Sumar
„Anul acesta la Congresul Național vor fi expuse abordări noi privind recuperarea vârstnicilor”
Interviu realizat cu domnul Prof. Univ. Dr. Gabriel Ioan Prada, Președintele Societății Române de Gerontologie și Geriatrie Stimate domnule profesor, anul acesta se dezbate in cadrul Congresului Societății Române de…
Modificări neurocognitive modificări normale vs patologice
Tulburarea neurocognitivă ușoară este etapa dintre declinul așteptat al memoriei și gândirii care se întâmplă odată cu vârsta și declinul avansat. Tulburarea neurocognitivă ușoară poate include probleme de memorie, limbaj…
Patologia oculară la pacientul geriatric
Îmbătrânirea aduce o serie de modificări la nivelul ochilor și poate duce la diverse afecțiuni oftalmologice în rândul populației geriatrice. Printre cele mai comune afecțiuni oftalmologice la pacienții în vârstă…
Importanța terapiei nonfarmacologice în osteoporoza la vârstnici
Osteoporoza este definită ca o afecțiune sistemică caracterizată prin scăderea masei osoase și deteriorarea microarhitecturii țesutului osos, care determină creșterea fragilității și posibilitatea apariției fracturilor osteoporotice. Această definiție de bază…
Exercițiul fizic - Metodă de prevenție a fragilității la pacientul vârstnic
Exerciţiul fizic, în sine, poate înlocui orice medicament, dar nici un medicament din lume nu poate înlocui exerciţiul fizic”(P.H.Tissie) Fragilitatea: identificare și diagnostic Una dintre cele mai provocatoare probleme pentru…
Este tinerețea o alegere?
Fiecare persoană este afectată de trecerea timpului. Odată cu trecerea timpului și cu dorință de a trăi cât mai mult, vine și perioada bătrâneții. Îmbătrânirea are o componentă personalizată, individualizată.…
Avantajele tomografiei oculare (OCT)
Tomografia în coerență optică reprezintă o investigație imagistică non-invazivă, fiind în prezent din ce în ce mai utilizată de către medicul oftalmolog. Această investigație de înaltă rezoluție permite stabilirea unui…
Factorii de risc cardiovasculari moderni și influența lor în dezvoltarea demenței Alzheimer
Îmbătrânirea cognitivă este o problemă de sănătate publică din multe perspective. Scăderea memoriei și a abilităților de luare a deciziilor devine o problemă de interes la nivel global. Declinul cognitiv…
Riscul cardiovascular al antiinflamatoarelor nesteroidiene la vârstnic
Cu înaintarea în vârstă, riscul de apariție al unor reacții adverse cunoscute la medicamentele necesar a fi recomandate acestor categorii de pacienți crește progresiv și este cu atât mai mare…
Îmbătrânirea vezicii -este o realitate?
Pe parcursul vieții, la nivelul organismului au loc schimbări fiziologice progresive, organice și celulare, statusul biologic prezentând un declin progresiv. În condiții genetice optime, stil de viață perfect sănătos, speranța…