Sindromul Lynch în ginecologie

Author

Publicat la data de 06-06-2023

Sindromul Lynch este cea mai frecventă condiție patologică ereditară transmisă autozomal dominant. Se întâlnește la 1 din 279 de indivizi și este responsabilă de aproximativ 3-5% din cancerele de colon și de endometru. Este caracterizat de un defect la genele responsabile de reparare ale ADN-ului în timpul replicării, respectiv MLH1, MSH2, MSH6, PMS2 și EPCAM (fragment adiacent MSH2). Acumularea acestor greșeli de transcripție declanșează o cascadă de alte mutații protooncogene, ceea ce se traduce clinic printr-o predispoziție importantă de dezvoltare precoce, la vârste tinere, a unor cancere ce interesează cu precădere țesuturile cu o rată de regenerare accelerată. Organele interesate sunt cu precădere colonul, endometrul și ovarul, însă și pot fi afectate și căile urinare, pielea, precum și întreg sistemul digestiv, inclusiv segmentul hepato-biliar.

Cum îl recunoaștem?
Diagnosticul sindromului Lynch poate fi orientat clinic și certificat prin teste de laborator. Criteriile Amsterdam II și Bethsda revizuite, deși nu au 100% specificitate și sensibilitate, pot facilita recunoașterea acestor pacienți. Ele vor fi completate de testare IHC a dMMR (prin PCR a MSI și prin NGS a mutațiilor genetice a prelevatelor tumorale recoltate biopsic sau chirurgical.

Ce e de făcut?
Impactului unui diagnostic precoce are beneficii semnificative în termeni de supraviețuire, atât a pacientului cât și a membrilor familiei care sunt afectați, prin programe de screening personalizate menite să deceleze precoce, în stadii curabile, cancerele la care acești pacienți sunt predispuși
Managementul acestor pacienți recunoaște, conform ghidurilor internaționale, paliere distincte și personalizate de prevenție, screening și tratament
Măsurile de prevenție, care au demonstrat o reducere a riscului de cancer, constau în intervenții în stilul de viață (reducerea consumului de carne roșie, scădere ponderală, renunțare la fumat, introducerea frecventă în alimentație a amidonului rezistent); mijloace farmacologice pentru cancerele ginecologice, atât ale ovarului cât și ale endometrului, (administrarea de progesteron și contraceptivele orale combinate au demonstrat o reducere a riscului cu până la 50%; utilizarea aspirinei pentru profilaxia cancerelor de colon); chirurgia profilactică, prin histerectomie cu anexectomie bilaterală în cazuri atent selecțioante.
Screening-ul pentru cancerele ginecologice constă în ecografie transvaginală pentru evaluarea endometrului și ovarelor precum și biopsie endometrială periodică începând cu vârsta de 35 de ani sau cu 5-10 ani mai devreme decât vârsta cea mai precoce de apariție a unui cancer corelat cu sindromul Lynch din familie. Pacientelor diagnosticate cu acest sindrom li se recomandă, cu o frecvență anuală sau la 2 ani, evaluare colonoscopică, întrucât au un risc de pana la 80% mai mare comparative cu al populatiei generale de a dezvolta un cancer de colon.

Cancerul endometrial apare la 25-60% din pacientele cu sindrom Lynch și sunt cu precădere localizate în segmentul uterin inferior, pretând la diagnosticul diferențial cu un adenocarcinom de col uterin. Dacă în cazurile non-sindromice, cancerele endometriale apar la paciente supraponderale și la menopauză, în cazurile de sindrom Lynch pacientele sunt la vârstă fertilă și normoponderale.
Jumătate dintre femeile cu sindrom Lynch care dezvoltă atât cancer de colon cât și de endometru, prima dată se confruntă cu cel de endometru.
Tratamentul vizează numeroase aspecte, începând de la fertilitate și mijloace de reproducere asistată cu testare genetică preimplantațională, terapia hormonală de substituție pentru cancerele ginecologice apărute la vârstă fertilă sau în cazurile de histerectomie cu anexectomie profilactică precum și de tratament oncologic, ghidurile NCCN indicând ca tratament de prima linie imunoterapia, pentru cancerele metastatice de endometru și ovar care prezintă instabilitate miscrosatelitară.
Sindromul Lynch reprezintă o provocare atât pentru pacienți, cât și pentru medicii care le pot veni în ajutor!
Prin Societatea Română de Sindrom Lynch puteți contribui la a da timp vieții acestor pacienți! Pentru detalii consultați srsl.ro iar dacă identificați asemenea pacienți, ori aveți o suspiciune înaltă pentru un diagnostic de sindrom Lynch, pentru informații suplimentare sau solicitări de afiliere, scrieți-ne pe adresa contact@srsl.ro

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.