„Ospitalitatea și căldura pe care le-am oferit mereu, alături de conținutul științific de calitate, vor face din acest eveniment o experiență științifică de neuitat”

Author

Publicat la data de 14-05-2024

A devenit o tradiție Cursul Internațional de Ghiduri și Protocoale în Anestezie, Terapie Intensivă și Medicină de Urgență care se desfășoară în perioada 26 – 28 septembrie la Centrul Regional de Afaceri Timișoara. În avanpremieră, domnul Prof. Univ. Dr. Dorel Săndesc, Președintele Cursului GPATI, Prim-Vicepreşedinte SRATI, ne dezvăluie câteva informații despre acest prestigios eveniment.

Vă rugăm să ne spuneți cu ce noutăți ne întâmpină evenimentul de anul acesta.
Continuăm tradiția de peste 20 de ani a acestei manifestări, devenind o provocare de a onora așteptările a peste 1300 de participanți. Oferim un program științific deosebit, reprezentat prin numeroase conferințe, simpozioane, dezbateri pro și contra susținute de personalități ale specialității noastre atât din țară cât și din străinătate. Tot în programul de anul acesta vom include workshop-uri pentru ca rezidenții să poată deprinde o serie de tehnici speciale inclusiv workshop-uri de ventilație artificială, intubație pe animale vii (porci anesteziați).
Pe lângă programul științific, ne-am gandit și la câteva simpozioane de comunicare, la care sunt invitați personalități media, deoarece consider că între noi, colegii, medici-pacienți, medici-media, trebuie să existe o comunicare deschisă, astfel încât să putem fi înțeleși și să avem o colaborare frumoasă. Nu lipsește o sesiune despre IA, despre cum va contribui aceasta la progresul în medicină.
Și, nu în ultimul rând, avem un simpozion cu deschidere culturală și artistică.
Suntem ferm convinși că ospitalitatea și căldura pe care le-am oferit mereu, alături de conținutul științific de calitate garantat de lectorii invitați, vor face din acest eveniment o experiență științifică de neuitat.

Vă rugăm să ne spuneți care sunt provocările cu care vă confruntați în calitate de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara.
Obișnuiesc să spun că acum am un singur pacient de care mă ocup, și anume Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara.
Am acceptat această provocare datorită experienței mele, atât ca medic cât și a activității desfășurate o perioadă în Ministerul Sănătății.
Carierea mea a început în acest spital în anul 1991 și am o aplecare sufletească pentru tot ceea ce înseamnă colegi și pacienți.
Pot spune că finanțarea spitalelor a fost diminuată semnificativ, sunt dificultăți majore în funcționarea acestora, unele dintre ele au fost închise.
Cred că cele mai afectate sunt marile spitale, care nu pot funcționa pe principiul eficienței economice și al echilibrului financiar, ele având profil de importanță strategică și socială, trebuind să asigure toate serviciile în cazul unei urgențe majore.
Dar, pot spune că există mecanisme prin care putem aduce fonduri, și aici pot da un exemplu: NATO, în contextul actual de instabilitate, doresc să creeze o rețea de spitale, și am propus ca acestea să fie finanțate specific, cu fonduri susținute de către Ministerul Apărării, mai ales că aceste spitale pot deveni suport pentru situații de urgență.
Suntem în dialog cu Ministerul Sănătății și CNAS pentru adaptarea tarifului pe caz cu inflația. Dacă acest tarif a crescut doar cu aproximativ 15%, costul unor medicamente a cresut și cu 500%, iar materialele sanitare cu 200-300%.
Am constatat însă ca sunt multe lucruri pe care le pot face ca manager, și aici pot exemplifica.
Un procent semnificativ de cazuri sunt invalidate de CNAS deoarece raportarea nu este corectă. Am discutat cu colegii, am asigurat o consultanță înainte de raportare, și i-am atenționat că raportările invalidate datorită neglijenței vor fi imputate celor responsabili. Astfel, am reusit să scădem de la 8.7% la 0.17% invalidările, ceea ce înseamnă economii de cateva sute de mii de lei pe lună!
Dorim eficientizarea activității din ambulatoriu, unde avem mulți pacienți dar nu toți raportați. Am înțeles că utilizarea facilităților aduce un plus spitalului.
Un punct esențial este comunicarea, de aceea am organizat cursuri de comunicare cu tot personalul spitalului și am observat că relațiile s-au îmbunătățit mai ales în favoarea pacienților.
Pentru dezvoltarea spitalului am mai multe proiecte. Am finalizat o maternitate nouă (printr-un proiect transfrontalier cu Ungaria) și am demarat anul trecut, prin fonduri de la Banca Mondială, o construcție care va găzdui structuri fierbinți ale spitalului: un nou UPU, un bloc operator, ATI chirurgical, un heliport pentru transportarea rapidă a pacienților critici.
Am accesat toate programele PNNR disponibile și am câștigat diferite proiecte cum ar fi: digitalizarea partial a spitalului, protecția împotriva infecțiilor nozocomiale, modernizarea ambulatoriului, a secției de neonatologie.
Am dori să construim și o secție externă de recuperare medicală, foarte importantă pentru pacienții noștri.
Este o mare provocare și sperăm să realizăm tot ceea ce ne-am propus.

Care este mesajul dumneavoastră ca profesionist pentru medicii rezidenți?
A fi medic ATI este o profesie care poate da doar sentimente extreme: sau îți place foarte mult și asta îți dă energie și sens vieții tale de medic, sau nu îți place și atunci este “iadul pe pământ”.
Primul contact în secția de ATI este unul dur și ai senzația că nu poți face față dar, apoi, când profesezi, îți dai seama de satisfacțiile pe care le oferă. Noi căutăm să-i înțelegem pe medicii tineri, să-i ajutăm, să le oferim mijloace moderne de educație, aparatură de ultimă generație. Îi încurajez să renunțe la o atitudine “sindicalistă”, de confort, de “eu ce primesc pentru o oră în plus peste program”.
Medicii tineri trebuie să investească pentru a reuși. Eu personal, când eram de vârsta lor, am făcut cele mai multe gărzi neplătite pentru a învăța, a avea experiența de astazi, și nici acum nu pot spune că știu destul!
Dacă o faci cu plăcere, această specialiate îți oferă cele mai mari satisfacții!

Dă share la acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.