof. Dr. Zeev Goldik din Israel) un unic și remarcabil prieten al României și al SRATI: sunt multe Congrese ATI în lume dar numai unul este Congresul SRATI !
În conformitate cu protocolul de colaborare dintre Federația Mondială a Societăților de ATI și SRATI continuăm și anul acesta prin acordarea de burse unor colegi din țările mai puțin dezvoltate, și anume din Etiopia și Nepal, colegi care vor avea ocazia să participe la manifestările Congresului.
Vom avea sesiuni de postere, workshopuri interactive, de simulare, ceea ce face ca acest congres să fie unul de excelență astfel încât toți colegii noștri participanți să se bucure de această experiență.

Digitalizarea secțiilor de terapie intensivă este un proiect important propus de SRATI. În ce stadiu se află acesta?
Din fericire, la începutul acestui an, s-a încheiat implementarea digitalizării secțiilor ATI și a sălilor de operație din cele 18 mari Spitale de Urgență din București, Iași, Cluj, Timișoara, Tg. Mureș.
Proiectul a fost un succes și se adaugă digitalizării platformei Fundeni, (IUBCV C.C. Iliescu, Institutul Clinic Fundeni, Institutul Oncologic București) realizată prin fonduri europene în anul 2015 iar extindrea digitalizării în secțiile ATI ale spitalelor publice va continua, și este normal să fie așa pentru că într-o lume normală secțiile ATI nu sunt numai cele mai tehnologizate secții, cu personal foarte bine instruit și disciplinat, cu volum de travaliu maximal, continuu și epuizant, ci secțiile ATI sunt și locul unde se consumă 10-15% din bugetul unui spital (în SUA 1% din PIB-ul american!) iar procesul de digitalizare care ia sarcini birocratice de pe umerii angajaților din ATI ajută și la cuantificarea și controlul muncii precum și la alocarea și controlul utilizării resurselor de tot felul.
Conform proiectului abia încheiat, Ministerul Sănătății prin COSU (Centrul Operativ pentru Situații de Urgență) a instalat o aplicație în cadrul acestui proiect, care face posibilă o alocare corectă, în timp real, a paturilor libere de terapie intensivă, în marile spitale de urgență. În cazul unei catastrofe ce poate apărea de la un incendiu, cutremur, stare de război sau alte evenimente nedorite cu victime multiple, este nevoie de o alocare în timp real a resurselor pentru terapie intensivă.

Se cunoaște că există un deficit de medici ATI. În opinia dvs, cum se explică, mai ales că, prin eforturile SRATI, această specializare s-a aliniat complet cerințelor europene?
Întradevăr, ne confruntăm cu o lipsă de personal în secțiile ATI iar cauzele sunt multiple.
Aș dori să enumăr câteva, și anume:
Gărzile medicilor sunt plătite la nivelul salariilor din anul 2018, iar gărzile din secțiile ATI sunt cele mai grele din domeniul medical.
Un alt motiv este acela că, din păcate, în sistemul de sănătate publică din România, ocuparea posturilor de medic specialist este anevoioasă. Ministerul Sănătății împreună cu Colegiul Medicilor ar trebui să stabilească 4 săptămâni pe an în care se pot susține aceste examene. Comisiile sunt formate din 10 mebrii (5 alcătuiesc comisia de examinare iar 5 comisia de contestație), care ar trebui să întrerupă activitatea din spitale în perioada examinării, atunci când un manager de spital binevoiește să scoată posturile la concurs.
Cariera medicului ATI este imprevizibilă, iar pentru a putea avea o curbă ascendentă spre șef compartiment și șef de secție, trebuie să susțină examene care au mai mult subiecte de legislație sanitară decât de profesionist al specialității ATI.
Specializarea ATI din România s-a aliniat cerințelor europene. Orice posesor al Diplomei Europene de ATI poate concura pentru un post într-unul din spitalele din Europa iar deținerea Diplomei Europene este un atu important. Lipsa interesului Ministerului Sănătății de a acorda corect un punctaj care să asigure vizibilitarea mai mare a absolvenților posesori de Diplomă Europeană face ca ei să-și găsească mai repede și mai ușor un post în străinătate.
Și nu în ultimul rând, aș dori să subliniez concurența neloială pe care sistemul privat o face sistemului public de sănătate cu bunăștiința autorităților. Se știe că în timpul programului de lucru al spitalelor publice, medicul activează și în spitalele private, practică ce destabilizează sistemul public de sănătate.

IUBCV „C.C. Iliescu” a fost selectat și nominalizat pentru construirea unei clădiri moderne prin PNRR, așa cum ne-ați informat incă de anul trecut. În ce stadiu se află proiectul?
Momentan, se așteaptă semnarea contractului tri-partit între Ministerul Sănătății, Compania Națională de Investiții și IUBCV “C.C. Iliescu”. A fost emisă o Hotărâre de Guvern care face din Compania Națională de Investiții un organism abilitat de a se ocupa de această lucrare. Cu siguranță va trebui să facem procesul de licitație cât mai repede, cel târziu la sfârșitul lunii octombrie pentru a reuși finalizarea la termen a lucrărilor. SRATI discută în permanență cu CMI, Ministerul Sănătății, Guvernul și Parlamentul României pentru realizarea acestui important proiect.

SRATI este o societate activă, implicată, care dorește prin vocea dvs, în calitate de Președinte, reglementarea activității de terapie intensivă la un nivel superior. Cum au evoluat proiectele începute și ce propuneri de viitor aveți?
Împreună cu senatul SRATI, am făcut Ministerului Sănătății o serie de propuneri de măsuri, reforme, care pot fi rezolvate destul de repede. De exemplu, examenul pentru postul de șef de secție.
Noi dorim ca șefii de secție să fie cei mai bine pregățiți medici din acea secție, adică un fel de “primum inter pares” la care se face recurs de fiecare dată când există un caz complicat. Șeful să fie colegul care își asumă responsablități care emerg din competența lui profesională, la care toți ceilalți colegi știu că au ușa deschisă atunci când au cele mai grele și mai complicate cazuri. Promovarea meritocratică nu poate fi asigurată decât printr-o formă de examen, așa cum am propus-o noi.
Alte propuneri au fost cele pentru acordarea de sporuri într-un mod corect pentru secțiile ATI.
Un alt proiect, foarte drag mie, depus de SRATI și OAMMR la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, este cel legat de posibilitatea ca asistenții ATI cu o vechime mai mare de 10 ani să participe la un program educațional pe o perioadă de 2-3 luni, la sfârșitul căruia să primească titlul de Asistent Specialist ATI. Consider că avem această datorie de susținere a colegilor noștri asistenți.
Apoi, Universitățile de Medicină și Farmacie din țară au datoria de a face propuneri pentru noile generații, de finalizare a unui master de 2 ani pentru specializare, inclusiv în ATI, astfel încât să ne aliniem unei tendințe de pregătire profesională bazată pe un proces monitorizat eficient și corect.
Printre proiectele care m-au bucurat în 2023 și 2024 aș sublinia că am avut plăcerea ca în ianuarie 2024 să fiu profesorul primei generații de medici ATI pentru atestatul de competență în ecocardiografie transtoracică transesofagiană, ecografie pulmonară și vasculară pentru abordul vascular – UPCATI.
Într-un efort comun, împreună cu domnul Prof. Dr. Săndesc și Senatul SRATI am depus la CNAS și MS proiecte ce ar permite finanțarea secțiilor ATI în funcție de performanța și de seviciile medicale acordate pacienților, dar deciziile pentru finanțarea acestora nu se iau la nivelul SRATI. Deasemeni, am dori o mai bună finanțare pentru asistarea cordului în situații dificile și a tehnicilor ECMU.
Deci, avem câteva proiecte ambițioase ce țin mai ales de formarea profesională, de creșterea nivelului profesional al colegilor noștri, a nivelului de cunoștințe atât teoretice cât și mai ales practice, care să vină în sprijinul lor atunci când acordă servicii medicale de înaltă performanță pacienților din România.

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.