Sumar
Medicina fizică şi de reabilitare are un rol important în integrarea anumitor aspecte care privesc funcționarea omului în totalitatea sa într-un mediu!
Interviu realizat cu domnul Prof. Univ. Dr. Mihai Berteanu, Președintele Societății Române de Reabilitare Medicală, Profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București, Disciplina de Medicină Fizică…
Rezoluția OMS privind consolidarea reabilitării în sistemele de sănătate
În calitate de delegat al Societății Române de Reabilitare Medicală la UEMS (Uniunea Europeană a Medicilor Specialiști) - secțiunea de Medicină Fizică și de Reabilitare, a cărei ultimă întâlnire de…
„S-a îmbunătățit contractul cadru cu CNAS al medicilor de medicină fizică și de reabilitare dar mai sunt așteptate multe alte schimbări în bine în legătură cu bazele de tratament“
Conf. Univ. dr. Adrian Bighea, medic primar Medicină fizică și de reabilitare, președintele SRRM în două mandate, membru al Comisiei de Medicină Fizică și Reabilitare din Ministerul Sănătății, reprezentant al…
Oglinda obezității - fațete multiple - rezistența la insulină
Obezitatea reprezintă o problemă semnificativă de sănătate publică la nivel mondial. Este considerată în lumea medicală actuală ca o patologie cronică, cu status inflamator de grad redus, în concordanță cu…
Noutăți privind etiopatogenia, modalitățile diagnostice și Managementul terapeutic complex al tendinopatiilor
Despre tendinopatie Tendoanele stabilizează scheletul și permit mișcările corpului. Ele sunt structuri conjunctiv fibroase complexe care conectează mușchii și oasele în scopul transmiterii forțelor mecanice și a stocării energiei, cu…
Terapia prin muzică - între mit și realitate
Dintre toate terapiile utilizate în medicina bazată pe dovezi, terapia prin muzică poate ridica diferite semne de întrebare datorită atâtor forme și variante de prezentare a sa. Scopul articolului de…
Terapia cu hipoxie – hiperoxie intermitentă, o metodă inovativă de tratament de reabilitare funcțională
În 2019, premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină a fost acordat în comun lui William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza „pentru descoperirile lor despre…
Considerații generale și programul kinetic în patologia Legg-Calve-Perthes
Descrisă individual în 1910 pentru prima dată de către Arthur Legg, Jacque Calve și George Perthes, boala Legg-Calve-Perthes sau boala necrozantă a capului femural este o patologie de etiologie necunoscută,…
Efectul tratamentului fizical kinetic în Diabetul Zaharat de tip II
Prezentare de caz: Pacient în vârstă de 64 ani, de sex feminin, în evidență cu: HTAE, poliartrită reumatoidă, prolaps valvă mitrală, dislipidemie, obezitate grad II – 86 kg, etilism, fumător,…