Infecția HPV în carcinoamele ORL – riscuri și perspective

Authors

Publicat la data de 16-05-2024
Categoria: Otorinolaringologie

În anul 2017, au fost raportate 46.157 de cazuri noi de cancer orofaringian (OPC) în Statele Unite și 3.127 de noi cazuri în Texas. Aproximativ 70% din cazurile de cancer orofaringian au fost asociate infecției cu virusul papilloma uman (HPV). Totuși, doar 51% dintre adolescenții din Statele Unite și 43,5% dintre adolescenții din Texas au efectuat schema completă de vaccinare împotriva HPV. Așadar, analiza dinamicii demografice, transmiterea HPV și progresia spre cancer orofaringian este necesară pentru o estimare mai precisă a impactului economic și epidemiologic a vaccinării împotriva HPV într-o anumită zonă geografică. Beneficiile pentru sănătatea publică ale utilizării vaccinului împotriva HPV au fost evaluate prin simulare pe computer. Creșterea ratei de vaccinare împotriva HPV cu 50% poate duce la: (i) reducerea ratei incidenței cancerului orofaringian, atât în cazul bărbaților cât și în cazul femeilor; (ii) creșterea numărului de ani de viață ajustată din punct de vedere al calității atât în rândul bărbaților cât și în cazul femeilor; (iii) poate sa fie rentabil și are capacitatea de a oferi beneficii uriașe în domeniul sănătății publice. Deoarece transmiterea bolii are loc în principal în rândul adulților, cifra de predicție a ratei de incidență ajustată în funcție de vârstă a acestui studiu începe la vârsta de 20 ani. (1)

În studiul HPV-AHEAD s-a evaluat valoarea prognostică a diferitelor teste sau algoritmi de testare ce analizează carcinogeneza HPV în cazul pacienților cu cancer de regiune cefalică și factorii legați de pozitivitatea HPV la Institutul European de Oncologie. La pacienții tineri au fost raportate preponderent cazuri de cancer laringian ARNm HPV-E6*I pozitiv. Datele rezultate din acest studiu au arătat că prevalența HPV în cazul pacienților diagnosticați cu cancer orofaringian este mai mare decât în cazul pacienților cu tumori ale cavității bucale, respectiv laringiene și există de asemenea o creștere în ultimii ani. Cel mai comun tip în cazurile HPV ADN pozitive este HPV16 în toate situsurile de cap și gât, deși cu proporții mai mici în cazul cancerului laringian comparativ cu cel orofaringian sau al cavității bucale. Următoarea cea mai frecventă tulpină este HPV18 pentru cancerul laringian și al cavității bucale, respectiv HPV33 în cazurile de cancer orofaringian. Când se iau în considerare doar cazurile care sunt dublu pozitive HPV ADN/P16INK4A prevalența HPV16 a crescut în cazul cancerelor orofaringiene și laringiene, dar nu și pentru cancerul cavității bucale. Dacă se iau în considerare doar cazurile depistate pozitive HPV ARNm -E6*I prevalența cazurilor depistate cu tulpina HPV 16 a crescut în cazul pacienților cu cancer al cavității bucale, respectiv orofaringian, dar nu și pentru cancerul laringian. (2)
Diagnosticat în mai mult de 90% din cazurile de cancer de col uterin, al patrulea tip de cancer în ceea ce privește mortalitatea la femei, virusul papilloma uman (HPV) este la momentul actual cel mai comun patogen responsabil de apariția cancerelor feminine. Mai mult decât atât, infecția cu HPV este asociată cu multe alte patologii inclusiv verucile cutanate și cele anogenitale, respectiv cu cancerele din sfera genitală, dar și a tractului digestiv superior. Incidența și prevalența acestor patologii variază semnificativ în funcție de anumiți factori cum ar fi genotipul HPV, condițiile de mediu regionale, populația inclusă în studiu, dar și în funcție de locul anatomic de unde a fost prelevată proba de examinat. Mai mult decât atât, vaccinurile disponibile împotriva HPV bazate pe dezvoltarea unor particule virus-like (bi-, tetra- și nonavalent), în ciuda eficienței și siguranței dovedite, prezintă anumite limitări în ceea ce privește costul de dezvoltare al sistemului, al transportului, dar și a variațiilor oncogenice ale HPV. În plus, programele de vaccinare se confruntă cu câteva provocări, iar acest lucru face ca infecția HPV și patogenia asociată acesteia să devină o adevărată povară. Prin urmare, chiar dacă noul vaccin (nonavalent) pare promițător, este necesară dezvoltarea de vaccinuri de ultimă generație, conștientizarea programelor asociate cu vaccinarea și îmbunătățirea în ceea ce privește bugetul alocat vaccinării împotriva HPV. (3)
Aproximativ 50% dintre pacienții diagnosticați cu cancer de cap și gât au fost depistați într-un stadiu avansat. Studiul de cohortă prospectiv multicentric OraRad a înrolat pacienții cu cancer al regiunii cefalice precum carcinom cu celule scuamoase (SCC), cancer de glandă salivară (SGC) sau tumori non-SCC, non-SGC de cap și gât care erau la momentul respectiv sub radioterapie cu intenție curativă de cel puțin 4500cGy. Factorii care au fost evaluați pentru asocierea cu cancerul de cap și gât aflat într-un stadiu avansat la diagnosticare includ date demografice, sociale și medicale ale pacienților, caracteristicile cancerului, statusul HPV al pacienților și măsurile de prevenție împotriva bolilor dentare.
Consumul de tutun (actual sau în trecut) a fost raportat de 56% dintre participanți și 67% afirmau consumul de alcool în ultimele 12 luni. Au fost depistate tumori precum carcinomul orofaringian cu celule scuamoase (88% datorat infecției cu HPV) de dimensiuni mici, dar cu o implicare ganglionară mult mai frecventă. Cea mai frecventă localizare primară a tumorilor a fost la nivelul orofaringelui. În grupul HPV pozitiv, a fost identificată o serie de factori precum consumul scăzut de tutun și de alcool, un nivel de educație crescut, o probabilitate mai mare de asigurări medicale și dentare private și mai puține boli dentare. (4)
Un studiu a evaluat nivelul de cunoștințe despre HPV în rândul studenților și de a-și conștientiza această problemă. Un chestionar de 22 de întrebări a fost încărcat pe o platformă online. Informații despre acest proiect au fost transmise către studenții a trei universități din Lodz, Polonia. Toate datele au fost centralizate prin intermediul unor instrumente web specifice chestionarelor. Doar 59,38% dintre studenții care nu aparțin domeniului medical cunoșteau informații despre infecția cu HPV și 44,74% dintre aceștia erau informați cu privire la vaccinarea împotriva HPV. Aproape toți studenții din domeniul medical știau despre existența acestui virus (96,39%), dar doar 70% dintre aceștia erau informați despre vaccin. Potențialul oncogen al infecției cu HPV era evident pentru 81,17% dintre studenții în domeniul medical, respectiv 55,92% dintre studenții non-medicali. Aproape jumătate dintre respondenții din ambele grupuri (46,28% SM față de 48,32% non-SM) nu știau despre riscul de a dezvolta cancer orofaringian sau al cavității bucale. Cancerul orofaringian HPV-pozitiv pare să fie mai responsiv la chimioterapie și radioterapie față de cel HPV-negativ, oferind un prognostic mult mai bun. Educația pentru sănătate este unul dintre cele mai importante elemente care poate influența sănătatea publică. Așadar, nivelul de cunoștințe despre consecințele infecției cu HPV în ceea ce privește apariția cancerelor de cap și gât rămâne insuficient în rândul adulților tineri. Aceste date confirmă necesitatea continuă de educare a tinerilor care în viitor vor decide la rândul lor protocolul de vaccinare pentru copii. (5)
O analiză retrospectivă bazată pe o populație de 1934 pacienți diagnosticați cu carcinom scuamos al regiunii cefalice în perioada 2010-2016 și care au fost tratați folosind combinația intervenție chirurgicală și/sau radioterapie cu sau fără chimioterapie, a arătat că la 1294 pacienți nu se cunoștea statusul HPV (66,9%) și 169 (8,6%) erau HPV pozitivi. În modelele ajustate în funcție de sex, vârstă, rasă/etnie, starea civilă și stadiu, pacienții care erau HPV pozitivi și erau diagnosticați cu tumoră de hipofaringe prezentau un tablou clinic mai ameliorat comparativ cu pacienții ce prezentau tumoră și erau HPV negativi. Expresia proteinei p16 s-a constatat că are mai puțină concordanță cu testarea HPV în situsurile HNSCC non-orofaringiene. Datele obținute de la această cohortă mare de carcinom scuamocelular localizat la nivelul hipofaringelui, în care se cunosc atât statusul HPV cât și supraviețuirea specifică acestui tip de cancer, susțin ipoteza că HPV are un rol prognostic în cazul cancerului de hipofaringe. Așadar, ar fi benefică creșterea testării pacienților pentru HPV în cazul diagnosticării unui carcinom cu celule scuamoase de hipofaringe. (6)

Bibliografie:

  1. Zhong C, Xu L, Peng HL, et al. An economic and disease transmission model of human papillomavirus and oropharyngeal cancer in Texas. Sci Rep. 2021; 11(1):1802. Published 2021 Jan 19. doi:10.1038/s41598-021-81375-5.
  2. Tagliabue M, Mena M, Maffini F, Gheit T, Quirós Blasco B, Holzinger D, Tous S, Scelsi D, Riva D, Grosso E, Chu F, Lucas E, Ridder R, Rrehm S, Bogers JP, Lepanto D, Lloveras Rubio B, Vijay Kumar R, Gangane N, Clavero O, Pawlita M, Anantharaman D, Radhakrishna Pillai M, Brennan P, Sankaranarayanan R, Arbyn M, Lombardi F, Taberna M, Gandini S, Chiesa F, Ansarin M, Alemany L, Tommasino M, Chiocca S, The Hpv-Ahead Study Group. Role of Human Papillomavirus Infection in Head and Neck Cancer in Italy: The HPV-AHEAD Study. Cancers (Basel). 2020 Nov 29; 12(12):3567. doi: 10.3390/cancers12123567. PMID: 33260360; PMCID: PMC7760748.
  3. Kombe Kombe AJ, Li B, Zahid A, Mengist HM, Bounda G-A, Zhou Y and Jin T (2021) Epidemiology and Burden of Human Papillomavirus and Related Diseases, Molecular Pathogenesis, and Vaccine Evaluation. Front. Public Health 8:552028. doi: 10.3389/fpubh.2020.552028.
  4. Brennan MT, Treister NS, Sollecito TP, Schmidt BL, Patton LL, Yang Y, Lin A, Elting LS, Hodges JS, Lalla RV. Epidemiologic factors in patients with advanced head and neck cancer treated with radiation therapy. Head Neck. 2021 Jan;43(1):164-172. doi: 10.1002/hed.26468. Epub 2020 Sep 29. PMID: 32991009; PMCID: PMC7756563.
  5. Jeruzal-Świątecka J, Pietruszewska W. Awareness of Human Papillomavirus and Its Oncogenic Potential in Head and Neck Cancer among Students: Still More Questions than Answers. Int J Environ Res Public Health. 2020; 17(22):8667. Published 2020 Nov 22. doi:10.3390/ijerph17228667.
  6. Marshall DC, Kao DD, Bakst R, et al. Prognostic role of human papilloma virus status in hypopharyngeal squamous cell carcinoma. Laryngoscope Investig Otolaryngol. 2020; 5(5):860-867. Published 2020 Aug 11. doi:10.1002/lio2.443.
Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.